Adjiedj Bakas:Trends 2011.

Adjiedj Bakas brengt trends in kaart voor 2011, het Jaar van het Konijn ‘Een jaar van felle emoties, stoerheid, berusting en nieuwe schoonheid’.
(met toestemming van Trend Office Bakas (Luuk Wessels) op Managementissues.com gepubliceerd)

Het nieuwe jaar, 2011, is volgens de Chinezen het Jaar van het Konijn. Dit teken in de Chinese dierenriem staat voor schoonheid, gevoeligheid, vrede en kalmte. Het konijn is ook het teken dat op een lange levensduur en fortuin wijst. Konijnen zijn meestal begaafd, ambitieus en tactvol en kunnen met grote duidelijkheid onderhandelen over contracten. Ze zijn prettig in de omgang, vriendelijk, attent en tonen veel gevoel tegenover anderen. Konijnen weten hoe ze onenigheden moeten opvatten en zullen nooit gestresst raken. Ze verbergen een stille geslepenheid onder hun zachte vacht. Beroemde konijnen zijn Edith Piaf, Frank Sinatra, Ruud Lubbers en Geert Wilders.

Jaren ’10: reprise van jaren ’80
De jaren ’10 vormen een herhaling van de jaren ’80: ingrijpende overheidsbezuinigingen (Lubbers reïncarneert in Rutte), sociale onrust (krakersrellen, massale protesten), dalende huizenprijzen (in 1979 daalden de huizenprijzen met 25% en in 1990 waren ze weer op het oude peil), nucleaire onrust (toen over kernwapens, straks over de nieuwe kerncentrale in Zeeland), discussies over de(on)betaalbaarheid) van de verzorgingsstaat (de saneringskabinetten Lubbers 1 en 2 kregen dezelfde verwijten als Rutte 1 nu al krijgt). De afgelopen jaren waren er al wat signalen voor de aankomende revival van de eighties: muziek en mode uit die tijd keerden al eerder terug.

Economie
Banken herwinnen vertrouwen, er komen nieuwe banken
De consument gaat met zijn spaargeld voor betrekkelijk lage rentes weer naar oude vertrouwde banken, zonder ingrijpende reorganisaties te hebben afgedwongen. Nieuwe internetspaarbanken als Leaseplan Bank en RBS doen het prima, en er komen nog meer nieuwe spelers bij. Multinationals die bankieren nog niet als kernactiviteit hebben, komen in 2011 en de jaren erna met nieuwe consumentenbanken, vooral op het gebied van internetsparen. Er komen ook allerlei nieuwe pensioenproducten op de markt, van bestaande en van nieuwe aanbieders.

Financials worden weer meer ‘outgoing’
De afgelopen twee jaar waren banken, verzekeraars en pensioenfondsen meer intern gericht, door alle problemen waarmee ze geconfronteerd werden. Maar hun winterslaap is voorbij. In 2011 starten er weer allerlei nieuwe bancaire marketing- en reclamecampagnes, komen er nieuwe financiële producten op de markt – en dat allemaal met hernieuwd zelfvertrouwen.

Debat over toekomst pensioen verhevigt
Langzaamaan dringt het tot burgers door dat het pensioen zoals we dat vroeger kenden, geen toekomst meer heeft. De oude solidariteitsgedachte verdwijnt, de oude pensioenconcepten verdwijnen ook. Er komt een roep om de pensioenbranche te hervormen en om leiders te vervangen, wat we eerder ook zagen bij banken. Er zullen koppen rollen. Op het Global Pension Summit in Amsterdam, in november 2010, werd door pensioenfondsen in 35 landen al de basis gelegd voor een wereldwijd in te zetten verandering van pensioenstelsels. Het pensioen wordt in 2011 een steeds vaker besproken issue in de media. Jongeren, van twintigers tot veertigers, beginnen langzaam te beseffen dat zij geen pensioen meer kunnen verwachten zoals vorige generaties dat konden.

Voor het eerst in lange tijd groeien kinderen op met minder goede vooruitzichten dan hun ouders. Van het gespreide bedje, waar de babyboomgeneratie nog in terechtkwam, is zo langzamerhand niets meer over dan een kale houten brits. Met een mengeling van weemoed en berusting krijgt dit gegeven een plek in het leven van de nieuwe generaties. Voor het groeiende leger ZZP’ers was dit al een gegeven.

In crisistijd wordt goed verdiend
Mensen die slim risico’s nemen, boeren goed, zoals de Quote-top 500 van 2009 en 2010 al lieten zien (Marcel Boekhoorn etc.) en zoals ook in de jaren ’30 bleek, toen de Kennedy’s en Rockefellers hun fortuin maakten. Crises maken je rijk… als je het slim aanpakt. Ook in 2011 zullen we dat zien.

Creatieve, succesvolle ondernemers zeilen prima door de crisis. Technologische innovatie en het via (sociale) media bespelen van consumentenverlangens resulteren in belangrijke nieuwe spelers op de markt. Oude spelers, grote multinationals die jarenlang onstuitbaar en onkwetsbaar leken, worden zeer gevoelig voor negatieve publiciteit en zullen, wanneer ze daar niet goed op weten in te spelen, het onderspit delven ten aanzien van nieuwe, meer flexibele en op de huidige tijdgeest inspelende ondernemingen.

Broze economie, wereldcrisis houdt aan
Sommigen spreken over een W-vormige crisis, maar we zijn volgens mij nog niet eens uit de eerste dip van de W gekropen. De keynesiaanse staatssteun van de afgelopen jaren wordt nu weer afgebouwd. Ik voorzie een heel broos en beperkt herstel in delen van het Nederlandse bedrijfsleven.

