Adjiedj Bakas: Trends in de Gezondheidszorg.

Met toestemming gepubliceerd op Managementissues.com

“Gezond leven wordt de komende tijd een heel stuk leuker,” voorspelt trendwatcher Adjiedj Bakas in zijn nieuwste boek De Toekomst van Gezondheid. “De mens is een slimme alleskunner en voor steeds meer ziektes en aandoeningen vinden we oplossingen: in 1950 ging nog vrijwel iedere kankerpatiënt dood aan kanker, nu geneest 50% en straks 90%.  Maar voorkomen dat je überhaupt ziek wordt is straks belangrijker dan ooit. 

Oost- en west- Duitsland zijn meer dan 50 jaar gescheiden geweest. Het zijn dezelfde mensen met dezelfde genen. Toch komt in het oosten van Duitsland vrijwel geen darmkanker voor en in het westen van Duitsland wel.  Dat komt doordat de Oostduitsers decennialang alleen maar kool aten, andere groenten waren er niet. En in kool zit een stof die darmkanker voorkomt. In de schil van de aardappel zit ook een stof die kanker tegengaat.

We moeten de aardappel dus met schil eten!” Bakas verwacht dat zorgverzekeraars en voedselproducenten de komende jaren gaan samenwerken om te bewerkstelligen dat we door slimme voeding ziekten voorkomen. “Dan zijn er minder operaties nodig en daar wordt iedereen blij van. De burger is blij omdat operaties niet fijn zijn.  En de verzekeraar ook omdat die minder geld kwijt is aan zorg.”

Bakas verwacht veel van genonderzoek. “We leren onze genen steeds beter kennen.  Straks weten we nog beter waarom we dik worden en kunnen we ons eten op ons genpaspoort afstemmen. De een wordt dik van totaal andere dingen dan de ander.
Crashdieten zijn dan voorbij en Sonja Bakker en Dr. Frank kunnen met pensioen.  De miljardenomzet die de dieetindustrie nu haalt, wordt dan fors lager”. 

Als je over 10 jaar ziek wordt, hoe gaat dat dan?

Als je over tien jaar je dag begint, zou dat volgens Adjiedj Bakas als volgt kunnen gaan:

 • Je wordt wakker door een lichtwekker en de geur van koffie die je koffiezetapparaat al op eigen initiatief heeft gemaakt.  Het ding kent immers je dagritme en je verlangens.
 • Koffie drinkend kijk je op de glazen muur die in een beeldscherm verandert naar het nieuws, het weer en berichten (opvolgers van email, Twitter, Facebook  zijn dan vermengd met de videoconferencingsystemen die Cisco nu op de markt brengt als een sterk verbeterd Skypen). 
 • Je gaat naar de badkamer, douchet, poetst je tanden en gaat naar de wc. In de wc zitten sensoren, waardoor de wc een minilaboratorium is. Dat kan snel alarm slaan.
 • Ook in je tandenborstel en de spiegel boven de wastafel zitten sensoren die een “blaastest” doen en je gebit inspecteren. 
 • Je ziet een knobbeltje op je borst en wil weten wat dat is.
 • Je neemt per videofoon (de mengvorm van telefoon en hoge resolutie video die er dan is) contact op met je huisarts.
 • Je hebt een digitale identiteit, die in de cloud is opgeslagen. 
  In een kluisje in de virtuele computer zitten je medische en financiële gegevens, inclusief passwords van je creditcards en pinpas.  Je elektronisch patiëntendossier ( dat hebben we tegen die tijd gewoon)  en zijn elektronisch doktersdossier zoeken contact met elkaar en wisselen informatie uit, o.a. van je genpaspoort.
  Staat daarin dat je familieleden hebt met borstkanker en dat je daar genetisch aanleg voor hebt, dan gaat de alarmbel.    
 • De dokter kijkt via zijn webcam mee. Denkt hij dat het meevalt, dan handelt hij het consult per video af en krijg je wat voorgeschreven, ook dat gaat digitaal naar de apotheek. De huisartsenpost is dan een miniziekenhuis geworden.  Alle diagnostiek vindt tegen die tijd in dit miniziekenhuisje plaats.
 • Is er wat loos, dan zegt de dokter dat hij je toch even live wil zien. Zijn agenda en de jouwe matchen en maken zelf een afspraak in de opvolger van de smartphone die we nu kennen.
 • Bij hem op consult kijkt, als hij denkt dat dit nodig is, direct een oncoloog via de hoge resolutie webcam mee.
 • Je slikt een camerapil. Dat is een pil met een camera erin. Die gaat door je keel, maag en darmen en filmt alles onderweg. Je poept hem uit en hoeft dus geen slang met camera in je lijf.
 • Medicijn gaat gericht naar de plek waar het nodig is, de rest van je lijf blijft medicijnvrij.
 • Mocht je geopereerd worden, dan gebeurt dat in gespecialiseerde ziekenhuizen. Het algemene ziekenhuis bestaat dan niet meer.  Enkele ziekenhuizen zijn gespecialiseerd in borstkanker en daar moet je heen.
 • De chirurg opereert je met een operatierobot met kleine mesjes. De wond is kleiner en je geneest sneller. Herstellen doe je in het zorghotel, naast het ziekenhuis op de zorgboulevard.
 • Op de wond wordt kunsthuid geplakt (van de voorhuid van een jongen worden 7 voetbalvelden kunsthuid gemaakt), waardoor de wond sneller heelt.
 • Je operatie wordt gefilmd en het thuisfront kan meekijken wat er met je gebeurt.
 • Je zorgkosten worden aan je gefactureerd, zoals in Singapore nu al gebeurt.  Je eigen bijdrage is dan fors hoger dan nu. Je betaalt jouw deel en declareert de rest bij je zorgverzekeraar.  Computers van de verzekeraar, de arts, de chirurg, de apotheek en anderen in de zorgketen praten met elkaar  en handelen de facturering digitaal af. De financiële administratie verloopt foutloos.

