Belgen doen het beter!

Samenvatting van een artikel van Christine Huyge in ?De Standaard', 7 mei 2005,

Zowel in Belgi? als in Nederland gaapt er anno 2005 nog een grote kloof tussen overheid en samenleving. Maar als het op vernieuwen aankomt zijn Nederlanders praatjesmakers en vergadertijgers. In Nederland hebben ze binnen de overheid de mond vol van effici?nte dienstverlening maar in de praktijk laten ze de muurtjes tussen afdelingen gewoon bestaan , ten nadele van de burger. Dat concluderen de Nederlanders Jorrit de Jong en Noor Huijbloem in hun boek ?Belgen doen het beter.' Daarmee zeggen ze niet alles optima forma is, verre van dat, maar zeggen ze:"Belgen zijn op een resultaatgerichte, nuchtere manier met overheidsinnovatie bezig." Of zoals het in het boek ook wel wordt gezegd 'Belgen vernieuwen, Nederlanders vergaderen'.

In zes concrete situaties -zoals het opstarten van een horecazaak, het registreren van een voertuig, het aangeven van inkomstenbelasting – gingen beide auteurs na hoe dat in Belgi? en in Nederland wordt ervaren. In Belgi? leeft het besef dat een gestroomlijnde overheidsdienstverlening geen luxeprobleem is maar een niet te verwaarlozen kracht in de concurrentiekracht van een land. 

En dat het Belgi? werkelijk ernst is met overheidsinnovatie, blijkt uit de volgende voorbeelden:

  • Er is een Staatssecretaris Administratieve Vereenvoudiging, die rechtstreeks aan de Eerste Minister (vgl. in Nederland: Minister-President) rapporteert.
  • In 2002 kostte het een bedrijf in Belgi? 56 dagen om op te starten, in 2004 nog 27 dagen. Anno 2005 kan het, dankzij het ondernemingsloket, in 3 dagen. Het boek geeft een erg controversieel voorbeeld van de Nederlandse situatie. In 2004 besloot Tamar Gudrun in Amsterdam een sandwichbar te openen. Hij besloot dat volgens de regels van het spel te doen omdat hij in het verleden al een keer tegen de lamp liep. De man raakte verstrikt in een web van vergunningen en attesten en vandaag gaan er nog steeds geen broodjes over zijn toonbank.
    In een startersbureau in Amsterdam ontmoette hij een adviseur die gemotiveerde ondernemers aanraadde te starten zonder vergunning.
  • Belgen hebben geen last van wachtlijsten in ziekenhuizen.

Het boek geeft overigens ook enkele voorbeelden die in Nederland iets beter zijn zoals het inschrijven van een auto.
Naast een krachtig pleidooi voor een innoverende overheid geeft het boek de verschillen in mentaliteit tussen Belgen en Nederlanders weer. Dat wordt erg grappig gedemonstreerd door een uitspraak over die verschillen bij het bakken van patat. "Nederlanders lezen de gebruiksaanwijzing. Belgen luisteren naar de frieten."
Voor meer informatie zie www.belgendoenhetbeter.nl en www.kafka.be