Maar de wereldeconomie blijft kwakkelen in 2011. De koers van de euro is niet stabiel, en uiteindelijk is het verdwijnen van de euro onvermijdelijk. De kloof tussen Noord- en Zuid-Europa groeit. Wellicht krijgen we een neuro en een zeuro voor de noordelijke en zuidelijke flanken. Ook de koers van het Britse pond blijft zwak. De sterke Japanse yen ten spijt, blijft ook de vergrijzende economie van Japan in recessie. Ook China zal de wereldeconomie niet uit het slop trekken – de consumptie van de eigen, betrekkelijk nieuwe middenklasse blijft achter. Ook de demografie wreekt zich in het Rijk van het Midden: in 2040 heeft China 400 miljoen 60-plussers, evenveel mensen als het totale inwonertal van de EU. Al met al een zwaar economisch jaar.

Imago van China verandert door ‘bullebakisering’
Vicepresident Xi Jinping (57) wordt momenteel klaargestoomd om de huidige president Hu Jintao op te volgen in 2013. De aankomende leider heeft het imago van een bullebak, die voorstander is van economisch nationalisme, die conflicten met de historische rivaal Japan niet zal verzachten maar verhevigen, en die de verdere verharding van betrekkingen tussen China en anderen zal doorvoeren.

De beroemde Chinese soft power-aanpak wordt minder soft tegenover rivalen en concurrenten. Het rooskleurige China-imago, dat ook in ons land bestaat, zal komend jaar gaan verbleken. China gaat naar een andere versnelling en wordt meer een kenniseconomie. Red China wordt Green China.

Innovaties buitelen over elkaar heen: de wijdbeense bus die over files heen rijdt, de supercomputer, nieuwe soorten batterijen, nanotechnologie, gentechnologie en nog veel meer. De elektrificering van auto’s, fietsen en bromfietsen wordt sterk gestimuleerd vanuit China. De strijd tussen China en het Westen om rare earth metals, schaarse grondstoffen die nodig zijn voor elektronica en die vooral in China worden gedolven, gaat verder, evenals de strijd om strategische belangen, zoals investeringen in Afrika en Zuid-Amerika.

Zorgeconomie wordt kritischer beschouwd
In de laatste maanden van 2010 kwamen de eerste kritische geluiden over de zorgsector, die groeit als zelfrijzend bakmeel. KRO Brandpunt hekelde in de uitzending van 17 oktober onder de titel ‘Boekhouden rond de dood’ al de kosten die worden gemaakt voor kankerpatiënten in de terminale fase. In maart 2011 verschijnt mijn boek De Toekomst van Gezondheid, dat de tien megatrends op gezondheidsgebied in kaart brengt. De gezondheidzorg wordt – samen met het pensioenstelsel – het maatschappelijk vlak waarop de harde realiteit van morgen gestalte krijgt.

In 2011 verhevigt het debat over kwaliteit van zorg en de kosten ervan. Euthanasie komt vaker voor en meer mensen geven aan dat ze uit het leven willen stappen omdat het wat hen betreft compleet is. Ethische discussies over de afwegingen tussen technologische mogelijkheden, maatschappelijke solidariteit en financiële beperkingen zullen oplaaien de komende tijd.

Consumenten
3D wordt superhot
De opkomst van 3D-films in bioscopen zal verder doortrekken naar de huiskamer in de vorm van de 3D-tv en 3D-gaming. Maar ook in het dagelijks leven, zoals in mode (designs), technologie en zelfs in het interieur, komen de 3D-toepassingen steeds meer voor. Een structuur met 3D-effect is dé nieuwe trend in behang.

Ook 3D-wandpanelen zullen in huiskamers steeds vaker voor een ruimtelijke uitstraling zorgen. Maar ook accessoires als schilderijen zullen veel in 3D te zien en te voelen zijn.

Elektronica: gadgets, gadgets, gadgets…
Over de hele wereld stonden in 2010 mensen uren- en soms zelfs dagenlang in de rij om het technologische hoogstandje van het jaar te bemachtigen: de Apple iPad. Inmiddels heeft Apple er al meer dan 60 miljoen verkocht. Wie geen zin had om zijn slaapzakje uit te rollen voor de deur van de elektronicawinkel, kan in het nieuwe jaar zijn slag slaan. Het wordt namelijk een jaar vol gadgets. En niet alleen die van Apple, want het computerbedrijf krijgt te maken met stevige concurrentie van de andere fabrikanten, die allemaal met eigen zogeheten tabletcomputers komen.

Zo komt RIM BlackBerry met de cool klinkende BlackPad. Hij heeft weliswaar een iets kleiner scherm dan de iPad, maar werkt dan uiteraard wel weer perfect samen met de BlackBerry die je toch al had. Door de komst van de iPad heeft de markt voor eReaders dit jaar een zware klap opgelopen en in 2011 krijgt dit apparaat het nog steviger voor zijn kiezen. Want wie wil er nou rondlopen met een ding waarop je alleen maar een boekje kunt lezen? De tablet verdringt de eReader uit de markt.

We kijken alleen nog in HD…
De opkomst van de ‘home cinema’ maakte de gang naar de bioscoop al minder aantrekkelijk, maar in 2011 hoeven we de huiskamer eigenlijk helemaal niet meer uit. High Definition (HD) wordt de standaard voor films en televisie. De afgelopen jaren verschenen al veel nieuwe films op het kwalitatief betere Blu-ray-formaat en in 2011 verdringt Blu-ray de dvd definitief naar de achtergrond. Maar we zijn niet afhankelijk van schijfjes als we een film willen zien.

Het aanbod van ‘streaming’
multimedia zal flink toenemen de komende tijd. Door de snelle ontwikkelingen in projectortechnologie – kleiner, beter, goedkoper – zullen ook meer mensen hun digitale kijkbuis vervangen door een projector met scherm. Ook voor de zakelijke markt biedt dit voordelen: met een draagbare projector die in je binnenzak past, kun je een uitstekende presentatie geven. Weg met die vervelende, luidruchtig zoemende beamers! HD wordt ook de standaard voor video-opnamen. Er verschijnen steeds meer camcorders op de markt met een resolutie van 1080p en binnenkort zijn ook alle gadgets voor onze videocamera’s geschikt voor HD.

