Een overeenkomst tussen Volkswagen, de Tweede Kamer, verouderde godsdiensten, culturen, ambtenaren en eigenlijk iedereen.
Talloze bedrijven, politieke bestuursculturen, ambtenaren, hoogleraren en geloven kunnen last hebben van paradigmaverlammingen. Kijk naar de mindsets die zijn te vinden in besuurskamers, de Tweede Kamer, kerken, moskeeën, synagogen. andere gebedshuizen, talloze overheidsinstituties en andere instellingen. De gedachte dat de overuigingen, regels, kledingstukken, percepties en ideologieën en institutionele regels van gisteren je ook succesvol maken in de toekomst. Dat mag voor sommige paradigmatische regels van je denkfundament gelden maar voor een groot deel is het dat zeker niet.
En dat vraagt een wenselijke omslag van paradigmaverlammingen naar paradigmaflexibiliteit alsmede een fundamentele open mind en continue bereidheid delen/aspecten van jezelf opnieuw uit te vinden. En het daarbij noodzakelijke innerlijke vereenvoudigingsproces heeft menigeen afgeleerd. Zeker in grotere organisaties waar medewerkers in slaap zijn gesukkeld door goudgerande CAO”s en de bijbehorende convenience-geborgenheid van een monopolist, overheidsorganisatie etc. Het leidt tot een keurslijf van medewerkers die gemak en ‘de werkgever moet er voor mij zijn’ boven écht leren, ontdekken, ontwikkelen en het verbeteren van werkzaamheden stellen.
Je ziet dan talloze leidinggevenden en medewerkers die al jaren zijn afgestompt en niet meer inhoudelijk op écht scherp staan, behalve voor wat hun eigen positie, carrière, convenience en baanzekerheid betreft. Tot op een dag ze worden ingehaald of uitgerangeerd door een nieuwe realiteit.
Dan kun je twee dingen doen. Of gaan protesteren en klagen over anderen dat ‘ze’ of ‘de organisatie’ of ‘de staat’ je niet helpt óf de vraag stellen hoe je zelf jezelf opnieuw uitvindt en innovatief in actie komt.
Nog beter is het zo’n punt voor te zijn en/of jezelf te trainen met dergelijke situaties om te gaan. Kortom, wanneer je door de werkelijkheid wordt ingehaald, daarmee creatief te leren omgaan. Jezelf elke keer weer leren voorbereid te zijn op ‘gamechanger’ – situaties.
Vanuit dat bovenstaande kader is deze video over paradigma’s en paradigmaverlammingen uit de jaren ’80 van Joel Barker al decennia een grote inspiratiebron voor mij, die me elke keer weer op scherp zet.
Zie voor de video: The Business of Paradigms
Het boek kun je bestellen via Amazon.
Doe er je voordeel mee!
Max Herold
December, 2024