De relatie-terminator: een nieuwe markt?

Iemands hart breken is nooit makkelijk. Vaak duurt het een eeuwigheid voor je de pijnlijke woorden over je lippen krijgt. Het is dan ook geen toeval dat steeds meer relaties via msn of sms be?indigd worden. Een Duitse zakenman gaat nog een stapje verder. Hij klaart de klus in jouw plaats.

Bernd “Terminator” Dressler, zo heet de man die professioneel harten breekt. Als je een punt achter je relatie wil zetten, dan kan je kan via Dressler je partner op de hoogte laten brengen. Via de telefoon kost het je 20 euro. Als Dressler persooonlijk gaat aankloppen, betaal je 50 euro.

“Datingbureaus bestaan al meer dan 30 jaar. Maar als je een nieuwe relatie zoekt, dan moet je eerst de vorige relatie be?indigen”, verklaart Dressler op de website van de BBC. “Eigenlijk is het dezelfde markt, alleen omgekeerd.”
De klanten van Dressler moeten drie redenen geven waarom ze willen breken met hun partner. Bovendien kunnen ze kiezen tussen de directe of de meelevende aanpak. Als dat geen service op maat is!

 

Als relatie-coach vind ik dit een opmerkelijke ontwikkeling. Het is op dit moment nog zo dat 95% van de wereldbevolking worstelt met het nemen van verantwoordelijkheid binnen relaties. Een confrontatie aangaan om daarin een constructieve beslissing te nemen: de relatie verbeteren danwel beeindigen, blijkt voor veel mensen een bijna onneembare hobbel. Ze wachten er nl. vaak zo lang mee dat de situatie onhoudbaar wordt. Wegrennen wordt dan als enige optie gezien. Deze heer Dressler ziet daar markt in om dat gemakkelijker te maken, door als een soort ingehuurde deurwaarder het slechte nieuws te gaan brengen. Ben je er mooi vanaf. Ben je er wel ‘mooi
vanaf’?

 

Als je er al een ander bij wilt halen, misschien omdat je bang bent voor emotionele uitbarstingen, zou je beter een deskundige communicator in kunnen huren, zoals een mediator of een relatie-coach en er samen heengaan. Of een afspraak maken op neutrale grond, dat geeft vaak ook voldoende veiligheid. Dan loop je meer kans op een goed afgeronde situatie, omdat de geconfronteerde dan brandende vragen kan stellen, die hier onvermijdelijk bij ontstaan en waarop een antwoord essentieel is. Op die manier kan de geconfronteerde gemakkelijker tot acceptatie en verwerking komen, dan door een eenrichtings confrontatie met een voldongen feit, gebracht door een wildvreemde. Je wil toch op zijn minst weten of het slechte nieuws wel klopt en dat kun je alleen horen van de betrokkene zelf.

 

Mijns inziens leidt de praktijk van de heer Dressler tot een grotere kans op stalking en meer agressie. Maar daar is hij niet meer bij…

 

Een onafhankelijke derde inschakelen bij ontslagen in het bedrijfsleven? Daarbij kan ik me eventueel voorstellen dat je als medewerker tijdig bezocht wordt door een loopbaancoach, die, na het slecht nieuws gesprek samen met je leidinggevende, met jou gaat bekijken hoe je van de nood een deugd kunt maken. Maar er zijn vast nog meer ecologische mogelijkheden.

 

Sluit dit aan op de trend van de gemakszucht? Voor alle lastige karweitjes is er immers wel een dienst. Boodschappen doen, honden uitlaten, schoonmaken, boekhouden, klussen en nu ook relatie uitmaken. Misschien is dat wel de insteek van de heer Dressler. Voor de potentiele afnemers van deze dienst geldt naar mijn idee toch dat ze lijden aan een algemeen heersend gebrek: het nemen van eigen verantwoordelijkheid.
Samyra van Roy, coach.