Maar kijken we ook in 3D?
Als we de fabrikanten mogen geloven, wordt 3D-televisie het helemaal. Misschien, maar zeker nog niet in 2011. Vooralsnog is 3D namelijk meer iets dat de producenten graag willen dan iets waar de televisiekijkende consument werkelijk op zit te wachten. En die consument laat zich voor een keertje eens niet gek maken. Het schort ook nog erg aan aanbod, zowel qua content als qua apparaten. Het aantal 3D-televisies waar we uit kunnen kiezen, is te tellen op één hand, en het aantal beschikbare titels op slechts een paar handen meer. We zullen dus nog even moeten bezien of 3D werkelijk voet aan de grond krijgt. 2011 blijft in elk geval nog voornamelijk tweedimensionaal.

Google als besturingssysteem
Op telefoongebied was de Nexus One van Google wellicht de meest in het oog springende gadget van het afgelopen jaar. Door de integratie met softwarediensten van Google biedt deze smartphone vooral voordelen aan mensen die met hun mobieltje online willen winkelen.

De telefoon maakt gebruik van Google’s eigen besturingssysteem Android, dat we op steeds meer telefoons en ook op andere apparaten tegenkomen. In 2011 zal Google zijn positie op de markt van de mobiele besturingssystemen verder versterken.

Terug van weggeweest: Nokia
2010 was het jaar van Apple en van Google, maar niet van Nokia. De Finse telefoonbouwer moest zelfs zijn winstverwachting drastisch naar beneden bijstellen. Maar in 2011 maakt Nokia een comeback, als de eerste (en langverwachte) apparaten met MeeGo op de markt komen. MeeGo is een nieuw open source-besturingssysteem dat is voortgekomen uit de langdurige samenwerking
tussen Nokia en Intel. Het systeem moet op verschillende telefoons en netbooks gaan draaien. Naar verwachting zal de Nokia N9 een van de launch-toestellen zijn die voor het systeem klaarliggen.
Onlangs kondigde Nokia overigens ook een grote update aan voor de N900, waardoor ook die straks op het nieuwe MeeGo 1.1 kan draaien.

Solid State Drives meer gebruikt
We kwamen ze de afgelopen tijd al sporadisch tegen in notebooks van bijvoorbeeld Apple en Toshiba: Solid State Drives (SSD’s). In 2011 zullen we ze alleen maar vaker zien. Anders dan ouderwetse hard drives hebben SSD’s geen bewegende onderdelen, waardoor ze een stuk stiller en minder kwetsbaar zijn. Ook starten ze vlotter op en kunnen ze sneller bij opgeslagen gegevens komen. Ideaal dus om bijvoorbeeld een besturingssysteem op te zetten. In 2011 vinden ze geleidelijk steeds meer hun weg naar de consumentenelektronica, met name via toepassingen in tablets, laptops en notebooks. Doordat de capaciteit van SSD’s jaarlijks verdubbelt, kunnen ze voor bedrijven ook nog eens een stevige kostenbesparing op opslagmaterialen betekenen.

Gadgets voor gadgets
Maar wat moeten we met al die gadgets, als we er niet ook allerlei handige uitbreidingen voor kunnen krijgen zodat we er nog veel meer mee kunnen? Geen zorgen, want in 2011 struikelen we over de ‘applications’ of apps voor al onze speeltjes. Zeg maar de gadgets voor op onze gadgets.

Gewoon omdat het handig is, of natuurlijk om een collega of buurman de ogen mee uit te steken. Het is inmiddels al heel gewoon om je smartphone uit te breiden met toepassingen om je e-mail te lezen, te twitteren, spelletjes te spelen of muziek te beluisteren. En we zullen steeds meer apps voor andere apparaten vinden. Van Blu-ray-speler tot eReader. Elk machientje zal steeds vaker datgene kunnen doen waar het juist niet voor bedoeld was. Eindelijk!

Groene gadgets
We schaffen echter niet zomaar alles aan wat er op de markt komt. We kijken zorgvuldig naar de mogelijkheden, prijs en kwaliteit. Steeds vaker kijken we ook naar het energieverbruik en de milieuvriendelijkheid, want we willen verantwoorde gadgets. Gelukkig zijn die er ook steeds meer en in 2011 zal de markt voor groene technologie spectaculair groeien. We krijgen batterij-opladers op zonne-energie en mobieltjes en smartphones die in een vriendelijk houten jasje zitten in plaats van in industrieel plastic. Ook zien we kleding en tassen waarin zonnecellen zijn verwerkt, zodat we een soort wandelende batterijen worden en zelf genoeg energie opwekken om naar huis te bellen of om een plaatje op te draaien.

Groeiende eenzaamheid, zoektocht naar liefde en warmte
Ruim 30% van de Amerikanen zegt nu minder intieme vrienden te hebben dan twintig jaar geleden, 20% van de Amerikanen zegt helemaal geen intieme vriend te hebben. In Nederland noemt een op de vier mensen zich eenzaam, en de helft van klanten van fysiotherapeuten komt er omdat ze nooit meer aangeraakt worden. Eenzaamheid is daarmee een van de grootste thema’s van de 21e eeuw. In a world which is more connected than ever, more people than ever feel disconnected. In 2011 gaan we nog meer dan in 2010 aandacht besteden aan liefde, intimiteit en warmte, zoals ik eerder beschreef in mijn boek De Toekomst van de Liefde.

