Inversie is zo contra-intuรฏtief dat velen het niet gebruiken. Daarom is het uiteindelijk zo effectief.ย Inversie gaat over het omkeren van je perspectief. Ritchie Blackmore gebruikte dit, zo geeft commercieel expert John James aan, om een โโvan ’s werelds meest iconische gitaarriffs in de geschiedenis te componeren via ‘omgekeerde Beethoven muziek’ uit diens vijfde symfonie.ย
Je hebt mensen ongetwijfeld, in functie van het vinden van oplossingen, dingen horen zeggen als ‘draai het script om’, ‘draai het eens ondersteboven’, ‘doe het tegenovergestelde’, ‘denk achteruit’, ‘werk omgekeerd’. Deze verwijzen allemaal naar wat de inversietechniek wordt genoemd.
Een situatie benaderen vanaf de andere kant dan het natuurlijke startpunt, leidt vaak tot het wegnemen van obstakels voor succes. En dit komt omdat normaal lineair van het begin naar het einde denken je structureel mentaal kan beperken.
Marketing/innovatie en de vraag achter de vraag
Vooral bij productstrategie & innovatie is inversie erg handig. Standaard denkt elke marketeer na over zijn product en de klant. Wat het product voor die klant doet. Waarom het geweldig is. En waarom mensen het zouden moeten kopen. Maar verkoopsucces begint, vanuit de marketing bekeken, eerst met klantonderzoek. Marketing is immers productontwikkeling ‘vanuit de optiek van de klant’.ย Begrijpen wat de klant wil.
Die klant is een vorm van ‘het einde’. Maar de vraag is tegelijkertijd wat die klant wil op een dieper niveau? Wat wil h/zij op een meer fundamenteel niveau bereiken? Welk probleem willen ze oplossen, waarbij je het probleem in een bredere context verkent.ย Van welk werk dat ze proberen te doen is jouw product een potentiรซle oplossing, een onderdeel? Dat betekent dat je op zoek moet gaan naar het probleem achter het probleem en aanpalende/samenhangende (sub)problemen. Bedenk dat de definitie van een product โeen oplossing voor een probleem bij een klant isโ. Dus de uiteindelijke vraag is welk probleem op welk niveau je รฉcht wilt helpen oplossen bij je klant?
Casus busstation
Neem de casus van een bouwproject voor een busstation in eem plaatselijke stad. De gemeente had een aanbesteding uitgeschreven voor het realiseren van een busstation-hub.ย De winnende inzending was er een die niet gericht was op het ontwerpen van een busstation. Nee, die hadden nagedacht over de vraag waar deze ruimte nog meer het beste voor kon worden gebruikt.ย Een ontmoetingsplaats, tuinen, toegang voor mensen om doorheen te lopen, zelfs een ijskraam en een โstreetfood-truckgedeelteโ.ย Nadat ze een goede bestemming voor de ruimte hadden uitgedokterd, dachten ze na over hoe ze de verplichte busstationvoorzieningen weer in dat ontwerp konden inpassen.
Ze wonnen het bod met ruime voorsprong omdat alle andere inzendingen variaties waren op hetzelfde saaie busstation met een paar verschillende materiaalafwerkingen en lay-outs.ย Alle verliezende biedingen waren vanaf het begin beperkt omdat ze alleen maar konden denken aan het ontwerpen van een busstation.
Verwijder het meest voor de handliggende
Dus de volgende keer dat je een moeilijk probleem oplost begin eens aan het einde en werk/denk achteruit. Verwijder het meest voor de hand liggende bij het denken over oplossingen.ย Keer het script om of draai het om. Misschien heb je wel een winnaar in handen.
Max Herold
Juni, 2023
Bron/algememe vertaling van dit artikel: (1) John James | LinkedIn/
(1) Post | Feed | LinkedIn
Ritchie Blackmore’s uitleg:https://www.youtube.com/watch?v=Cn1sUIs5yeE