Virtualisering en video-isering in zorg maken elektronisch patiëntendossier onmisbaar
De technologisering van zorg vereist wel een vorm van elektronisch patiëntendossier. Maar dat is net door de eerste kamer afgeschoten. Hoe ziet Bakas dit? “Nu al worden de medische gegevens van rond de 8 miljoen burgers uitgewisseld. Daarmee werd in 2008 begonnen toen besloten werd het landelijke EPD uit te rollen. Dit gebeurde vooruitlopend op een wettelijke basis, die er nu dus niet is gekomen. Ik verwacht dat de digitaliseringen virtualisering van zorg die nu is ingezet onomkeerbaar is.  Een vorm van EPD zal er dus wel komen en dat is prima. Ik verwacht een opt-in systeem waarbij patiënten expliciete toestemming geven aan de overheid om hun gegevens te verwerken. Ook het opvragen van de gegevens door zorgverleners moet dan waarschijnlijk per geval goedgekeurd worden door de patiënt. Straks zullen patiënten waarvan hun medische gegevens reeds in het EPD zitten, per sms of mail worden gewaarschuwd als hun dossier wordt ingezien.

Daarnaast krijgen burgers ook geen inzage in hun eigen dossier. Feitelijk  gaat het EPD in boerka door.” Bakas verwacht dat privacy straks geen issue meer is. “Jongeren geven al niets meer om privacy, ouderen vinden het nog belangrijk. Maar ik verwacht straks twee aparte privacyprotocollen, een voor Bekende Nederlanders en een voor gewone burgers.  Geen enkele onverlaat is geïnteresseerd in de medische gegevens van willekeurige burgers, maar wel in die van BN-ers. Die zullen dus anders behandeld worden en dat is terecht.” Volgens Bakas is het debat in de Eerste Kamer al lang achterhaald. “Oncologen wisselen nu per video informatie over patiënten met elkaar uit. Video is hot in de zorg en wordt steeds hotter. Heb je een gezwel dan deelt de oncoloog alle foto’s en informatie daarover per video met collega’s om tot de beste diagnose te komen, crowd sourcing in de zorg dus. En dat is prima.” Bakas noemt Nederland “privacyhysterisch”.  “Voor voetbalplaatjes leveren mensen al hun privacy in bij de supermarkt, en voor goede zorg zouden ze dat niet willen?”