Politiek, maatschappij en samenleving
Fragmentarisering samenleving en populisme zetten door
De fragmentarisering van de natiestaat en de nationale samenlevingen zet door. Tegelijkertijd verandert de staat in een bankier die het staatskapitalisme financiert. Economisch nationalisme gaat door en politieke onrust steekt steeds heftiger de kop op. Overal komen nieuwe politici op die de gevestigde politieke orde tarten: Desi Bouterse in Suriname, Sarah Palin in de VS, Thilo Sarrazin in Duitsland, Nichi Vendola in Italië, Thaksin Sinawatra in Thailand, Geert Wilders in Nederland, Pia Kjaersgaerd in Denemarken, Jimmie Aakesson in Zweden, en ga zo maar door.

Oude elites hebben verschillende politieke thema’s taboe verklaard, maar deze nieuwe kopstukken slechten de taboes en tot ontzetting van de oudjes blijken ze op veel volkssteun te kunnen rekenen. In zekere zin zien we een elitewissel, net als in de tijd toen de adel werd uitgedaagd werd door de bourgeoisie.

Nu wordt de bourgeoisie weer uitgedaagd door de nieuwe volkstribunen. Afhankelijk van lokale politieke tradities, begrijpen mensen in sommige regio’s eerder dat de tering nu naar de nering gezet moet worden. In Frankrijk staakte men massaal omdat de pensioenleeftijd van 60 naar 62 jaar gaat, nog altijd een van de laagste pensioenleeftijden in Europa. En in Engeland kondigt de regering aan de pensioenleeftijd naar 72 jaar te verhogen, zonder dat dit allerlei gemor en gepiep tot gevolg had.

Oude rechten opgeven, valt niet iedereen even makkelijk. Ook in Nederland zal het in 2011 onrustiger worden nu de afbraak van oude rechten echt voelbaar wordt. De 20e eeuw hebben we in de jaren ’0 van ons afgeschud, de 21e eeuw kan nu definitief beginnen. De eerste tien jaar van deze eeuw vormde een hybride periode. Het is voorjaarsopruiming, nu gaat de 21e eeuw daadwerkelijk
beginnen.

Milieu raakt uit, we worden ‘groenmoe’
Milieu raakt uit, onder meer door tegenstrijdige berichtgeving in de media. De partijdigheid van sommige milieuwetenschappers en de twijfelachtige effecten van bepaalde groene consumententechnologie maken de burger moedeloos en cynisch. Wanneer de overheid zwaar vervuilende kolencentrales bouwt en tegelijkertijd burgers belast dan wel beloont op vies/schoon autorijden, terwijl dat maar een fractie aan de CO2-winst oplevert, dan gaan burgers zich achter de oren krabben. Klimaatactivisten zijn zich aan het omvormen tot de Groene Kerk, zoals ik in mijn nieuwste boek The Future of Faith (samen met co-auteur Minne Buwalda) beschrijf. Deze ‘kerk’ brengt de natuurgodsdiensten weer tot leven, en Moeder Aarde neemt er de plaats in van Christus of Mohammed.

Het is een netwerk-kerk, net zoals het vroege christendom. Deze kerk predikt op een nieuwe manier het calvinisme van de (energie)matiging. Natuurlijk is Gaia, het samenhangende ecosysteem op Aarde, van de leg, en natuurlijk moeten ondernemers daar wat mee, maar hysterische inquisitie-achtige communicatie-uitingen zoals klimaatactivisten recentelijk lanceerden, helpen niet – integendeel. De mensen worden er juist ‘groenmoe’ van. Water wordt een steeds belangrijker issue: blauw is het nieuwe groen, en prins Willem-Alexander is een van de nieuwe predikers.

Compassionate capitalism komt op
Wat wel werkt, is compassionate capitalism. Dat is de nieuwe fase waar het kapitalisme naartoe evolueert naarmate de rijkdom in de wereld toeneemt en collectieve solidariteit en welzijn minder door overheden wordt geregeld. Het fenomeen is te verklaren uit de behoeftepiramide van Maslov.

Hoe meer in de materiële behoeftes van mensen wordt voorzien, hoe meer ze de nadruk gaan leggen op persoonlijke expressie en weldoenerij die spirituele voldoening geeft. Eigenlijk is dit het nieuwe maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bill Gates en George Soros zijn daar de hogepriesters van.

Dit kapitalisme predikt veel geld verdienen (de barmhartige Samaritaan was niet alleen goed, hij was ook rijk…) en gul geven aan goede doelen (Soros financiert bijvoorbeeld persvrijheid) en philantropic venturing. Dat is investeren in initiatieven die een goed doel dienen, zoals op onderwijsgebied. Kijk, daar kan een ondernemer wat mee.

Minder economisch snoepgoed
Toen het vanaf einde van de jaren ’80 beter ging en de voorspoedige jaren ’90 aanbraken, leek de koek niet op te kunnen. Rijkdom en welvaart waren binnen handbereik, en wel voor iedereen. Velen deden hun greep in de pot. Een eigen huis, of misschien wel twee; een tweede auto; een Italiaanse designkeuken of -badkamer; stoppen met werken op je 55ste. Het was een prachtig leven. Maar voor velen was het ook een leven op de pof. Inmiddels zijn we stevig door de realiteit ingehaald. De koek kan wel degelijk op, en zo heel veel is er niet meer over.

Maar minder snoepen is niet gemakkelijk. We zijn gewend geraakt aan een luxeleven dat nu voor de meesten onder ons niet meer is weggelegd. Zij zullen met een bittere kater uit de droom ontwaken en zich moeten aanpassen aan een aanmerkelijk lagere levensstandaard. Alleen hoogopgeleide specialisten, die bovendien letterlijk en figuurlijk bereid zijn om grenzen te overschrijden, weten zich in de huidige tijd nog verzekerd van een groeiende welvaart. Voor de burger betekent dit meer dan ooit dat hij zich moet realiseren dat sparen en/of beleggen een verstandig onderdeel moet worden van zijn toekomststrategie. Op de staat hoef je niet meer te rekenen. Het pensioen wankelt. Je centjes verstandig beleggen en de beste rendementen zien te verkrijgen, wordt van levensbelang voor beleggers uit de middenklasse, een klasse die de komende tijd verscheurd zal raken door de nieuwe economische wereldorde.

