De positiviteitsratio.

'Als mensen blijer worden van de dingen waar ze goed in zijn, dan kan het onderwijs een rol spelen bij het verhogen van die vorm van rijkdom.'
– Martin Seligman –


We hebben ze allemaal wel eens ervaren: positieve gevoelens. De ene meer, dan ander minder. Iedereen onderkent ook het belang er van. Voel je je positief, dan ziet het leven er heel anders uit en verdwijnt het doemdenken. Beren op de weg zien en negatieve spinsels in je hoofd hebben, verandert in kansen en mogelijkheden om voor jezelf, anderen en de natuur.

Verdwijnt daarmee de negativiteit? Nee natuurlijk. Zoals de Amerikaanse columniste Ann Landers het ooit schreef:”Roze brillen hebben nooit bifocusglazen. Niemand wil de kleine lettertjes van dromen lezen.” Maar de wijze waarop jij je voelt en denkt, zorgt er wél voor dat je er heel anders mee kunt omgaan.

Het verrassende is echter dat de wetenschap zich nooit heeft beziggehouden met het verhogen van oprechte positiviteit. Dat beeld is drastisch aan het veranderen. De psycholoog Martin Seligman was aan het begin van deze eeuw voorzitter van de American Psychological Association. Hij stelde dat de psychologie onbewust een ziektemodel had geadopteerd en zich voornamelijk bezig hield met het verlichten van menselijk lijden en, in het verlengde daarvaan, het doorgronden van depressies kortom op het verminderen van negativiteit. Maar verminderen wil niet zeggen omdraaien naar positief.  Minder negatief is immers nog steeds negatief. Zijn wens was om meer onderzoek te gaan doen naar de vraag hoe je datgene oproept wat het leven de moeite waard maakt.  Mede ook door inzichten die zijn dochter hem gaf.

Box: de dochter van Seligman
Hij stond met zijn vijfjarige dochter in de tuin te werken. Zingend en dansend gooide ze het onkruid in de lucht. Geërgerd door deze afleiding gaf hij haar een snauw, waarna het kind afdroop. Even later kwam ze terug met de mededeling dat ze met haar vader wilde praten. Haar boodschap was simpel, maar voor een vijfjarig kind op z’n minst ongewoon: “Papa, weet je nog hoe ik altijd jengelde? Toen ik vijf werd, besloot ik dat ik nooit meer zou jengelen. Dat was het moeilijkste wat ik ooit heb gedaan. En als ik kan stoppen met jengelen, kan jij stoppen een brombeer te zijn.”
De vader was stomverbaasd maar moest zijn dochter gelijk geven. Martin Seligman (1942) was ondanks zijn maatschappelijke succes al vijftig jaar een brombeer.

De positiviteitsratio
Een van de belangrijkste ontdekkingen de laatste jaren in deze ‘nieuwe’ tak van psychologie is de positiviteitsratio. Een bijzonder interessante waarneming. Gericht onderzoek, o.a. door de Amerikaanse psychologe Barbara L. Frederickson, heeft laten zien dat als jij jezelf in een opwaartse spiraal wilt houden, elke negatieve opmerking die je denkt gecompenseerd dient te worden door drie oprechte positieve gedachten. Let vooral op het woord oprecht. Dat is van belang.

Bij mensen met een zwaar gemoed of slecht presterende teams is die ratio altijd lager. Bij mensen die in een opwaartse spiraal zitten is deze altijd hoger dan 1 op 3. Van belang is dat in relaties, huwelijken e.d. deze scores zelfs 1 op 5 dienen te zijn. Met andere woorden elke negatieve opmerking dient gecompenseerd te worden door tenminste vijf oprechte positieve gedachten en opmerkingen wil er sprake zijn of worden van een bloeiende relatie.
Van belang is te beseffen dat negativiteit niet volledig hoeft te worden verbannen. Wel is het nuttig te beseffen dat deze negativiteit heel anders ingekaderd wordt door het aantal positieve opmerkingen.

Hoe verhoog je jouw positiviteitsratio?
Er zijn natuurlijk veel manieren om je zelf in een opwaarste positieve beweging tebrengen. Een van die manieren is door aan het einde van de dag voordat je gaat slapen even stil te staan bij wat je die dag gedaan hebt en kort even stil te staan bij de micromomentjes van geluk die we allemaal overdag hebben. Bijvoorbeeld toen je een kop koffie dronk, net die grappige opmerking van een collega hoorde of net even dat aardige meisje of die leuke jongen voorbij zag komen, een leuke bloem zag, je de bus weer op tijd haalde. Kortom in je bewustzijn de eenvoudige geluksmomentjes even naar je bewustheid haalt. Het zijn immers de kleine dingen die het doen en waar je het gemakkelijkst mee kunt beginnen.

Wil je verder oefenen met het ontwikkelen van je positiviteitsratio, ga dan naar:
http://www.positivityratio.com/ 

Meer weten?
Via Bol.com


Positiviteit
Barbara L. Fredrickson

Via Managementboek.nl
Samenvatting van ' positiviteit '
WIJ Kennen Allemaal Het effect van Positieve Gevoelens , Merrie WIJ bezaan vaak de Vaardigheden OM sterven Gevoelens overgrote te Houden en in te Zetten op Momenten DAT we ZE Selecteer server Bestand Hebben .
In Zegt boek Laat Barbara Fredrickson Aan de hand van EEn duidelijk Stappenplan Zien Schoffel u Positieve emoties in UW Leven Kunt Ervaren en uitgestrekte Kunt Houden . U leert Nieuwe mogelijkheden te Zien , over negatieve Ervaringen Heen te Komen, Betere Relaties AAN te Gaan en UW gezondheid te Verbeteren . Wordt u Met ' positiviteit ' uiteindelijk de Beste versie van uzelf !

Inhoudsopgave
Deel 1 Het Goede over de positiviteit
1. Wek JE positiviteit
2. Positiviteit : EEn Middel , Geen Doel
3. Wat is positiviteit ?
4. Verbreed JE Geest
5. Bouw AAN JE Toekomst
6. Overwin tegenslagen
7. De positiviteitsratio

Deel 2 Verhoog JE positiviteitsratio
8. Schoffel STA JE ER nu voor ?
9. Verminder negativiteit
10. Vergroot positiviteit
11. EEn Nieuwe gereedschapskist
12. Toekomstvoorspelling : Bloei

zie Verder : http://www.managementboek.nl/boek/9789049102180/
positivity_barbara_l._fredrickson ? affiliate = 1910