Soms kon je van die leuke verhaaltjes tegen over mensen die op een eenvoudige wijze optimaal gebruik hebben gemaakt van nieuwe ontwikkelingen.
Zo ook een artikeltje in Elan 47, het april nummer van 1999. "Ik was ontevreden over de CD-winkel waar ik geregeld kwam. De verkoper blafte me af. Het assortiment was te klein en het personeel kon me geen achtergrondinformatie over de muzikanten verstrekken". Deze frustratie van Jason Olim (29) kegde de basis voor een van de succesvolste internetorganisaties van dit moment. In 1994 richtte Olim CDNow op, een on-line cd-winkel waarmee hij wilde laten zien hoe je muziekliefhebbers op een fatsoenlijke wijze kon bedienen. "Het begin was simpel. Ik begon met 12.000 dollar spaargeld en leende 8000 dollar van mijn moeder.
Eerst ontwikkelde ik zelf de website waarop de cd-s werden aangeboden en bezoekers informatie konden terugvinden over de artiesten. Daarna maakte ik reclame in discussiegroepen op internet en meldde ik de website aan bij zoekprogramma's." Tot Olims eigen verbazing kreeg hij meteen klanten. "Het begon gewoon te lopen. En de bestellingen kwamen niet alleen uit de VS maar ook uit Canada, Europa en Azie." Het transport van de cd's besteedde Olim uit aan koeriersdiensten zoals DHL en Federal Express. De kosten berekende hij door aan de klant. CDNow bereikte al snel een miljoenen omzet. Uiteraard vervolgt het verhaal met de problemen die volgden voor het opzetten van een organisatie die duizenden bestellingen per dag kon verwerken.
Nu hoor je vele van die vergelijkbare verhalen. Zoals ook een bakkerij Schotland die op een vergelijkbare wijze worldwide zijn speciale broden verkoopt. Maar waar ik minder van hoor is hoe organisatie-adviesbureau dit medium gebruiken om produkten te verkopen. Het blijkt dat op internet het aanbieden van diensten minder populair is dan van tastbare produkten. En dat heeft te maken met het feit dat bureau's het eng vinden om hun kennis zichtbaar te maken. Men heeft dan het gevoel te zeer met de billen bloot te gaan. Als adviseurs naar klanten gaan hoor je vaak de opmerkingen:"Denk er aan. Niet teveel prijsgeven." Toch blijkt, volgens een expert in E-commerce, dit denken bij een langzaam verouderende generatie te horen. De nieuwe generatie denk daar anders over. Als de kwaliteit of de kennis van een organisatie niet zichtbaar is dan zal het ook wel niets zijn. En als je niet interessant bent om aangeklikt te worden, verkoop je dus ook niets.
Je zou kunnen zeggen:"Degenen die zichzelf prijs durven te geven verkopen via het internet het beste." Een concreet voorbeeld is een taleninstituut dat, net zoals iedereen in het recente verleden, oorspronkelijk alleen companyinfo aanbood. Op een bepaald moment nam men het besluit om veel meer interactief met het medium te gaan werken. Dit betekende o.a. dat ze hun unieke talentest op het web zetten en mensen op basis van die test advies gaven. Ook al konden concurrenten deze methode zien. E.e.a blijkt positief te werken Als je nu niet begint om je kennis meer zichtbaar te maken op het internet dan ben je over 6 jaar te laat. Je moet leren op basis van deze nieuwe spelregels te werken. Ik zou bijna zeggen:"Leer (kennis) te geven!"