Wat een weblog voor je bedrijf kan doen.

Wat kun je doen om als zelfstandige professional aan klanten te komen? E?n van de lastige vraagstukken waar ik veel van mijn klanten voor zie staan is dat het ze ontbreekt aan reputatie en naamsbekendheid. Hoe kun je je potenti?le klanten laten weten dat je er bent en dat je goed bent? Hoe val je op tussen je duizenden concurrenten – van wie vele met een al gevestigde reputatie?E?n van de manieren om jezelf bekend te maken is bijvoorbeeld adverteren. Maar dat kost veel geld en levert voor dienstverleners meestal weinig op. Je kunt koud gaan bellen. Veel mensen ondergaan liever een wortelkanaalbehandeling dan dat te moeten doen. Je kunt netwerken, maar dan moet je er telkens op uit en per avond kun je slechts een aantal mensen spreken.

Begin je eigen weblog.
Een hele nieuwe manier die een oplossing kan bieden voor al deze problemen is: begin je eigen weblog!
Dit is wat ik iedere zelfstandige in een dienstverlenend beroep aanraad te doen. Sinds ik mijn weblog ben begonnen, heb ik beduidend meer klanten gekregen. Iedere dag merk ik er de voordelen van; ik ben veel meer aanwezig op het internet, mensen maken links naar mijn artikelen, mijn contacten zijn in aanzienlijke mate gegroeid en ik krijg meer traffic naar mijn website. Maar laat ik bij het begin beginnen want misschien vraag je je af wat ?berhaupt een weblog is, waarom je het zou doen en wat je kunt doen om het succesvol te doen.

Wat is een weblog?
Een weblog is niets anders dan een website die je op een heel gemakkelijke manier kunt updaten met je eigen artikelen. Het grote voordeel is dat je dit zelf kunt doen en niet hoeft te wachten tot je webbouwer tijd heeft. Speciale programma's (platforms genaamd) maken het gemakkelijk om dit te doen.
Wat een weblog niet is, zoals veel mensen denken, is een dagboek op internet waarop je kunt schrijven – o spannend – wat je gisteren gegeten hebt. Er zijn duizenden van dat soort weblogs en die zijn niet echt interessant. Voor marketing doeleinden gebruik je een weblog heel anders. Het gaat erom dat je waardevolle content schrijft over jouw expertise, en dat je hierover in contact gaat met je klanten. 

Waarom is een weblog zo'n goede optie?
Hier op een rijtje de voordelen:
 • Klanten doen het liefste zaken met mensen die ze kennen, vertrouwen en leuk vinden. Niet met wildvreemden. Je weblog geeft ze de kans om vrijblijvend aan je te snuffelen. 
 • Klanten doen het liefste zaken met experts. Weblogs geven je de gelegenheid je expertise te etaleren. Je kunt zelfs een autoriteitspositie op jouw vakgebied gaan innnemen. 
 • Je komt hoger in zoekmachines. Zoekmachines zijn dol op weblogs omdat ze leveren waar het ze om te doen is: waardevolle en actuele informatie.
 • Met je weblog ga je een relatie aan met je klanten. Mensen gaan reageren op je blog. Wildvreemden. Ze geven commentaar. Ze lopen als het ware je winkeltje binnen. Je kunt ze hartelijk welkom heten. 

Wat is de manier om succes te krijgen met je blog?
 • Zorg voor authenticiteit en transparantie in je toon. Dan kunnen je lezers je echt leren kennen.
 • Zorg dat je een duidelijke focus voor je weblog kiest. Deze moet natuurlijk in lijn zijn met je marketingconcept: een bepaalde doelgroep die je helpt bij een bepaald probleem. Kom niet in de verleiding om over van alles en nog wat te schrijven. 
 • Kies een professioneel, liefst betaald, platform, bijvoorbeeld Typepad of WordPress. Je onderscheidt je meteen van de grote massa die n??it voor een betaalde optie zal kiezen.
 • Zorg dat voor jou belangrijke zoekwoorden in je posts voorkomen. Dan word je beter vindbaar in zoekmachines en heb je er meer aan.
 • Schroom niet om ook je dienstenaanbod te etaleren. Voorkom echter dat het alleen om verkopen gaat.
 • Publiceer regelmatig; minimaal een keer per week (het allerbeste is drie keer per week 250 woorden; dit zorgt voor optimale zoekmachinevriendelijkheid).
 • En misschien wel het belangrijkste: houd van je lezers! Je eerste bedoeling moet zijn om ze van dienst te kunnen zijn met je idee?n.

Ik kan rustig zeggen dat mijn weblog mij bijna dagelijks momenten van vriendschap, plezier en zakelijk succes bezorgt. Natuurlijk zal webloggen niet voor iedereen zijn. Veel mensen zullen liever een wortelkanaalbehandeling ondergaan dan drie keer per week te moeten bloggen. Houd je niet van schrijven, doe het dan niet! Het is inderdaad maar ??n van de manieren om aan een klant te komen. Maar houd in de gaten wat de goeroes zeggen: "Biz Blogging works… it's of monumental importance" (Tom Peters). En Seth Godin zegt: "You may not want to do it. But your competition does".

? Laura Babeliowsky helpt zelfstandigen en bedrijven in de dienstverlening om meer klanten te vinden. Voor e-mail en meer informatie: http://www.getclientstips.nl