We  worden ouder, in betere conditie
In de Griekse tijd werden we 22, tot 1850 werden we 40, in 1950 werden we nog 66, nu 80 en straks 100 of 120 jaar, zegt Bakas. “Nu kijken we raar op van een vrouw die op haar 63e een kind krijgt. Straks is dat niet zo gek meer”.  In Duitsland veilen tandartsen nu al dure behandelingen. De patiënt koopt de goedkoopste in. Bakas: “Ik verwacht dat de verzekeraar straks de patiënt die slim en goedkoop zorg inkoopt, daarvoor gaat belonen.” Bakas verwacht meer (inter)nationaal zorgtoerisme en een verschuiving van werk. “De schoonheidsspecialiste verwijdert straks wratjes en dat betaal je zelf. De dermatoloog doet dat niet meer.”  Laboratoria gaan goedkoper werken. Bakas: “Braziliaanse laboratoria zijn prima en toch 20 keer goedkoper dan de onze.“  Ook verwacht Bakas dat eindeloos doorbehandelen van terminale patiënten ten einde komt. “Kost je straks meer dan € 80.000 per jaar aan zorg, en levert dat je levensverlenging op van slechte kwaliteit, dan mag je dat zelf betalen.  We gaan de dood niet meer eindeloos uitstellen. Voor 7 weken levensverlenging (met lage kwaliteit) van terminale patiënten met darmkanker ben je € 20.000,- tot € 50.000,- kwijt.
Dat is straks afgelopen, en terecht. Wil je dat perse, dan gaat dat van je erfenis af.”

– In-Uit lijst

In: Uitgeklede basisverzekering, hogere eigen bijdragen  
uit: De zorgverzekeraar betaalt altijd wel

In: Prestatiebekostiging                                                      
Uit: Vaststaande budgetten  

In: Flexibel pensioen, deels in natura (zorgkosten)           
Uit: Vast pensioen, geheel los van zorgkosten

In: Eigen verantwoordelijkheid 
Uit: Vadertje Staat die zorgt

In: Differentiëring in de zorg  
Uit: Gelijke behandeling van iedere patiënt

In: Eigen verantwoordelijkheid nemen  
Uit: Alleen leunen op staatszorg

In: Patiënten vormen machtsblok  
Uit: Afhankelijke, timide patiënten

In: Sancties op ongezonde leefstijl   
Uit: Meer ziek door ongezonde leefstijl

In: Gezonde voeding  voor ziektepreventie   
Uit: Geen aandacht voor voeding

In: Nieuwe combi’s van wonen en zorg 
Uit: Wonen en zorg gescheiden

In: Gebruik ICT: health information technology  
Uit: De dokter als digibeet

In: Telemedicine, e-care, zorgdomotica 
Uit: Uitsluitend real life consulten en zorg

In: Biotech, moleculaire geneeskunde  
Uit: Verbod op geknutsel met genen

In: Gepersonaliseerde medicijnen  
Uit: Crashdieet

In: Nanotechnologie, robot opereert  
Uit: Kinderen die niet zorgen voor ouders 

In: Kool en aardappel met schil voor kankerpreventie 
Uit: Patienten die dementie bij start accepteren

In: Etnisch specifieke zorg
Uit: Gelijke behandeling van blank en zwart

In: Zorg selecteren op prijs en kwaliteit 
Uit: Wachtlijsten en nationale zorgvoorzieningen

