Het gezondheidsbeleid van Den Bergh Nederland

Uit: ArboNu: nieuwsbrief voor de relaties van de Arbo Unie.

Voedingsmiddelenproducent Van den Bergh Nederland (VDBN), onderdeel van Unilever, voert binnen de eigen organisatie een actief gezondheidsbeleid.
Tijdens Het Nationaal congres gezondheidsbevordering, ontving het bedrijf daarvoor – samen met collega-koplopers BOVAG en Interpay Nederland b.v. de GBW Award.
Inmiddels onderschrijven steeds meer arbeidsorganisaties datgene waar deskundigen al langer op wijzen:een goed gezondheidsbeleid levert aantoonbaar rendement op.


VDBN voert al langere tijd een actief gezondheidsbeleid. Daarbij speelt het centraal management een faciliterende rol maar blijft verder op de achtergrond.
De units maken zelf de plannen, waarin ze ook aandacht besteden aan de gezondheid. Van de medewerk(st)ers wordt verwacht dat ze oplossingen en verbeteringen bedenken; de leiding zorgt voor de benodigde ondersteuning.

Terzijde kan worden opgemerkt dat het bedrijf al twee jaar lang vrij is van ongevallen.
Het gezondheidsprogramma heet 'fit for the future' en bestaat uit vier delen: een fysiek programma, een voedingsprogramma, een gezondheidsprogramma en een mentaal programma.

Er zijn heldere doelen geformuleerd zoals 'lekkerder in je vel zitten' en het bereiken van een actieve en gezonde leefstijl.
Analyse heeft uitgewezen dat de baten de kosten reeds ruim overtreffen. Er is een speciale fitnessruimte met een vaste instructeur. In de kantine is 'light food' verkrijgbaar. Een eigen di?tiste zorgt voor een constante professionele kwaliteit.
Het mentale programma mikt onder meer op het verhogen van de levenskwaliteit volgens de filosofie 'The seven habits of highly effective people' van de vermaarde trainer dr. Stephen Covey.

Alle medewerk(st)ers, de managers voorop, hebben een cursus gevolgd die ze leert met de eigen mogelijkheden om te gaan. Niet alleen op het werk maar ook in het gewone dagelijkse leven.

'Fit for the future' is een holistisch programma. Het gaat uit van lichaam en geest. Dat moet je niet scheiden. De juiste balans vinden tussen werk en prive, goed omgaan met 'levensdruk' dat is belangrijk in het programma.
Over het waarom van 'fit for the future' kan VDBN-directeur Gerad Smits kort zijn.
"Human Capital is het belangrijkste wat je hebt als bedrijf", zegt hij
zonder aarzelen."Je moet je realiseren dat je mensen je voornaamste 'assets' zijn in het soort bedrijf dat wij hebben, niet machines of andere dingen."

Volgens Smits is het idee voor 'fit for the future' niet aan de vergadertafel bedacht maar ontstaan als afgeleide van een soortgelijke gedachte 'Competing for the future' waar in zit dat de toekomst van het bedrijf niet wordt bepaald door de aandeelhouders of de bazen, maar door de mensen zelf.
Ieder individu kan daaraan bijdragen. En 'Fit for the future' is daarvoor een natuurlijk
stuk gereedschap.
Natuurlijk is niet iedereen bezig met het fitness-programma maar we reiken het wel aan.

Directeur Smits benadrukt het belang van professionele begeleiding.
"In Delft hadden we een fitnesscenter maar dat is door gebrek aan begeleiding een zachte dood gestorven.
Ook moet je continue blijven promoten. Als manager moet je overtuigd zijn van de uiteidelijke pay-off. Je kunt niet volstaan met een eenmalige investering. En het moet ook een punt blijven op de agenda. Dat is ook het grote gevaar, dat de aandacht verslapt.
We zouden alleen nog transparanter moeten maken hoe nu precies de samenhang is tussen fitness, gezondheid en veiligheid. Met dat in je achterhoofd kun je dan verdere beslissingen nemen."