Opgeruimd! De methode van Marie Kondo.

 

 

Je échte leven begint, nadat je je huis hebt opgeruimd.
– Marie Kondo (2015: 205) –

Het is voor moeders nogal een puzzel. Hoe zorg je er voor dat je kinderen hun kamer opruimen? Maar ook menige volwassene kan nogal wat spullen verzamelen waarmee zijn woonruimte volgestouwd zit. Of medewerkers die al lang in een organisatie werken en talloze oude stukken en materialen om zich heen hebben verzameld. De vraag is echter of al die spullen rust en gezondheid brengen in je huis of werkruimte?  Dan biedt de methode van Marie Kondo uitkomst. En hoe! De twee belangrijkste stappen zijn: wegdoen en in één keer reorganiseren. Onderstaand een uitgebreide samenvatting.

De KonMarie-methode is een simpele, slimme en effectieve manier om rommel voor altijd uit te bannen. Dit zijn de stappen:

  1. Bedenk wat je einddoel is
    Wat heeft er in eerste instantie voor gezorgd dat je wilde gaan opruimen? Wat hoop je ermee te bereiken? Wat maakt dat je in een troepvrij huis wilt wonen?
    Stel jezelf je ideale leefomstandigheden voor. Probeer concrete bewoordingen te verzinnen zodat je je levendig kunt voorstellen hoe het zal zijn om in een troepvrij huis te wonen.
    Maak daarvan aantekeningen.
    Bij elke aantekening: wat maakt dat je dat wilt? Wat maakt bijv. dat je een beperkt aantal klassieke CD’s wilt? Wat maakt dat je naar klassieke muziek wilt luisteren? Of wat maakt dat je bepaalde kleding wilt en andere niet meer?
    Herhaal de bovenstaande stappen drie keer.

  2. Begin met wegdoen
    Wie je ook bent, welke persoonlijkheid je ook hebt, opruimen begint altijd met weggooien. Daarvoor is bij alle dingen één simpele beslissing nodig: of je iets wél of niet weggooit.

    Hoe bepaal je dat? Neem daarvoor elk object in je hand en vraag jezelf af: word ik er blij van? Zo ja, hou het, zo nee, weg ermee. Dit is de gemakkelijkste en nauwkeurigste maatstaf die snel inzicht geeft in de functie, emotionele waarde en mate van zeldzaamheid.

    Begin met de makkelijke spullen en datgene dat zijn tijd heeft gehad. Daardoor ontwikkel je vaardigheid in wegdoen. Dat maakt moeilijke beslissingen makkelijker.

    Houdt alleen dingen die je raken en spring vervolgens in het diepe door de rest weg te doen. Bedenk dat dat NIET is: dingen uit het zicht schuiven. Want daarmee creëer je alleen maar de illusie dat het probleem is opgelost terwijl de opbergdozen gaan uitpuilen.

    Selecteer op categorie (CD’s, kleding, boeken etc.) niet op kamer. De volgorde is: eerst kleding, dan boeken, papieren, allerhande en tot slot aandenkensen andere spullen met emotionele waarde.

    Kleding
    Bij kleding is de volgorde: bovenkleding, onderkleding, kleding die moet hangen, sokken, ondergoed, handtassen en dergelijke, assecoires (sjaals, ceintuurs, hoeden en dergelijke), kleding voor speciale aangelegenheden (zwemkleding, uniformen  en dergelijke), schoenen.

    Ophangen in één kast betekent: jassen uiterst links, jurken, colberts, broeken, rokken en blouses. En vergelijkbare kleuren bij elkaar.
    Bedenk dat je daardoor uiteindelijk alleen maar kleding blijft dragen waar je blij van wordt en leeft in een woonomgeving waar je blij van wordt. Wat je buiten maar zeker ook thuis draagt, heeft invloed op je zelfbeeld.

    Boeken en allerhande
    Deel boeken in vier subcategorieën in: algemeen, praktisch, visueel, tijdschriften.

    De basisvolgorde bij allerhande is: CD’s en DVD’s, huidverzorgingsproducten, make-up, accessoires, waardevolle spullen (paspoorten e.d.), elektronische apparaten en instrumenten, huishoudelijke hulpmiddelen, overig huishoudelijk (middelen die beperkt houdbaar zijn zoals medicijnen, papieren zakdoekjes etc.)

    Over opruimen en je familie
    Als je boos bent op je familie, is je kamer misschien de oorzaak.
    – Marie Kondo (2015:59) –

    Hou je moeder buiten schot: die heeft de neiging om meer te bewaren dan jijzelf……. ….Je stilletjes bezig houden, is de beste wijze van omgaan met een familie die niet opruimt…. Als iemand begint op te ruimen, veroorzaakt dat een kettingreactie. 
    – Marie Kondo (2015:61) –

  3. Ga dan de ruimte reorganiseren, grondig, helemaal in één keer.
    Dat betekent eigenlijk dat je de dingen daar zet ‘waar ze thuis horen’. Alles dient een vaste plek te hebben.  Alle spullen van dezelfde soort op dezelfde plek Orden dus op categorie (kleding, boeken, CD’s etc.) en zet daarvan alles bij elkaar. Daardoor hou je een goed overzicht over wat je per categorie hebt. Binnen elke categorie alle vergelijkbare dingen weer bij elkaar.

