‘Vakmanschap is meesterschap. Maar wat als je succesvol bent in je vak in de praktijk en dit niet wordt erkend? Gewoon doorgaan en doorzetten.’
– Max Herold –
Het was enkele weken geleden dat ik op bezoek ging bij Lotus Sickesz. Zij is de dochter van wijlen orthomanueel arts Maria Sickesz, die een reguliere dr.-titel had, maar door de Vereniging tegen Kwakzalverij werd aangeduid als iemand die haar artsentitel onjuist gebruikte.
Mede door de juridische activiteiten van de vereniging moest Sickesz haar artsentitel inleveren op haar 83e verjaardagโฆ.maar kreeg haar dr.-titel een jaar later weer terug en werd de Vereniging tegen Kwakzalverij door het Hof gesommeerd een rectificatie te plaatsen. Alleen dat laatste is nergens meer te lezen.
Ik was 25 jaar niet in contact geweest met Sickesz. Maar toen ik enkele weken terug bij krachttraining enkele wervels significant verschoof door een ongelukkige niet-symmetrische belasting van beide armen, herinnerde ik me de succesvolle behandeling van Maria Sickesz, die ik destijds had ervaren voor een vergelijkbaar sportprobleem. De bijna chirurgisch precieze vakhanden van deze vrouw op mijn rug, en het succes daarvan, was ik na al die jaren nog niet vergeten.
Echter, toen ik de naam ‘Lotus Sickesz’ intikte op Google, kreeg ik als eerste dit te zien:ย “Kwakzalver Maria Sickesz overleden.”ย Over haar moeder die in de praktijk een methode ontwikkeld had en in 2015, op 95-jarige leeftijd overleed.
โBizarโ, dacht ik, โwat ze deed, werkte gewoon uiterst effectief รฉn efficiรซnt. Zoโn vrouw, die zo begaan was met haar vak en de gezondheid van mensen, en talloze individuen succesvol heeft geholpen, verdient dit niet als overlijdensbericht.โ
Interessant was dat Maria Sickesz destijds in de rechtszaal, TIJDENS de zitting, met succes een bekkenscheefstand en een scoliose (zijwaarste kromming van de wervelkolom) behandelde.ย Waar de Vereniging het over kwakzalverij had, stelde Sickesz daar tegenover dat veel mensen juist door die publieke actie zijn benadeeld.
Zoals het bijgevoegde artikel beschrijft, begon ze met haar praktijkonderzoek en methode-ontwikkeling in Amsterdam in de orthomanuele hoek nadat zij daar, als huisarts in de jaren โ60 van de vorige eeuw, โstruikeldeโ over de patiรซnten met rugafwijkingen, waaraan niets werd gedaan.
โVeel specialisten waren als zoete kinderen: ze keken naar de rรถntgenfotoโs van de patiรซnten en als daar niets op te zien leek, dan was er dus ook niets aan de hand. Gaandeweg de jaren heb ik echter ontdekt dat er verbanden bestonden tussen foutieve wervelstanden en ziektebeelden die voortkomen uit doorbloedingsstoornissen en zenuwblokkades.โ
Ik denk toch dat deze vereniging hier te weinig recht doet aan de ontwikkelde, unieke vakpraktijk- en ervaringskennis van Maria Sickesz.
Overbodig te vermelden dat ik ook nu instant baat had van de behandeling van haar dochter Lotus, en weer rustig verder kon gaan met verschillende vormen van krachttraining, naast het variรซren van cardiotrainingen (hardlopen, fietsen, etc.).
Max Herold
Juli, 2023