Nieuws

Boek: Spiral Dynamics

Spiral Dynamics - Denkfundamenten ontsluierd

Follow Max Herold on Twitter

Dagopleiding tot vaardigheidsanalist

Kennismanagement is hot. Veel kennis die medewerkers hebben, is persoonsgebonden, intuïtieve ervaringskennis die moeilijk onder woorden is te brengen. Die kennis delen blijkt lastig en loopt vaak 'met twee benen de deur uit' als medewerkers de organisatie verlaten.
In deze training leer je hoe je vaardigheidskennis van een ander zodanig expliciet en overdraagbaar kunt maken dat jij, of de organisatie waarvoor je werkt, er haar voordeel mee kan doen.

Dat kunnen bijvoorbeeld strategische vaardigheden (kerncompetenties) zijn van bepaalde interne medewerkers. Dan wel dat je nieuwe belangrijke vaardigheden van buiten je organisatie toegankelijk wilt maken voor collega's.
Tijdens deze eendaagse training krijg je een hiervoor een beproefde methode aangereikt en leer je deze toe te passen in je dagelijkse werk of t.b.v. privégebruik. Deze techniek is ontwikkeld door dr. Max Herold en tevens onderwerp van zijn tweede promotietraject.

Wat is vaardigheidsanalyse?

Vaardigheidsanalyse volgens deze methode is in essentie een unieke modelleertechniek. Miller, Galanter & Pribam (1960: 143) beschrijven modelleren, zonder overigens dit woord te gebruiken, in hun klassieker 'Plans and the Structure of Behavior' op de volgende wijze:

”Skills are normally tacit, but by careful analysis and investigation we are often able to discover the principles underlying them and to formulate verbal instructions for communicating the skills to someone else.”

Aanvullende beschrijvingen van modelleren in dit kader zijn:

  • Modelleren is een manier om impliciete kennis expliciet te maken.
    Modelleren is het nader uitsplitsen van een complexe vaardigheid in kleinere stukjes zodanig dat deze stukjes kunnen worden herhaald op een te hanteren wijze. Bij modelleren poog je er achter te komen hoe iemand iets precies doet.
  • Modelleren is eigenlijk voor de kennis-industrie/kenniswerkers wat de oude arbeidsanalyse (tweehanden-analyse, Therbligs, Ready Work Factor, MTM etc.) is voor de meer manuele productieprocessen.

Naast behulpzaam te zijn bij kennisoverdracht binnen organisaties kan het beschreven protocol in diverse gevallen van nut zijn bij wetenschappelijk onderzoek (o.a. ontwerpgericht onderzoek) en publicaties met een sterk “How-to” karakter.

De organisatie van deze masterclass is in handen van de Timmerfabriek, een bedrijfsinitiatief van Marianne Timmer.

Wanneer en waar?

Datum: 27 januari 2023
Tijd: 9.00 h - 17.00 h.
Plaats: Conferentiecentrum Kaap Doorn | Centraal en bosrijk gelegen 

Aantal beschikbare cursusplaatsen: 20. 

Kosten: 
E 295,- (excl. BTW) inclusief lunch.

Wat kun je aan het einde van de dag?
1. Je kent de stappen van een modelleringsprotocol.

2. Je weet hoe je die stappen moet uitvoeren in de praktijk.

Wat heb je aan het einde van de dag?

  • Je bezit een techniek waarmee je impliciete kennis expliciet kunt maken. Bijzonder interessant voor mensen in organisaties die op een pragmatische wijze invulling willen geven aan kennismanagement.
  • De techniek is toe te passen op een veelheid van onderwerpen die je jezelf wilt eigen maken: van afslanken tot het beginnen van een onderneming.

Trainer: Dr. Max Herold.

Aanmelden: Mail je naam, adres, telefoonnummer en organisatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Wat eerdere deelnemers van de Masterclass Vaardigheidsanalyse vonden

Wolter Tjeenk Willink (Directeur/eigenaar Traffic Builders) over de cursus
"Bij Traffic Builders heeft Max zijn toegevoegde waarde bewezen door onze consultants te leren "kennis modelleren"; het toepassen van de juiste vragen en vraagtechnieken om te komen tot betere antwoorden, kennis beter te delen en ultiem een dienstverlening te creëren die beter aansluit op de behoefte van de klant. Concreet en praktijkgericht, een aanrader voor elke klantgerichte kennisorganisatie." 

Loubna Zarrou (IT-auditor Ministerie van Financiën)
Een aanrader!

Marise van Ooij (Gymnasium-studente)
Héél erg leerzame en leuke cursus! Een van de leuke dingen is dat je deze methode ook in het dagelijks leven kan toepassen. Gezellige mensen ontmoet en veel geleerd. Dank!

Bert Bouwhuis (Marketing & Sales Manager at Vanberkel&Verwei)
Max Herold zijn training Vaardigheidsanalyse: effectief, praktisch, direct toepasbaar en vol humor en voorbeelden. Heb het zelf mogen ervaren: een absolute aanrader! 

Berend de Bruin (Kennismanagement specialist, Inspectie Rijksoverheid)
Ik heb hier veel aan gehad. Nuttig te leren hoe je de haast ongrijpbare impliciete kennis toch te pakken kunt krijgen en dit vervolgens nog bruikbaar maakt voor kennisoverdracht!