Het innovaties vindende EZ- ambtenarenapparaat.

Stel je eens voor dat ambtenaren van Economische Zaken, en ik bedoel ALLE ambtenaren van dat departement, jaarlijks de onderstaande activiteit zouden doen.Het zou op slag een heel ander imago krijgen en ongetwijfeld zou het voordelen opleveren in de beleidsontwikkeling. En, zoals Confusius al zei:”Ambtenaren dienen zich periodiek ‘onder den volke te begeven’.”

Tekst overgenomen uit:
Leef vanuit je verbeelding. Auteur: Stephen R. Covey. 2013. Tekst staat ook in Covey's boek 'Het derde alternatief' uit 2011

"Twee keer per jaar gaan studenten van het Indian Institute of Management in Ahmedabad acht tot tien dagen op pelgrimstocht naar het platteland. Tijdens deze ontdekkingstocht gaan ze in afgelegen dorpen op zoek naar derde altenatieven – zogenaamde onorthodoxe ideeën: vreemde of nieuwe creaties die uit de nood geboren zijn.

De ‘ontdekkers’ zijn gefascineerd door de kleinste positieve afwijking. Als ze op een ongebruikelijke werkwijze of vinding stuiten die bedacht is door een boer of winkelmedewerker, laten ze die circuleren in het Honey Bee Network, een landelijke organisatie die er op is gericht nieuwe kennis optimaal te benutten. Ze documenteren plichtsgetrouw kruidenremedies, bijzondere toepassingen van kleine motoren (zoals een oude sony-walkman die werd gebruikt om een ventilator aan te drijven) of zelfs plaatselijke recepten voor curry. Ook lopen ze tegen wondertjes aan, zoals een kind dat de namen en toepassingen van meer dan 300 plaatselijke planten kent.

Vaak vinden ze echt innovatieve ideeën die het leven van de armen kunnen veranderen.Een succesvolle ontdekking was de ‘Mitti Cool’-koelkast van Manshukh Prajapati, gemaakt van een ingenieuze rechthoekige pot van klei die geen elektriciteit nodig heeft. Prajapati heeft ook een door een motorfiets aangedreven ploeg uitgevonden, en een anti-aanbakpan van klei die net zo goed schijnt te werken als een Teflonpan, maar die maar één dollar kost.

Een kruidenzalf voor eczeem, die afkomstig is van een boerderij uit een klein dorp je, is populair over de hele wereld.  Een andere man vond een amfibiefiets uit waarmee hij de rivier over kon steken om bij zijn vriendin te komen. ‘Ik kon niet op de boot wachten,’zei hij. ‘Ik moest mijn geliefde zien. Mijn wanhoop maakte een innovator van me. Zelfs de liefde kan niet zonder technologie.’ "

Bronnen waar bovenstaande tekst uit is overgenomen:
1. Het 3-de alternatief: het principe van de creatieve samenwerking. Auteur Stephen R. Covey. Uitgeverij Business Contact, Amsterdam, 2011.
Klik op: http://tinyurl.com/lkbw8db 
2. Leef vanuit je verbeelding. Auteur: Stephen R. Covey. 2013.
Klik op: http://tinyurl.com/kgv4r5d