Schoksgewijze transitie naar nieuwe economische wereldorde
De schoksgewijze transitie naar de nieuwe economische wereldorde betekent ook een exponentiële groei van innovatie en creativiteit. De Willy Wortels en professor Barabassen van deze tijd komen met spectaculaire uitvindingen. Daar is veel mee te verdienen. Innovatiefondsen worden dus nog interessanter. Innovatie zal ertoe leiden dat de 21e eeuw in veel opzichten voor de winnaars van de crisis een Eeuw van Overvloed zal worden.

De mens is een slim beestje en voor ieder probleem verzint hij, met vallen en opstaan, nieuwe oplossingen. We worden per saldo steeds knapper, maar er komen wel steeds terugslagen: twee stappen vooruit, één achteruit, of andersom. In de tijd van de Romeinen of de Egyptenaren waren we ook zeer hoog ontwikkeld. Toch werden die innovatieve superperioden gevolgd door barbarendom en duistere middeleeuwen. In World Megatrends beschrijf ik dat, als gevolg van het tempo waarin we nu vooruitgaan, conservatieve krachten die het allemaal niet kunnen bijbenen zo maar ineens met een druk op de knop in 2020 de nieuwe middeleeuwen kunnen laten ontstaan.

Wat is in 2011 in en wat is uit?

In: crisis-lifestyle en nieuwe soberheid
Uit: anonieme solidariteit
In: Mark Rutte
Uit: Barack Obama
In: Geert Wilders
Uit: Job Cohen
In: verhuftering / GeenStijl / Oh oh Cherso
Uit: de rechterlijke macht
In: Bram Moskowicz
Uit: huilie-huilie doen
In: tabletcomputers, iPad e.a.
Uit: privacy van burgers
In: onthullingsjournalistiek
Uit: ‘nette’ omgangsvormen
In: internetcriminaliteit, skimmen etc.
Uit: Katholieke Kerk
In: 3D op tv, smartphone etc.
Uit: Paul de Leeuw
In: MeeGo-besturing van Nokia
Uit: wegwerpconsumpties
In: Blu-ray-filmopslag op HD
Uit: de dvd
In: hutspotgod
Uit: monotheïsme
In: Liesbeth van Dijk (SBS Paranormale kinderen)
Uit: klimaatactivisme
In: preventief fouilleren
Uit: gedogen
In: internetcriminaliteit
Uit: solidariteit: eigen kring
In: celibaat onder spirituele professionals
Uit: uitkeringen en subsidies
In: groenmoe, water
Uit: working 9-5
In: het Nieuwe Werken
Uit: Altijd Zorg
In: afdingen en webwinkelen
Uit: respect voor autoriteiten
In: freelance katholiek
Uit: paus Benedictus XVI
In: Santiago de Compostella
Uit: vast zondags kerkbezoek
In: consult van een sjamaan
Uit: antiracisten
In: Mayakalender en Mayahoroscoop
Uit: vrijzinnig protestantisme
In: 2012
Uit: Mohammed afbeelden
In: Suikerfeest
Uit: lieve moslims (ahmadiyyas, soefi’s)
In: compassionate capitalism
Uit: hoge salarissen overheid
In: nieuwe orthodoxie
Uit: Atatürk, vader van seculiere islam
In: Groene God en Groene Kerk
Uit: Al Gore
In: postchristelijk huisaltaar
Uit: boerka
In: spiritisme en voorouderverering
Uit: atheïsme
In: Boeddha/reïncarnatie/mystiek/Ietsisme
Uit: scheiding Kerk+Staat
In: kleuren geel en blauw
Uit: kleur roze
In: mantelzorg naast drukke baan
Uit: Kathleen Ferrier
In: Secondlove.nl
Uit: schulden maken
In: natuurlijke schoonheidsproducten
Uit: gegarandeerd pensioen
In: ambacht, handwerk, vakmanschap
Uit: WikiLeaks
In: water: ‘blauw als het nieuwe groen’
Uit: multiculti
In: natuur, mobiele tuin, moestuin
Uit: ‘ontbozen’ van burgers
In: stoer, wild, ruig, leer, dierenvellen
Uit: oud-Hollandse kindernamen
In: warmte/intimiteit/nostalgie/vriendschap
Uit: acceptatie eenzaamheid
In: verbazing/verrassing/verwondering
Uit: sleur en vastigheid
In: nostalgie en communisme
Uit: Iran en Jemen
In: elektrische en hybride auto’s
Uit: auto met hoge bijtelling
In: Limburg (door Wilders/Verhagen)
Uit: grachtengordel
In: Oost-Groningen (door Henk Bleker)
Uit: callcenters (door Youp van ’t Hek)

De mode in 2011
3D in mode, sandalen en shorts
3D zien we in 2011 niet alleen terug in 3D-televisies – er komen ook 3D mobiele telefoons aan – maar ook in kleding. 3D-stoffen en -motieven zien we in het nieuwe jaar veel in de modecollecties. Ook zien we in het modebeeld meer laagjes en draperieën, geel en blauw zijn belangrijke modekleuren. In de zomer komen shorts weer in de mode, in plaats van de langere varianten van de shorts die we de afgelopen jaren zagen: we laten meer blote benen zien. We zien meer metal en glansstoffen. In dessins en patronen komt de vis veel voor. Er komen meer asymmetrische kledingstukken en er worden vaker transparante materialen gebruikt. We zien meer hightechstoffen en grafische dessins, na de vele natuurlooks uit 2010. Sandalen worden hip, ook onder een pak.