In: Experimentele behandelingen
Uit: Privacy

In: Opereren via internet
Uit: Genoegen nemen met de beschikbare arts

In: Acceptatie van de dood 
Uit: Eindeloos verzet tegen de dood

In: Singaporese en Duitse zorgmodellen 
Uit: Autonomie en individualisering

In: Drastische verlaging zorgkosten
Uit: Gratis orgaandonatie

In: Zorginkoop door fusie pensioenfonds 
Uit: Verkokering in de zorg

In: Patiëntencollectieven   
Uit: Automatische autoriteit van artsen

In: Gespecialiseerde ziekenhuizen 
Uit: Klassieke apotheek

In: Printen van organen met stamceltechnologie  
Uit: Defecte organen repareren

In: Ranking van artsen 
Uit: Mantra: iedere arts is even goed

In: Ziektepreventie 
Uit: Levensverlenging

In: Mantelzorg door senioren aan elkaar   
Uit: Wachtlijsten

In: Driegeneratiewoningen  
Uit: Staatsverantwoordelijkheid voor zorg

In: Functional food   
Uit: Obesitas en junkfood

In: Orgaandonatie tegen betaling  
Uit: Financiële desinteresse in de zorg         

In: Ken-je-lijf  en zorgondernemerschap  
Uit: Medische onwetendheid

In: Acupunctuur en natuurgeneeswijzen  
Uit: Medische ratio als norm

In: Pil van Drion overal verkrijgbaar
Uit: Slechte zorgservice

Het boek “De Toekomst van Gezondheid” wordt op 13 mei 2011 gepresenteerd aan de pers.

Wie is Adjiedj Bakas?
Adjiedj Bakas schreef verschillende bestsellers over de toekomst, die onder andere in Nederland, de VS, China, Brazilië en Engeland verschijnen. Bakas’ nieuwste boeken zijn De Toekomst van de Liefde en The Future of Faith. Binnenkort verschijnt De Toekomst van Gezondheid.
www.bakas.nl

Meer weten?
Via Bol.com

De toekomst van werk
Martijn van der Woude & Adjiedj Bakas

Via Managementboek.nl
Samenvatting van 'De toekomst van werk' Leiderschap verandert en het aantal managers neemt af. Wat zijn banen van de toekomst? Welke branches verdwijnen en welke nieuwe ontstaan er? Welke toekomst hebben organisaties in het MKB en multinationals? Hoe worden we straks beoordeeld en beloond voor werk? Hoe worden we gemotiveerd? Hoe vindt werving van personeel plaats? Waardoor wordt straks uw promotie bepaald? Er komt een andere toekomst voor sociale zekerheid; vakbonden en werkgeversorganisaties eroderen. Leren wordt anders. Welke toekomst hebben freelancers? Hoe organiseert u uw arbeidzame leven als u 120 jaar oud wordt in perfecte conditie? Komen gilden terug? Technologie verandert werk ingrijpend, bijvoorbeeld de baan van de secretaresse, maar ook in fabrieken werken straks meer robots dan mensen. De snelheid van veranderen groeit. Hoe wordt u ‘employee of choice’ in deze nieuwe tijd? Hoe verlopen twee carrières in een huwelijk straks? Hoe functioneert de expat van de toekomst? In dit boeiende nieuwe boek, met een aantal zelftests, bundelen trendwatcher Adjiedj Bakas en HR-professional Martijn van der Woude acht megatrends over de toekomst van werk.Met een agenda voor de toekomst: waar moet u morgen aan beginnen om klaar te zijn voor de toekomst?
Zie verder: http://www.managementboek.nl/boek/9789085161554/
de_toekomst_van_werk_adjiedj_bakas?affiliate=1910
 

Via Bol.com

De toekomst van de liefde
De toekomst van de liefde
Adjiedj Bakas

Via Managementboek.nl
Samenvatting van 'De toekomst van liefde' Tot 1850 stierf je gemiddeld op je 40ste en kon je dus zo’n 20 jaar met een geliefde samen zijn. Nu worden we 90, straks 120 en wordt het de vraag of je het 80 à 100 jaar met dezelfde partner volhoudt. Het hebben van meerdere monogame relaties na elkaar, ligt dan voor de hand. In de 21ste eeuw maken we als individu meer mee dan ooit tevoren en ontmoeten we meer mensen dan voorheen. Verlokkingen en verleidingen zijn daarmee ook groter dan ooit. De liefde, en dan met name het huwelijk, had vroeger ook zakelijke componenten: kinderen vormden een goede pensioenvoorziening. Nu spelen kinderen een heel andere rol en wordt er bewust gekozen voor nageslacht … of voor geen nageslacht natuurlijk. Liefde krijgt een nadere relatie tot werk, want mensen willen vaker een work-life-balance die hun liefdesleven niet in de weg staat. Technologie en globalisering beïnvloeden de liefde meer en meer, denk alleen maar aan de invloed van internet en straks van robots, die betere minnaars dan mensen zouden kunnen worden…en die bovendien geen alimentatie verlangen bij scheiding. Globalisering leidt tot meer internationale liefdesrelaties, wat weer leidt tot ‘zebraparen’. Senioren worden weer verliefd op latere leeftijd.

