Artikel van Arthur de Crook. Hij is zelfstandig ondernemer en begeleidt mensen en organisaties bij het ontwikkelen van hun potentieel. Als marketeer in hart en nieren neemt hij organisaties mee naar de kern van de zaak. Daar waar het hart klopt. Daar waar het leven in de brouwerij zit. Voor contact en nadere informatie: Elementary B.V. – www.elementary.nl . Arthur schrijft over een marketingfilosofie die me erg aanspreekt.
Van normen naar waarden.
Van wat hoort naar wat past.
Marketing is lang niet meer wat het ooit geweest is: een mooi product met een lekker cadeaupapiertje eromheen. Nee, waar dat in de jaren van industri?le opbouw na de oorlog nog opgeld deed, is nu een heel ander soort marketing nodig: eentje die aansluit bij de huidige economie, de netwerkeconomie. In deze economie draait het om verbinding, echtheid en congruentie. Congruentie: doen wat je zegt en zeggen wat bij je past. Ik ben = ik zeg = ik doe. En men voelt dat. Je voelt dat als je in gesprek bent met iemand. En je voelt dat ook als een bedrijf met een product of dienst de markt opkomt en daar een hele campagne rondom opgebouwd heeft. Is het echt? Is het authentiek? Daar waar in de voorbije decennia grote massa's zich nog lieten inpakken door prachtige productcampagnes en marketingconcept, is het toetspunt nu de vraag: Klopt het? Voelt het goed? Spreekt het me aan en past het bij MIJ?
Dit vraagt van marketeers anno 2004 een nieuwe, ik zou haast zeggen meer systemische en holistische visie en aanpak. Een benadering die uitgaat van de waardensystemen die in het spel zijn bij de productmarktcombinatie (PMC). In andere meer populistische termen: welke leefstijlen zijn in het geding? Lifestyle Marketing, de term die terecht veel aandacht krijgt momenteel. Naast al die andere buzzwords als Experience Marketing en Authenticity Marketing. En ondanks het feit dat het termen zijn die al heel snel afgedaan worden als buzzwords, is de kern van de boodschap niet minder krachtig en waar: mensen marketeers, word wakker en ga handelen vanuit het hart! Handelend vanuit het hart, zowel dat van jezelf als dat van de ander, ontwikkel je een kracht en daarmee succes waar niets anders tegenop kan.
Wil dat dan zeggen dat elk nieuw product, elke nieuwe dienst een grote kaskraker wordt? Nee, dat hoeft helemaal niet. Niet elk succes wordt uitgedrukt in tonnen euro's en niet elke brug die ge?nitieerd wordt vanuit de ene oever wordt beantwoord door de andere oever. Het grote verschil met de oude manier van het door de strot duwen van de consument is nu dat je gelooft in je eigen verhaal en je daar vierkant achterstaat, zoals een vakman of kunstenaar dat heeft. En ach, dan blijft dat schilderij een keer hangen of wordt dat tafeltje niet verkocht. Je blijft trots en tevreden. Want het staat daar mooi maar wel: jouw stuk! Bon, kun je daar een economie op laten drijven? Kun je daar op een maatschappelijk verantwoorde manier business mee voeren en aandeelhouderswaarde cre?ren? JA, mits je wel je koppie blijft gebruiken.
Ik ben ervan overtuigd dat zolang je met je beide benen op de grond blijft staan en je vanuit je hart opereert, je daadwerkelijk ondernemerschap toont en je daadwerkelijk verantwoordelijkheid neemt. En voor "je" kun je jezelf als individu neerzetten, maar ook "je" als onderneming. Of dat nu een kleine BV of grote NV of wat dan ook is. En wat ik telkens weer hoor en zie in het bedrijfsleven maar ook bij de overheid, is dat men in die organisaties medeverantwoordelijke, zelfstandige en ook goed samenwerkende entrepeneurs nodig heeft om DIE brug te slaan die nuttig is, die waardevol is. Ja, DIE brug die werkelijke toegevoegde waarde cre?ert. Toegevoegde waarde, waar we vervolgens graag onze BTW-afdracht voor doen. Belasting op toegevoegde waarde, BTW.