Kostuum: strak gesneden, omslag is terug
Man-in-pak, ook in 2011. De pasvorm voor zowel het pak als het hemd blijft, net als in 2010, strak gesneden en sportief. De omslag is terug. Wel op een slank gesneden broek en met een forse hoogte van minimaal 4 centimeters. Klassieke accessoires bij het mannenpak, zoals het pochet, de vlinderdas en bretels, worden in 2011 meer in kledingzaken verkocht. Overhemden zijn in 2011 klassiek en subtiel, zonder al te veel franje– althans de hemden die je onder een pak draagt. Vrijetijdshemden mogen wel frivoler zijn. Naast grijs zijn camel en beige dé modekleuren voor het mannenpak in het komende winterseizoen. Ook staalblauw mag, in combinatie met een visgraat of lichte krijtstreep.

Eten in 2011
Eten in 2011: gezond, minder E-nummering en het einde van het crashdieet *)
In 2011 gaan we steeds vaker kiezen voor bewust en gezond koken. Fabrikanten gaan minder E-nummers in hun producten verwerken. Biologische groenten en fruit worden meer betaalbaar en ze worden ook populairder. Steeds meer horecazaken gaan eindelijk echte service bieden zodat meer mensen uit eten gaan. De betere prijs-kwaliteitverhouding komt terug. Er komt een einde aan crashdiëten.

De mensen snappen eindelijk dat een gezonde leefstijl op de lange termijn het beste is. Studenten en andere jongeren laten de afhaalpizza en magnetronmaaltijd staan en gaan zelf de keuken weer in. Er komt een grotere vraag naar streekgerechten en boerderijproducten. Meer scholen gaan jonge kinderen voorlichting geven over een verantwoord voedingspatroon. Er komt meer aandacht voor natuurlijke producten zoals powerfruits en -groenten. Die zorgen voor een betere balans van onze hormonen, waardoor we ons fitter voelen. Er komen speciale biologische pepdrankjes op de markt, eco-versies van RedBull, zogezegd. De keukens in bejaardenhuizen en ziekenhuizen gaan eindelijk hun gasten beter eten voorschotelen. Gezond eten word steeds belangrijker, en dat zie je duidelijk terug in het straatbeeld, pretparken, cafetaria’s en tankstations.
*) met dank aan Mathijs Vrieze

Wie is Adjiedj Bakas?
Adjiedj Bakas schreef verschillende bestsellers over de toekomst, die onder andere in Nederland, de VS, China, Brazilië en Engeland verschijnen. Bakas’ nieuwste boeken zijn De Toekomst van de Liefde en The Future of Faith. Binnenkort verschijnt De Toekomst van Gezondheid.
www.bakas.nl

Meer weten?
Via Bol.com

De toekomst van werk
Martijn van der Woude & Adjiedj Bakas

Via Managementboek.nl
Samenvatting van 'De toekomst van werk' Leiderschap verandert en het aantal managers neemt af. Wat zijn banen van de toekomst? Welke branches verdwijnen en welke nieuwe ontstaan er? Welke toekomst hebben organisaties in het MKB en multinationals? Hoe worden we straks beoordeeld en beloond voor werk? Hoe worden we gemotiveerd? Hoe vindt werving van personeel plaats? Waardoor wordt straks uw promotie bepaald? Er komt een andere toekomst voor sociale zekerheid; vakbonden en werkgeversorganisaties eroderen. Leren wordt anders. Welke toekomst hebben freelancers? Hoe organiseert u uw arbeidzame leven als u 120 jaar oud wordt in perfecte conditie? Komen gilden terug? Technologie verandert werk ingrijpend, bijvoorbeeld de baan van de secretaresse, maar ook in fabrieken werken straks meer robots dan mensen. De snelheid van veranderen groeit. Hoe wordt u ‘employee of choice’ in deze nieuwe tijd? Hoe verlopen twee carrières in een huwelijk straks? Hoe functioneert de expat van de toekomst? In dit boeiende nieuwe boek, met een aantal zelftests, bundelen trendwatcher Adjiedj Bakas en HR-professional Martijn van der Woude acht megatrends over de toekomst van werk.Met een agenda voor de toekomst: waar moet u morgen aan beginnen om klaar te zijn voor de toekomst?
Zie verder: http://www.managementboek.nl/boek/9789085161554/
de_toekomst_van_werk_adjiedj_bakas?affiliate=1910
 

Via Bol.com

De toekomst van de liefde
De toekomst van de liefde
Adjiedj Bakas

Via Managementboek.nl
Samenvatting van 'De toekomst van liefde' Tot 1850 stierf je gemiddeld op je 40ste en kon je dus zo’n 20 jaar met een geliefde samen zijn. Nu worden we 90, straks 120 en wordt het de vraag of je het 80 à 100 jaar met dezelfde partner volhoudt. Het hebben van meerdere monogame relaties na elkaar, ligt dan voor de hand. In de 21ste eeuw maken we als individu meer mee dan ooit tevoren en ontmoeten we meer mensen dan voorheen. Verlokkingen en verleidingen zijn daarmee ook groter dan ooit. De liefde, en dan met name het huwelijk, had vroeger ook zakelijke componenten: kinderen vormden een goede pensioenvoorziening. Nu spelen kinderen een heel andere rol en wordt er bewust gekozen voor nageslacht … of voor geen nageslacht natuurlijk. Liefde krijgt een nadere relatie tot werk, want mensen willen vaker een work-life-balance die hun liefdesleven niet in de weg staat. Technologie en globalisering beïnvloeden de liefde meer en meer, denk alleen maar aan de invloed van internet en straks van robots, die betere minnaars dan mensen zouden kunnen worden…en die bovendien geen alimentatie verlangen bij scheiding. Globalisering leidt tot meer internationale liefdesrelaties, wat weer leidt tot ‘zebraparen’. Senioren worden weer verliefd op latere leeftijd.

