De Clintons.

De verkiezingsstrijd in Amerika nadert zijn ontknoping. Bij de Democraten kwam Hillary Clinton bovendrijven als kandidaat voor het presidentschap. Het zou uniek zijn in de geschiedenis als zij wint, de eerste vrouwelijke president en opnieuw het echtpaar Clinton in het Witte Huis.

Twan Huys, Amerika correspondent tussen 1999 en 2006, schrijver en presentator, schreef het boek De Clintons en geeft een kijkje achter de schermen van dit politieke echtpaar. Hij sprak hiervoor met vrienden, adviseurs en biografen van de Clintons, zoals Carl Bernstein die samen met Bob Woodward de Watergate affaire onthulde waardoor president Nixon uiteindelijk moest aftreden. Ook sprak hij Bill en Hillary zelf.

Bill zijn politieke loopbaan begon in Arkansas, waar hij het tot gouverneur schopte. Uiteindelijk kwam hij na een prima campagne in het Witte Huis. Ongetwijfeld is hij één van de meest getalenteerde politici ooit. Zijn presidentschap was zeker succesvol en ook nu is hij nog razend populair. Inmiddels heeft hij een fortuin verdiend met het geven van lezingen.
Het leven van de Clintons kenmerkt zich door schandalen, waarvan het dieptepunt ongetwijfeld de affaire Monica Lewinsky is. De relatie van Bill met deze stagiaire leidde bijna tot zijn aftreden en zette hun huwelijk onder grote druk.

Na het vertrek uit het Witte Huis werd Hillary senator voor de staat New York. Het plan was dat zij na acht jaar George W. Bush in de voetsporen van Bill zou treden. Barack Obama stak daar met een frisse campagne een stokje voor tot grote teleurstelling van de Clintons. Kenmerkend voor de veerkracht van Hillary was dat zij de uitgestoken hand van Obama aannam en minister van Buitenlandse Zaken werd in zijn kabinet. Nu Obama na de maximale twee termijnen af moet treden gaat zij opnieuw voor het hoogste ambt.

Zij is duidelijk minder getalenteerd dan Bill, maar zeker zo gedreven en vasthoudend. Bovendien heeft ze een enorme ervaring als first lady, senator en minister van Buitenlandse Zaken opgedaan. Wel is het de vraag of de Amerikaanse kiezer zin heeft in nog een keer een Clinton aan het roer.

De politieke levensloop van zowel Bill als Hillary kenmerkt zich door ambitie, schandalen, maar ook door politiek idealisme. Vallen en opstaan en nooit opgeven zijn kenmerkend voor beiden. De Amerikaans politiek is meedogenloos, vol van vuilspuiterij en karaktermoord. Je haat de Clintons of je houdt van ze. Ook degenen die Twan Huys aan het woord laat zijn tot op het bot verdeeld.

Het boek geeft een kijkje in de keuken van de Amerikaanse politiek met alle uitwassen van dien. De loopbaan van Bill en Hillary apart en samen wordt uitgebreid belicht. Twan Huys schrijft in een stijl die maakt dat je het boek achter elkaar wilt uitlezen. Verwacht geen uitgebreide inzichten over hun politieke standpunten en de resultaten die zij hebben behaald als president (Bill) en als senator of minister van Buitenlandse Zaken (Hillary). Maar als je geïnteresseerd bent in hoe de Amerikaanse politiek werkt en hoe de Clintons hierin manoeuvreren dan is het smullen. De verkiezingsstrijd wordt door dit boek een stuk inzichtelijker.

Bert van Ravenhorst,
Oktober 2016

De Clintons, Twan Huys, 2016, Prometheus, Amsterdam, 230 pagina’s.
Klik op: https://www.managementboek.nl/boek/9789044629606/de-clintons-twan-huys?affiliate=1910