Hier komen de zippies!

Stukje uit het boek ?de aarde is plat' van Thomas L. Friedman met toegevoegd persoonlijk commentaar.

Hier komen de ?zippies' verkondigde het Indiase weekblad Outlook nog niet zo lang geleden.

Onder Zippies worden de grote aantallen Indiase jongeren verstaan die als eersten opgroeiden nadat India het socialisme vaarwel zei en zich met volle overgave op de wereldhandel en de informaticarevolutie stortte door zichzelf te ontvouwen als het dienstencentrum van de wereld. Outlook noemde de Indiase zippies ?de kinderen van de liberalisering' en definieerde een zippie als ?jonge stands- of voorstadsbewoner van tussen de 15 en 25 jaar, die zich met zip, snelheid, in de pas voortbeweegt. Behoort tot de generatie Z. Kan man of vrouw zijn, student of werkend. Straalt doortastendheid, ambitie en aspiratie uit. Cool, vol zelfvertrouwen en creatief. Zoekt uitdagingen, neemt graag risico's en kent geen angst.'

Indiase zippies voelen zich niet schuldig over geld verdienen of geld uitgeven. Ze zijn gericht op het doel en niet op het lot. Ze kijken naar buiten in plaats van naar binnen. Ze zijn sociaal mobiel en zitten niet vast aan ?mijn positie in deze wereld'.
Daar 54 % van de Indiase bevolking onder de 25 is – dat zijn 355 miljoen mensen – is er in zes van de tien Indiase huishoudens tenminste ??n potenti?le zippie te vinden. En zippies zijn niet alleen gebrand op een goede baan. Ze willen het goede leven.
De technologische revolutie maakt het mogelijk dat deze jongeren niet meer wanhopig naar het buitenland moeten gaan. Ze kunnen vanaf hun thuis mondiaal toegevoegde waarde cre?ren. Technologie als libaliserende enabler. In India schieten de ICT-centra als paddestoelen uit de grond.
Denk eens na. Al die volkeren van China, Rusland, Oost-Europa, Latijns-Amerika en Centraal Azi? hebben hun economie?n en politieke systemen open zien breken. Zippies ?al over the world'.
Terug naar Nederland. We hebben leiders nodig wordt er gezegd. We missen inspiratie. Jongeren keren zich af van de politiek………….hebben wij geen zippies in Nederland? En hebben die leiders nodig?