Ze gaan vaker scheiden en zoeken nieuwe liefdes op. Meervoudige relaties zijn straks geen uitzondering meer, een trend die ook wel ‘Surinamisering van de liefde’ wordt genoemd. De scheiding tussen homo’s en hetero’s vervaagt, de liefde biseksualiseert. Dat betekent dat er meer homoseks voorkomt, maar minder homoseksualiteit. Huisdier of robot zullen voor velen straks menselijke liefde vervangen.

Onder jongeren nemen jeugdverliefdheden sterk af en komt vrijblijvende seks met vrienden op: ‘less dating, more hooking up’ wordt de trend onder de jeugd volgens de New York Times. We gaan steeds verder met het ‘opleuken’ van onszelf middels cosmetica en plastische chirurgie. We gaan op andere manieren op zoek naar geliefden, en internet neemt een steeds belangrijkere plek in op de liefdesmarkt. Vervaging gaat daar hand in hand met verdere segmentatie. Er zijn al aparte datingsites voor ‘mooie mensen’. Of voor blanken die zwarte partners zoeken, of andersom. Je kunt straks moeilijker vreemdgaan omdat al je gangen digitaal te volgen zijn. We krijgen de komende jaren te maken met het einde van privacy.

Nu al noemt 1 op de 4 Nederlanders zich eenzaam en velen bezoeken de fysiotherapeut omdat ze niet meer aangeraakt worden. Of ze vragen thuiszorg omdat ze iemand willen om mee te praten. Door alle maatschappelijke en technologische ontwikkelingen wordt liefde in de 21ste eeuw gevarieerder en kleurrijker dan ooit. Oude en nieuwe vormen van intimiteit vermengen zich. Passie blijft evenwel het hart van de liefde. Hoe dat er allemaal uit gaan zien? Lees dit prikkelende nieuwe boek van trendwatcher Adjiedj Bakas.
Zie verder: http://www.managementboek.nl/boek/9789055947003/
de_toekomst_van_liefde_adjiedj_bakas?affiliate=1910

Via Bol.com
Megatrends Nederland
Megatrends Nederland
Adjiedj Bakas
 (Bol.com)
Of
http://www.managementboek.nl/boek/9789055943814/megatrends_nederland_
adjiedj_bakas?affiliate=1910

(Managementboek.nl)
Inleiding: Nieuw Nederland
Megatrends 1 tot en met 7
1. Van natiestaat tot nieuwe tribalisering
2. Van tradities naar technologische, spirituele en milieurevoluties
3. Van laissez faire naar veiligheidsobsessie
4. Van overheidscontrole naar het eind van de verzorgingsstaat
5. Van corporatieve democratie naar aandeelhoudersdemocratie
6. Van Argentiniëmodel naar het nieuwe VOC-model
7. Van calvinistische cultuur naar Aziatiseirng, islamisering en de deseksualisering van Nederland
Slotbeschouwing
Literatuur

Leven zonder olie
Leven zonder olie
Adjiedj Bakas & Creemers, R.

Of
http://www.managementboek.nl/boek/9789055945665/leven_zonder_olie_
adjiedj_bakas?affiliate=1910

(Managementboek.nl)
Voorwoord door Rein Willems, president-directeur Shell Nederland
Ten geleide
Deel 1 De energie-economie toen en nu
Inleiding
Energie: wat en hoe?
De toekomst van onze energievoorziening
Deel 2 De nieuwe energie-economie: contouren en trends
Inleiding
Megatrend 1. Naar nieuwe energiepolitiek en overheidsingrijpen in de energie-economie
Megatrend 2. Naar vergroening van het bedrijfsleven
Megatrend 3. Naar nieuwe burgerinitiatieven op energiegebied
Megatrend 4. Naar automobielinnovaties en alternatief vracht- en openbaar vervoer
Megatrend 5. Naar druk op de luchtvaart en ander vlieggedrag
Megatrend 6. Naar vernieuwingen bij energieaanbieders
Megatrend 7. Naar nieuwe woon-werkconcepten
Tot slot
Bronnen

Microtrends Nederland
Microtrends Nederland
Adjiedj Bakas
 (Bol.com)
Of
http://www.managementboek.nl/boek/9789055946402/microtrends_nederland_
adjiedj_bakas?affiliate=1910

(Managementboek.nl)
Voorwoord
Ten geleide
Deel 1 Demografie
1. Naar een nieuwe toekomst voor vergrijzing
2. Naar meer zebrahuwelijken
3. Naar het einde van de smeltkroes
4. Naar de mozaïeksamenleving en de dood van het baksteensocialisme
5. Naar ontvolking in de flanken van Nederland
6. Naar digitale immigratie en 'world sourcing'
7. Naar een beter gebruik van vastgoed-informatie

Deel 2 Economie
8. Naar 'wisdom of crowds' en het 'tipping point'
9. Naar 'cradle-to-cradle' en groepsconsumentisme
10. Naar nieuwe financiële concepten
11. Naar groei in gay & female marketing
12. Naar een andere toekomst voor de liefde
13. Naar vergroening van het bedrijfsleven
14. Naar meer particuliere zaken
15. Naar meer overheidsinterventie
16. Naar meer handel met Azië
17. Naar nieuwe mobiliteit in het zakenverkeer

Deel 3 Sociaal en spiritueel
18. Naar een groeiende aandacht voor 2012
19. Naar een groei van evangelicalen
20. Naar een reveil van normen en waarden en herwaardering van ethiek
21. Naar commercialisering van religie en spiritualiteit
22. Naar de Economie van Geluk
23. Naar spiritueel toerisme en spiritualisering van de kunst
24. Naar revitalisering van de regio en de vertruttingsstand
25. Naar een andere humor op het werk en in het dagelijks leven
26. Naar management van overvloed