    Bedenk dat spullen zonder plek de kans op rommel vergroten. Beslis dus waar je kleding, boeken etc. gaat neerzetten en orden in de basis niet per kamer.

    Als je je omgeving in één keer volledig opruimt, verandert het uitzicht om je heen. Maak van elke bergplek een plek waar je vrolijk van wordt. Versier ze desnoods met leuke posters etc.

    Bij veel en ongeordende spullen
    Als je elke keer dat je een kastdeur opendoet een stortvloed aan informatie over je heen krijgt, voelt de kamer lawaaierig aan.
    – Marie Kondo (2015: 171) –

  4. Besef als laatste dat je alleen nog maar omgeven bent met wezenlijke spullen waar je om geeft
    Ben dankbaar dat je bent omringd door dingen die je blij maken (NB: dat kun je ook met mensen). De  energie die je de woonruimte en je spullen geeft, krijg je op de een of andere manier terug. Bedenk: gekoesterde spullen glanzen!
    Bedank daarom elke dag je woonruimte en spullen voor het conform en de warmte die ze je geven. Behandel alles met respect.

Opruimen, gezondheid en psychologische effecten
Zodra je dingen wegdoet en met meubels begint te schuiven, verandert je omgeving. Bedenk  dat een drastische reorganisatie van je huis een evenredig drastisch effect heeft op je levensstijl en perspectief. Met het op orde brengen van je huis, breng je ook je verleden en emoties op orde. Met als resultaat dat je veel duidelijker ziet wat je nodig hebt in je leven en wat niet, wat je wel en niet moet doen. Het verandert je leven en trekt je uit eventuele neerwaartse spiralen. 
Je krijgt (weer) zicht op je eigen diepere innerlijke normen en waarden, wat voor jou écht belangrijk is in je leven.

Een plotselinge opruiming in één keer heeft een grotere impact dan een geleidelijke opruiming. In energetische zin is opruimen te vergelijken met Feng Shui. Die verandering is zo sterk dat het voelt alsof je in een andere wereld leeft. Het heeft een diepgaand effect op je geest.

Zelfonderzoek
Opruimen is een onderzoek naar jezelf en een overgansrite naar een nieuw leven.
– Marie Kondo (2015:74) –

Bezittingen kunnen bezit van ons nemen in plaats van andersom
Loslaten is belangrijker dan toevoegen. 
– Marie Kondo (2015: 182) –

Je bent je bezittingen niet
Je geeft heus niet je ervaringen of je identiteit op als je wat weggooit.
– Marie Kondo (2015:134) –

Over opruimen en gezondheid
Als het opruimen eenmaal goed op gang is gekomen, merken veel van mijn klanten dat ze zijn afgevallen, of dat ze een strakkere buik hebben gekregen. Het is een heel vreemd verschijnsel, maar als we onze spullen verminderen en eigenlijk dus ons huis ‘ontgiften’, heeft dat ook een ontgiftend effect op ons lichaam.
– Marie Kondo (2015; 198) –

Een permanent effect
Opruimen is een speciale gebeurtenis, doe het niet elke dag. En dat is ook niet meer nodig. Als je de kamer één keer goed volgens de KonMarie-methode is het een peulenschilletje om alles daarna bij te houden. Dat gaat zonder enige extra inspanning.

Als je het echt grondig doet, zul je je kamer voor altijd netjes houden, ook al ben je van nature een luie sloddervos. Hoe gek het ook klinkt, je hoeft maar één keer die perfect geordende staat te ervaren om het zo te kunnen houden.

Je houdt ook op met hamsteren. Je voorraden zullen afnemen en het opstapelen stopt. Terzijde: maak nooit stapels, verticaal is eleganter én efficiënter zo zul je merken. Bovendien ‘vergeet’ je dingen onder aan de stapel. Je ziet ze niet meer.

Je kunt in die zin de KonMarie-methode zien als een gids die je leert om een opgeruimd (fysiek en psychisch) en net mens te worden. Je daarvoor de juiste instelling aan te leren. Daarvoor is het slechts nodig je gewoonten en aannames ten opzichte van opruimen te herwaarderen. En ook dat is veel simpeler dan je misschien wel denkt.

Wat kieskeurigheid betreft is, iedereen op bepaalde vlakken een pietje-precies en op andere vlakken weer niet. Neem daarom alles mee. Met andere woorden, als je gaat opruimen doe dat dan per categorie. Vandaag kleren, morgen boeken, de dag erna CD’s etc. Maar wel alles achter elkaar.

Over opruimen en materiële wensen
Veel klanten vertellen me dat hun materiële wensen waren afgenomen, nadat ze hadden opgeruimd. In het verleden waren ze nooit tevreden, ongeacht hoeveel kleren ze hadden, en ze wilden steeds iets nieuws aan. Maar nadat ze een selectie hadden gemaakt, en alleen de dingen hadden gehouden die hun echt dierbaar waren, hadden ze het gevoel dat ze alles wat ze nodig hadden al bezaten. 
– Marie Kondo  (2015:200) –

Max Herold
Juni 2015

Meer weten?
Opgeruimd!
Auteur: Marie Kondo
Uitgeverij: Bruna, Amsterdam, 2015
Klik op: https://www.managementboek.nl/boek/9789400505629/
opgeruimd-de-manier-om-orde-en-rust-in-je-leven-te-brengen-marie-kondo?affiliate=1910