Ze gaan vaker scheiden en zoeken nieuwe liefdes op. Meervoudige relaties zijn straks geen uitzondering meer, een trend die ook wel ‘Surinamisering van de liefde’ wordt genoemd. De scheiding tussen homo’s en hetero’s vervaagt, de liefde biseksualiseert. Dat betekent dat er meer homoseks voorkomt, maar minder homoseksualiteit. Huisdier of robot zullen voor velen straks menselijke liefde vervangen.

Onder jongeren nemen jeugdverliefdheden sterk af en komt vrijblijvende seks met vrienden op: ‘less dating, more hooking up’ wordt de trend onder de jeugd volgens de New York Times. We gaan steeds verder met het ‘opleuken’ van onszelf middels cosmetica en plastische chirurgie. We gaan op andere manieren op zoek naar geliefden, en internet neemt een steeds belangrijkere plek in op de liefdesmarkt. Vervaging gaat daar hand in hand met verdere segmentatie. Er zijn al aparte datingsites voor ‘mooie mensen’. Of voor blanken die zwarte partners zoeken, of andersom. Je kunt straks moeilijker vreemdgaan omdat al je gangen digitaal te volgen zijn. We krijgen de komende jaren te maken met het einde van privacy.

Nu al noemt 1 op de 4 Nederlanders zich eenzaam en velen bezoeken de fysiotherapeut omdat ze niet meer aangeraakt worden. Of ze vragen thuiszorg omdat ze iemand willen om mee te praten. Door alle maatschappelijke en technologische ontwikkelingen wordt liefde in de 21ste eeuw gevarieerder en kleurrijker dan ooit. Oude en nieuwe vormen van intimiteit vermengen zich. Passie blijft evenwel het hart van de liefde. Hoe dat er allemaal uit gaan zien? Lees dit prikkelende nieuwe boek van trendwatcher Adjiedj Bakas.
Zie verder: http://www.managementboek.nl/boek/9789055947003/
de_toekomst_van_liefde_adjiedj_bakas?affiliate=1910

Via Bol.com
Megatrends Nederland
Megatrends Nederland
Adjiedj Bakas
 (Bol.com)
Of
http://www.managementboek.nl/boek/9789055943814/megatrends_nederland_
adjiedj_bakas?affiliate=1910

(Managementboek.nl)
Inleiding: Nieuw Nederland
Megatrends 1 tot en met 7
1. Van natiestaat tot nieuwe tribalisering
2. Van tradities naar technologische, spirituele en milieurevoluties
3. Van laissez faire naar veiligheidsobsessie
4. Van overheidscontrole naar het eind van de verzorgingsstaat
5. Van corporatieve democratie naar aandeelhoudersdemocratie
6. Van Argentiniëmodel naar het nieuwe VOC-model
7. Van calvinistische cultuur naar Aziatiseirng, islamisering en de deseksualisering van Nederland
Slotbeschouwing
Literatuur

Leven zonder olie
Leven zonder olie
Adjiedj Bakas & Creemers, R.