Deel 4 Technologie
27. Naar nieuwe vormen van arbeid
28. Naar nieuwe zorg
29. Naar het einde van privacy
30. Naar vergroening en verconsumentering van ICT
31. Naar een nieuw leven voor de postkamer

Deel 5 Ecologie en energie
32. Naar nieuwe vormen van mobiliteit
33. Naar een andere energie-economie
34. Naar innovaties in de auto-industrie
35. Naar nieuwe generaties biobrandstoffen
36. Naar revitalisatie van de trein
37. Van eco-chique naar eco-iconic
38. Naar ecobouwen

Deel 6 Politiek
39. Naar permanente onrust en de politiek als platenmaatschappij
40. Naar meer dierenactivisme en dierenterrorisme
41. Naar de globalisering volgens de Shell-scenario's
42. Naar een samenleving in drie versnellingen
43. Post-Gaza: microtrends in een oud conflict

Gastcolumns
De mix heeft de toekomst – Freek Ossel
Help, ik word rechts! – Prem Radhakishun
Naar een vrijzinnige kennisagenda – Marjet van Zuijlen
Laten we kennismaken! – Frits Bussemaker
Internet – terug naar de middeleeuwen – Frans van der Reep
De toekomst van bankieren – Pim Mol
Wijn: een groeimarkt – Astrid Joosten
De transformatie van China – Annette Nijs
Spiritualiteit: individueel & persoonlijke – Liesbeth van Dijk
Microtrends in tv-land – Bert van der Veer
Gedachten en dromen lezen met de MRI-scanner – Victor I. Spoormaker
Verder weg én dichter bij – Mirjam Sijmons
Verhalen – Frits Wester
Samen sta je sterker – Richard Steenborg
De toekomst van het Nederengels – Vinco David

Nieuw nederland
Nieuw nederland
Adjiedj Bakas
 (Bol.com)
Of
http://www.managementboek.nl/boek/9789055943555/nieuw_nederland_
adjiedj_bakas?affiliate=1910

(Managementboek.nl)
Ten geleide
Inleiding
Deel I De demografische revolutie
Hoofdstuk 1 De toekomst van de herkomst: de demografische revolutie in
Nederland
Deel II De theorie
Hoofdstuk 2 Management van diversiteit
Hoofdstuk 3 Marketing van diversiteit
Deel III De verschillen benut
Hoofdstuk 4 Inleiding in de diversiteit
Hoofdstuk 5 Etniciteit
Hoofdstuk 6 Seksuele voorkeur
Hoofdstuk 7 Sekse
Hoofdstuk 8 Generaties
Hoofdstuk 9 Inclusion van alle groepen

Deel IV Cases
Case 1 Van allure naar toegankelijkheid
– De diversiteitsmarketing van Holland Casino
Case 2 'Werven is inspelen op de wensen en de samenstelling van je klanten
– Content en diversiteit
Case 3 'Inspelen op de dynamische markt'
– De diversiteitsmarketing van A-Film en Fu Works
Case 4 'Geen voorkeursbeleid, maar professionaliteit'
– Het diversiteitsbeleid van de Rijksoverheid
Case 5 Iedereen onder de paraplu
– De klantenwerving van RVS onder Turkse Nederlanders
Case 6 Ajax heeft De Toekomst
– Diversiteit in de sportwereld
Case 7 Pluriform in uniform
– Management van diversiteit in de politiebranche

The Future of Finance / Engelse editie
The Future of Finance / Engelse editie
Adjiedj Bakas & Roger Peverelli

Of
http://www.managementboek.nl/boek/9789055946426/the_future_of_finance_
na_het_vagevuur_van_de_kredietcrisis_adjiedj_bakas

Voorwoord door Gerrit Zalm
Ten geleide
Deel 1. Financiële diensten: geschiedenis, huidige situatie en scenario's voor de toekomst
– Money makes the world go 'round: een rondje geschiedenis
– Money makes the world slow down: de huidige crisis
– Scenario's voor de toekomst

Deel 2. Financiële diensten in de 21ste eeuw: megatrends en consequenties
– Megatrend 1. Globalisering, een nieuwe economische wereldorde en een ingrijpend veranderend concurrentieveld
– Megatrend 2. Ingrijpende demografische veranderingen, nieuwe identiteiten en een nieuwe kijk op proposities
– Megatrend 3. Naar een verbonden wereld, nieuwe marktdynamiek en plezierige klantenervaringen
– Megatrend 4. Naar een heropleving van ethiek, meer aandacht voor gezondheid en geluk, en nieuwe missies voor financiële diensten

Deel 3. Terug naar de oorsprong
– Managementagenda 2010-2015
– Conclusie: the future of finance = terug naar de oorsprong

Megatrends Europe
Megatrends Europe
Adjiedj Bakas

Our Future
Our Future
Adjiedj Bakas

Of
http://www.managementboek.nl/boek/9781906821074/world_megatrends_
adjiedj_bakas?affiliate=1910

Preface
Introduction
Part 1 Megatrends of the past
Part 2 Megatrends of the future
Introduction

Megatrend 1. Towards twelve pillars of power
Megatrend 2. Towards major demographic changes in the world
Megatrend 3. Towards new tribalizations
Megatrend 4. Towards new perceptions of security, privacy and terror
Megatrend 5. Towards a decline of old money and the rise of new money
Megatrend 6. Towards an enduring development of technology
Megatrend 7. Towards a spiritual revolution
Megatrend 8. Towards climate change, food shortage and growing importance of nature and fresh water
Megatrend 9. Towards the people's century and new definitions of happiness, ideals and ethics
Megatrend 10. Towards living without oil and the new energy economy
Megatrend 11. Towards bespoke wellness and healthcare
Megatrend 12. Towards new power balances, the new boys surplus and management of anger
Part 3 Agenda for the next 5 years: prepare yourself for the Megatrends

Reference sources
Index
Columns