Gezeur omzetten in (oplosbare) problemen.

Ik kreeg laatst het boekje ‘Creatief Denken: 101 manieren om denkpatronen te doorbreken’ in handen. Geschreven door Rob Eastaway. Een boekje met vele leuke eenvoudige techniekjes. Eentje kon ik gelijk in een gesprek toepassen: hoe help je mensen om van gezeur iets productiefs te maken? En vaak: hoe maak je van eigen gezeur iets productiefs?

Dit techniekje lag in het verlengde van een ander populair boekje uit 2004 van John Miller met als titel: QBQ! The Question Behind the Question: Practicing Personal Accountability at Work and in Life. Dat gaat er dieper op in. Zie daarvoor: http://tinyurl.com/4ujeuya

Hoeveel ja maar en waarom vragen hoor je niet om je heen elke dag? Thuis, op de werk, in de kroeg, bij de voetbalclub. Waarom is er zoveel reclame op TV? Waarom alleen voetbal? Waarom durven ambtenaren niet écht interactief te werken? Waarom is het altijd zo’n rommel? Waarom zijn  alle politici zo slecht? Waarom moeten die bankiers juist nú anno 2012 zoveel graaien? (antwoord: omdat ze denken dat het nú wel eens de laatste keer kan zijn).

Tegelijkertijd geldt dat als je écht een situatie wilt verbeteren je moet stoppen met klagen en actie gaan ondernemen. Omdat te kunnen doen moet je wel eerst onderscheid weten te maken tussen een klacht (gezeur) en een probleem. Klagen is mopperen over iets dat je, volgens jezelf, niet in de hand hebt. Dat maakt je situatie er niet beter op. Een probleem is daarentegen een ongewenste situatie die je kunt beïnvloeden. Hoe groot of gecompliceerd een probleem is, je kunt altijd iets doen om verandering te bewerkstelligen.

Een andere kijk op obstakels

Is een obstakel iets dat een onmogelijke horde is? Of is het iets dat met een beetje creativiteit te slechten is.
Hoe ga jij doorgaans met obstakels om?

Anderen de schuld geven leidt tot niets. Veel handiger is om in plaats daarvan op problemen te reageren met vragen die beginnen met het woord ‘hoe’ en ergens het woord ‘ik’ in zich hebben. Enkele voorbeelden.

Waarom repareren ze het kopieerapparaat niet?
Hoe kan ik er achter komen wie hier voor verantwoordelijk is?

Hoe kan ik in de toekomst helpen storingen te voorkomen?
Etc.

Het verkeer staat altijd vast op dit kruispunt.
Hoe kan ik via een andere route mijn  bestemming bereiken?
Hoe kan ik er voor zorgen dat ik helemaal niet met de auto hoef te gaan?
Etc.

Het eten zit vol met E-stoffen en antibiotica.
Hoe kan ik er voor zorgen dat ik écht gezond eten krijg?
Hoe kom ik er achter wanneer de aanduiding om etenswaar misleidend is?
Etc.

Van gezeur naar persoonlijk actie.
Het is met andere woorden een eenvoudige omkering van passief naar actief waarbij je je hersens gaat gebruiken.  Bovendien krijg je zicht op je eigen motivatie om iets wel of niet aan te pakken.
Bedenk daarbij: een klacht/gezeur met de bijbehorende irritaties zonder actie leidt tot frustratie. Creatief onderzoekende, ondernemende acties werken bevrijdend.

Max Herold
Juni 2012

Voor meer info?
Managementboek.nl

Creatief denken: 101 ideeen om denkpatronen te doorbreken
Auteur: Rob Eastaway
Forte Uitgevers | 1e druk, 2008

Ontdek hoe u zich uit vastgeroeste denkpatronen kunt bevrijden en betreed een wereld waarin originele ideeën, slimme oplossingen en creatief plezier.
Ontdek originele nieuwe denkwijzen die uw leven op onverwachte manieren zullen veranderen. Train uzelf om flexibel en innovatief te zijn en om problemen doeltreffend en zelfverzekerd op te lossen. Stel u open voor nieuwe mogelijkheden – overwin uw innerlijke beperkingen, koester je ideeën en maak uw ambities waar. Leer uw creativiteit niet alleen toe te passen op bijzondere projecten, maar op alle aspecten van het dagelijks leven. Maak uw beste ideeën werkelijkheid.

Inhoudsopgave
Inleiding

1. Creativiteit herkennen
2. Een creatieve opstelling
3. Problemen omzeilen met gedachten
Intermezzo: De onaangename kanten van creativiteit
4. Het ontstaan van ideeën
5 Creatief zijn met anderen.
6. Je doel bereiken

Oplossingen
Register
Meer over dit onderwerp
Dankbetuiging

Voor meer informatie klik op:
http://www.managementboek.nl/boek/9789058777362/creatief-denken-rob-eastaway?affiliate=1910