Of
http://www.managementboek.nl/boek/9789055945665/leven_zonder_olie_
adjiedj_bakas?affiliate=1910

(Managementboek.nl)
Voorwoord door Rein Willems, president-directeur Shell Nederland
Ten geleide
Deel 1 De energie-economie toen en nu
Inleiding
Energie: wat en hoe?
De toekomst van onze energievoorziening
Deel 2 De nieuwe energie-economie: contouren en trends
Inleiding
Megatrend 1. Naar nieuwe energiepolitiek en overheidsingrijpen in de energie-economie
Megatrend 2. Naar vergroening van het bedrijfsleven
Megatrend 3. Naar nieuwe burgerinitiatieven op energiegebied
Megatrend 4. Naar automobielinnovaties en alternatief vracht- en openbaar vervoer
Megatrend 5. Naar druk op de luchtvaart en ander vlieggedrag
Megatrend 6. Naar vernieuwingen bij energieaanbieders
Megatrend 7. Naar nieuwe woon-werkconcepten
Tot slot
Bronnen

Microtrends Nederland
Microtrends Nederland
Adjiedj Bakas
 (Bol.com)
Of
http://www.managementboek.nl/boek/9789055946402/microtrends_nederland_
adjiedj_bakas?affiliate=1910

(Managementboek.nl)
Voorwoord
Ten geleide
Deel 1 Demografie
1. Naar een nieuwe toekomst voor vergrijzing
2. Naar meer zebrahuwelijken
3. Naar het einde van de smeltkroes
4. Naar de mozaïeksamenleving en de dood van het baksteensocialisme
5. Naar ontvolking in de flanken van Nederland
6. Naar digitale immigratie en 'world sourcing'
7. Naar een beter gebruik van vastgoed-informatie

Deel 2 Economie
8. Naar 'wisdom of crowds' en het 'tipping point'
9. Naar 'cradle-to-cradle' en groepsconsumentisme
10. Naar nieuwe financiële concepten
11. Naar groei in gay & female marketing
12. Naar een andere toekomst voor de liefde
13. Naar vergroening van het bedrijfsleven
14. Naar meer particuliere zaken
15. Naar meer overheidsinterventie
16. Naar meer handel met Azië
17. Naar nieuwe mobiliteit in het zakenverkeer

Deel 3 Sociaal en spiritueel
18. Naar een groeiende aandacht voor 2012
19. Naar een groei van evangelicalen
20. Naar een reveil van normen en waarden en herwaardering van ethiek
21. Naar commercialisering van religie en spiritualiteit
22. Naar de Economie van Geluk
23. Naar spiritueel toerisme en spiritualisering van de kunst
24. Naar revitalisering van de regio en de vertruttingsstand
25. Naar een andere humor op het werk en in het dagelijks leven
26. Naar management van overvloed

Deel 4 Technologie
27. Naar nieuwe vormen van arbeid
28. Naar nieuwe zorg
29. Naar het einde van privacy
30. Naar vergroening en verconsumentering van ICT
31. Naar een nieuw leven voor de postkamer

Deel 5 Ecologie en energie
32. Naar nieuwe vormen van mobiliteit
33. Naar een andere energie-economie
34. Naar innovaties in de auto-industrie
35. Naar nieuwe generaties biobrandstoffen
36. Naar revitalisatie van de trein
37. Van eco-chique naar eco-iconic
38. Naar ecobouwen

Deel 6 Politiek
39. Naar permanente onrust en de politiek als platenmaatschappij
40. Naar meer dierenactivisme en dierenterrorisme
41. Naar de globalisering volgens de Shell-scenario's
42. Naar een samenleving in drie versnellingen
43. Post-Gaza: microtrends in een oud conflict

Gastcolumns
De mix heeft de toekomst – Freek Ossel
Help, ik word rechts! – Prem Radhakishun
Naar een vrijzinnige kennisagenda – Marjet van Zuijlen
Laten we kennismaken! – Frits Bussemaker
Internet – terug naar de middeleeuwen – Frans van der Reep
De toekomst van bankieren – Pim Mol
Wijn: een groeimarkt – Astrid Joosten
De transformatie van China – Annette Nijs
Spiritualiteit: individueel & persoonlijke – Liesbeth van Dijk
Microtrends in tv-land – Bert van der Veer
Gedachten en dromen lezen met de MRI-scanner – Victor I. Spoormaker
Verder weg én dichter bij – Mirjam Sijmons
Verhalen – Frits Wester
Samen sta je sterker – Richard Steenborg
De toekomst van het Nederengels – Vinco David

