De neergang komt in fasen.

Boeken van Jim Collins zijn altijd interessant. De man gaat niet over een nacht ijs. Zo ook bij zijn nieuwste boek ‘How the mighty Fall And Why Some Companies Never Give In’. Het beschrijft de neergang van organisaties.

Door het begrijpen van deze fases van verval kunt je de kans op achteruitgang substantieel verkleinen. 'Great companies' kunnen vervelend struikelen, maar ook weer opstaan. Iedere organisatie, het maakt niet uit hoe goed, is vatbaar voor verval. Er is geen wet van de natuur dat het sterkste bedrijf onvermijdelijk aan de top blijft staan.

De onderzoeksmethode die Collins heeft hanteert, heet ‘pair wise comparison’ waarbij succesvolle bedrijven worden vergeleken met vergelijkbare bedrijven die minder gaan presteren. De vergelijking is de basis om factoren te helpen identificeren die het verschil verklaren. Op basis van xijn onderzoek onderscheid Collins vijf fasen.

Fase 1: Hubris born of succes.
In deze eerste fase van de neergang worden bedrijven overmoedig. Ze handelen vanuit de gedacht dat wat ze aanraken goud wordt. Ze krijgen langzaam de overtuiging dat ze recht hebben op succes omdat ze succes zijn. Dit houdt ook weer verband met het zwaar overschatten van eigen capaciteiten. Overtuigd daarvan zeggen ze ‘wij zijn succesvol omdat we bepaalde dingen doen!’

Fase 2: Undisciplined Pursuit of More.
Na de overtuiging dat ze recht hebben op succes, denken ze:” ‘We kunnen alles!’ Tegelijkertijd worden ze steeds hebzuchtiger. Die hebzucht maakt dat zaken als kerncompetenties en kritische succesfactoren steeds minder relevant worden. Hebzucht leidt tot een minder integer handelen en men gaat aan de slag met zaken die steeds minder met de oorspronkelijke business te maken hebben.

Fase 3: Denial of Risk and Peril.
In deze fase worden tegenvallen resultaten ontkend en weggeredeneerd. Het businessmoddel beschouwt men juist als goed. Verandering is niet nodig en ‘de buitenwacht/ontwikkelen buiten hebben de schuld’. Onderzoek naar de echte oorzaken blijft dan juist uit. 

Fase 4: Grasping for Salvation.
Dit is de paniekfase. Bij paniek doe je vaak de verkeerde zaken. Men trekt verkeerde mensen aan of juist acquisities die men beter niet kan doen.

Fase 5: Capitulation to Irrelevance.
Men ziet het einde nabijkomen en bij het ter ziele gaan wordt de organisatie opgedoekt, verkocht of ‘gedownsized’. Van wat eens een geweldig bedrijf was, is dan niets meer over.

Afsluiting
Collins geeft aan dat bedrijven zich sequentieel door deze fases bewegen. Alleen kan dat met verschillende snelheden gebeuren. Uiteraard kan ik elke fase het lot van de organisatie nog worden veranderd.

De onderzoeksdata van Collins laten een sterke correlatie zien tussen ‘een gebrek aan managementdiscipline en het afglijden van een organisatie’ en tussen ‘gepassioneerde toewijding aan het strikt en gedisciplineerd uitvoeren van bepaalde managementtechnieken en het (weer) succesvol maken van een organisatie’. Toevalsfactoren blijven daarbij echter een rol spelen.

Management dat zichzelf ziet als succes, denkt dat ze dit geluk hebben afgedwongen. Geheel op eigen kracht en kwaliteiten hebben ze er voor gezorgd dat de orrganisatie zo goed uit de verf komt. Dat is echter volgens Collins doorgaans naast de waarheid.

Bron:
Holland Management Review, nr 127, september/october 2009, Artikel ‘de neergang komt in fasen. Auteur: André de Waal. Uitgeverij Maarten Timmers Verhoeven, Amstelveen, ISSN 0927-43756

Meer weten?
How the Mighty Fall And Why Some Companies Never Give In.
Auteur: Jim Collins
Every institution, no matter how great, is vulnerable to decline. There is no law of nature that the most powerful will inevitably remain at the top. Anyone can fall and most eventually do. But, as Collins' research emphasizes, some companies do indeed recover – in some cases, coming back even stronger – even after having crashed into the depths of Stage 4. Decline, it turns out, is largely self-inflicted, and the path to recovery lies largely within our own hands. We are not imprisoned by our circumstances, our history, or even our staggering defeats along the way. As long as we never get entirely knocked out of the game, hope always remains. The mighty can fall, but they can often rise again.
Content
– The silent creep of impending doom
– Five stages of decline
– Stage 1: Hubris born of success
– Stage 2: Undisciplined pursuit of more
– Stage 3: Denial of risk and peril
– Stage 4: Grasping for salvation
– Stage 5: Capitulation to irrelevance or death
– Well-founded hope
Zie ook:
http://www.managementboek.nl/boek/9781847940421/how_the_mighty_fall_jim_collins?affiliate=1910
Of:

How the mighty fall
Jim Collins