Donald Trump: ‘Iedereen houdt van mij.’

Charles Groenhuijsen, voormalig correspondent in Amerika, geeft in kort bestek een beeld van deze zakenman die als politicus het speelveld op zijn kop zet.

Titel: Donald Trump
Auteur: Charles Groenhuijsen
Uitgeverij: Balans, 2015

Klik op: https://www.managementboek.nl/boek/9789460030987/donald-trump-charles-groenhuijsen?affiliate=1910

Donald Trump heeft de kandidatuur van de Republikeinse partij te pakken. Hij is uiterst controversieel, heeft een grote mond, schoffeert zijn tegenstanders, beledigt hele bevolkingsgroepen en is tegelijkertijd waanzinnig populair.

Zijn vader zat in het vastgoed en Donald trad in zijn voetsporen. Echter waar pa Trump bouwde voor de gewone man richtte Donald zich op de superrijken en bouwde de meest luxueuze appartementencomplexen. Hij is uniek doordat hij het zelfs voor Amerikaanse begrippen ontzettend met zichzelf getroffen heeft.

Zijn ego is gigantisch! Hij verdeelt de wereld in ‘winners’ en ‘losers’. Trump haalt zijn fans uit de ‘silent majority’, burgers die een afkeer hebben van het politieke establishment. Zijn aanhang smult er van.

De waarheid is voor Donald Trump een rekbaar begrip. De top van de Republikeinse Partij fronst de wenkbrauwen. Deskundigen zien dat hij spot met alle regels van het verkiezingsspel en onderschatten hem systematisch. Het lukt hem om steeds weer het politieke debat te beheersen. Door felle aanvallen dringt hij zijn tegenstanders in de verdediging.

Hij hoeft zich door niemand iets te laten aanleunen, hij betaald immers voor zijn eigen campagne. Zo krijgt niemand greep op hem. Als zakenman is hij schatrijk geworden. Ook daarin is hij meedogenloos. Dat heeft hij van zijn vader overgenomen. Hij komt uit een rijk maar streng gezin. Hij is heel erg competitief ingesteld. Tegen zijn medewerkers gedraagt hij zich als een hork. In alles wil hij in control zijn. Hij is zakelijk succesvol, maar heeft ook menig faillissement achter de rug.

Hoewel hij anti overheid is, heeft hij handig gebruik gemaakt van de wettelijke mogelijkheden en subsidies. De aantrekkelijkheid zit in de extremiteit van zijn ideeën. Zijn belangrijkste kracht is dat hij anti-establishment is. Tevens is hij extreem gevoelig voor publiciteit. De media bespeelt hij feilloos. Mislukkingen redeneert hij weg tot prachtige successen.

Trump is geen lezer van dikke rapporten. Hij heeft een intuïtieve ‘let’s-do-it’-stijl. Ook is hij ongeduldig. Wat er ook verder gebeurt in de verkiezingsstrijd. Trump heeft de politieke arena veranderd. Hij heeft de Republikeinse Partij wakker geschud. Een partij die in het verleden en in negativisme is blijven hangen en de verbinding met wat nu leeft onder het electoraat is kwijt geraakt.

Trump is veel minder ideologisch (rechts, christelijk, traditioneel) dan zijn Republikeinse partijgenoten gezond vinden. De paniek van de Republikeinen is dan ook groot. Trump neemt ze soms ook stevig op de korrel.

Charles Groenhuijsen heeft een prima inleiding geschreven over de wereld van Donald Trump. Een karakterschets waarvan je je afvraagt of je blij wordt van zo’n man in het Witte Huis.

Bert van Ravenhorst,
Juli 2016