Nieuw nederland
Nieuw nederland
Adjiedj Bakas
 (Bol.com)
Of
http://www.managementboek.nl/boek/9789055943555/nieuw_nederland_
adjiedj_bakas?affiliate=1910

(Managementboek.nl)
Ten geleide
Inleiding
Deel I De demografische revolutie
Hoofdstuk 1 De toekomst van de herkomst: de demografische revolutie in
Nederland
Deel II De theorie
Hoofdstuk 2 Management van diversiteit
Hoofdstuk 3 Marketing van diversiteit
Deel III De verschillen benut
Hoofdstuk 4 Inleiding in de diversiteit
Hoofdstuk 5 Etniciteit
Hoofdstuk 6 Seksuele voorkeur
Hoofdstuk 7 Sekse
Hoofdstuk 8 Generaties
Hoofdstuk 9 Inclusion van alle groepen

Deel IV Cases
Case 1 Van allure naar toegankelijkheid
– De diversiteitsmarketing van Holland Casino
Case 2 'Werven is inspelen op de wensen en de samenstelling van je klanten
– Content en diversiteit
Case 3 'Inspelen op de dynamische markt'
– De diversiteitsmarketing van A-Film en Fu Works
Case 4 'Geen voorkeursbeleid, maar professionaliteit'
– Het diversiteitsbeleid van de Rijksoverheid
Case 5 Iedereen onder de paraplu
– De klantenwerving van RVS onder Turkse Nederlanders
Case 6 Ajax heeft De Toekomst
– Diversiteit in de sportwereld
Case 7 Pluriform in uniform
– Management van diversiteit in de politiebranche

The Future of Finance / Engelse editie
The Future of Finance / Engelse editie
Adjiedj Bakas & Roger Peverelli

Of
http://www.managementboek.nl/boek/9789055946426/the_future_of_finance_
na_het_vagevuur_van_de_kredietcrisis_adjiedj_bakas

Voorwoord door Gerrit Zalm
Ten geleide
Deel 1. Financiële diensten: geschiedenis, huidige situatie en scenario's voor de toekomst
– Money makes the world go 'round: een rondje geschiedenis
– Money makes the world slow down: de huidige crisis
– Scenario's voor de toekomst

Deel 2. Financiële diensten in de 21ste eeuw: megatrends en consequenties
– Megatrend 1. Globalisering, een nieuwe economische wereldorde en een ingrijpend veranderend concurrentieveld
– Megatrend 2. Ingrijpende demografische veranderingen, nieuwe identiteiten en een nieuwe kijk op proposities
– Megatrend 3. Naar een verbonden wereld, nieuwe marktdynamiek en plezierige klantenervaringen
– Megatrend 4. Naar een heropleving van ethiek, meer aandacht voor gezondheid en geluk, en nieuwe missies voor financiële diensten

Deel 3. Terug naar de oorsprong
– Managementagenda 2010-2015
– Conclusie: the future of finance = terug naar de oorsprong

Megatrends Europe
Megatrends Europe
Adjiedj Bakas

Our Future
Our Future
Adjiedj Bakas

Of
http://www.managementboek.nl/boek/9781906821074/world_megatrends_
adjiedj_bakas?affiliate=1910

Preface
Introduction
Part 1 Megatrends of the past
Part 2 Megatrends of the future
Introduction

Megatrend 1. Towards twelve pillars of power
Megatrend 2. Towards major demographic changes in the world
Megatrend 3. Towards new tribalizations
Megatrend 4. Towards new perceptions of security, privacy and terror
Megatrend 5. Towards a decline of old money and the rise of new money
Megatrend 6. Towards an enduring development of technology
Megatrend 7. Towards a spiritual revolution
Megatrend 8. Towards climate change, food shortage and growing importance of nature and fresh water
Megatrend 9. Towards the people's century and new definitions of happiness, ideals and ethics
Megatrend 10. Towards living without oil and the new energy economy
Megatrend 11. Towards bespoke wellness and healthcare
Megatrend 12. Towards new power balances, the new boys surplus and management of anger
Part 3 Agenda for the next 5 years: prepare yourself for the Megatrends

Reference sources
Index
Columns