Uit: Onkruid, samenvatting van Lisette Thooft en Yoeke Nagel
Dromen zijn net spagettieslierten die terugglibberen in de pan als je ze probeert te pakken te krijgen. Hoe kun je daar ooit controle over krijgen? Door oefening zeggen zowel Oosterse en Westerse droomdeskundigen. Dan zwaait er een wereld voor je open, voor het vergroten van zelfkennis, het oefenen van vaardigheden maar ook oplossingen voor problemen.
Patricia Garfield, een bekende Amerikaanse droompsychologe stelt in haar boek ?Creatief Dromen' (over droombeheersing en bewustzijn) dat dromen weliswaar vormbaar zijn maar dat het wel duidelijk is dat voor droombeheersing tijd en oefening nodig is. Laat u echter niet ontmoedigen. Sommige mensen krijgen het gemakkelijker onder de knie dan anderen. En het komt en gaat met horten en stoten. Maar het komt. Indien u in uw pogingen volhardt, kunt u te zijner tijd beheersing over dromen verwerven.
"Met creatief dromen kun je doen wat je wilt, schrijft ze: problemen oplossen, vaardigheden oefenen, meer zelfvertrouwen krijgen en angst overwinnen.
Petra Giesbergen droomspecialiste uit Roosendaal geeft de volgende algemene regels voor om effectief dromen leren te beheersen en te gebruiken.
Regel 1 om je dromen te leren leiden is dat de voldoende energie hebt. Als je afgepeigerd in bed ligt, heb je al je energie nodig om weer bij te komen.
Regel 2 is dat je ?s-avonds geen alcohol moet drinken en je kunt van tevoren mediteren.
Regel 3 is als je weinig tijd hebt je te concentreren op de vraag die je beantwoord wilt zien op een papiertje te schrijven en dat onder je hoofdkussen te leggen. Heb je tijd, draag die vraag dan een paar dagen bij je.
Petra zelf droomt ook voor andere mensen dromen op bestelling. ?Je kunt voor jezelf dromen, zegt ze, maar ook voor anderen. Om op bestelling voor iemand anders te dromen over een bepaald probleem, moet je goed getraind zijn zodat je ook je eigen dingen erin herkent.' Zo had een meisje haar gevraagd eens in een droom te kijken naar haar relatie met een jongen die ze nog niet zo heel lang kende. Petra:' Ik droomde dat die jongen rondliep als een flierefluiter, dat hij geen diepe contacten kon of wilde maken, Dat heb ik haar verteld en ze bevestigde dat het klopte. Ik zei:'Dus met jou maakt hij ook geen diep contact.
Je geest is een website
Lama Tenzin Wangyal, een specialist in Tibetaanse droomyoga, was in Amsterdam voor een workshop over zijn boek ?De werkelijkheid van slapen en dromen'. Hij gebruikt zijn eigen dromen, zegt de lama, voor verschillende doeleinden.'Op het simpelste niveau zijn het boodschappen die iets vertellen over mezelf, mijn verleden en mijn toekomst. ook gebruik ik dromen als pad om actief iets over mezelf te ontdekken, te begrijpen om te weten wat ik moet doen. Soms helpen dromen me om mezelf te genezen.' Hij droomde eensover een slang die hem beet. Dat zou een teken kunnen zijn van een ziekte die zich nog niet gemanifesteerd had, dacht hij. 'Alles in mijn eigen droom was mijn eigen geest, maar mijn geest is verbonden met mijn universele kennis net zoals een websiet op internet. Op symbolisch niveau neem ik informatie op uit de universele kennis,'
Om zichzelf tegen de mogelijke ziekte te beschermen, reisde hij naar Nepal en offerde daar aan een belangrijke plaatselijke onderwatergeest.
Tot slot 10 tips om echt te leren dromen
1. Stel je in op dromen door een voor jou betekenisvol voorwerp te maken (een tekening, uitgeschreven gedicht, fotocollage, sinaasappelkistje met voorwerpen die je kent uit dromen of een klassieke ?dreamcatcher' van de Amerikaanse indianen) en bij je bed te plaaten.
2. Zorg voor innerlijke rust voordat je gaat slapen. Maak je vingers even nat, raak bewust je keel(chakra) aan. om je communicatieve vermogens te stimuleren en masseer vervolgens met dezelfde vingers je ?derde oog'. her punt tussen je wenkbrauwen boven je neus om je intuitie en beeldend vermogen wakker te maken.
3. Neem je voor om je droom te onthouden.
4. Blijf bij het ontwaken in je laatste slaaphouding liggen om met gesloten ogen je droom nog eens ?af te spelen'. Ook de flarden die zo duidelijk waren dat je ?ze toch niet gauw vergeet'.
5. Laat hierbij de droom ?vluchtig' voorbij komen: ga niet piekeren over ontbrekende stukjes, betekenis of details maar beleef wat je nog wel weet en herhaal die droombeelden een aantal malen voor jezelf in beelden en evt. onuitgesproken woorden.
6. Noteer deze droomstukjes of hele dromen in een droomverzameling, een Nachtboek. Dat kan met trefwoorden die je later uitwerkt. Je kunt ook je droom inspreken op een klaarliggende cassetterecorder of je partner als droomklankbord inschakelen. Gebruik bij het noteren van je droom de tegenwoordige tijd om de beelden levendig te houden.
7. Vul je uitgewerkte droom aan met schetsjes, losse opmerkingen als ?kaneellucht' of waterblauw voor je zintuiglijke waarnemingen.
8. Geef je droom een naam. ?De hertjes achter het gaas' of ?Het gat in de stoep van de nieuwbouwwijk. helpen om je beelden weer snel op te roepen.
9. Koppel je droom aan dagelijkse handelingen om meer beelden terug te vinden en je meer bewust te worden van de wederzijdse beinvloeding van dag- en nachtbeelden.
10.Neem jaren de tijd om te leren dromen!