Het broodje dat niemand wil eten.

Als een ander een broodje poep eet…eet jij dan ook een broodje poep? Dat was de standaard zin die mijn vader gebruikte als ik als kind/puber iets wilde waar hij het niet mee eens was. Bijvoorbeeld: vaker naar een discotheek dan goed was voor een zestienjarige die haar huiswerk nog moest maken. Ik beweerde dan stellig dat ál mijn vrienden dat wel mochten van hun ouders. Dan antwoordde hij droog ‘Als ze een broodje poep eten, wil jij er dan ook een?’ ging verder met waar hij mee bezig was en liet mij frustie achter, want wat moest je daar nu op antwoorden?

Ik mis hem. Steeds vaker moet ik aan hem en dat ene zinnetje denken, wat mij vaak helpt een juiste beslissing te maken en bij mezelf te blijven.
Wanneer ik niet trouw was aan mezelf dan wist ik, ‘ah zo smaakt een broodje poep!’ Mijn vader was een meester in ‘zichzelf blijven’. Hij deed, zei en dacht wat hij wilde, en niet wat van hem werd verwacht, plukte daar de vruchten van of moest soms op de welbekende blaren zitten. Maar één ding was zeker, hij leefde zijn leven zoals hij het wilde en niet zoals men het van hem verwachtte. Ik kan een boek over hem schrijven maar waar het me in dit artikeltje om gaat is: Hoe vaak eet men heden ten dage een broodje poep? Beseft men dat men een broodje poep aan het eten is? Er zijn vele momenten waarop ik me dit afvraag.

Een voorbeeld: Ooit werkte ik als secretaresse bij een ministerie. Op een dag raakte ik in gesprek met een ietwat vermoeid uitziende collega. Zij werkte vijf dagen per week en ik vier. Was getrouwd en had twee juweeltjes van kinderen, kon ik zien op de foto’s geëtaleerd op haar bureau, een peuter en een aanstaande tiener. We babbelden wat en ik kwam er al gauw achter dat de dagen en weken voor haar te kort waren. Ik vroeg haar waarom ze niet een dag minder ging werken. De foto’s van haar guitige juweeltjes bekijkend dacht ik nog, dan kan je meer tijd doorbrengen met je kinderen en je man ipv af en toe vluchtig naar een foto van ze te staren, en bij thuiskomst te moe zijn om echt van je gezinnetje te kunnen genieten. Zij antwoordde daarop dat het niet mogelijk was omdat zij een groter huis had gekocht. Haar gezicht lichtte er helemaal van op.

Luxe, groot en alles erop, eraan en er omheen, maar ze was daarom wel gedwongen vijf dagen per week te werken en ieder dubbeltje om te draaien. Ik benijde haar om haar mooie huis. Ik  moet eerlijk bekennen dat mijn man en ik graag wat groter willen gaan wonen, maar we willen gewoonweg niet geleefd worden door onze bezittingen. Dat betekent niet dat wij onszelf niet verwennen met luxe en comfortabele artikelen, wij leven gewoonweg niet boven onze stand, wij willen wat armslag overhouden. Terwijl ik bij betreffende collega wegliep, haalde ik diep adem en blies het beklemmende gevoel dat haar leven mij gaf hard uit, werd nog even in de verleiding gebracht een groter huis te kopen maar dacht uiteindelijk ‘Broodje Poep!’

Een ander voorbeeld van niet jezelf zijn vond ik bij een andere collega, die er misschien wel meer vermoeid bijzat dan collega van bovenstaand voorbeeld. Zij vond haar werk niet leuk, dit liet ze ook duidelijk blijken, maar ook zij had het geld nodig om redenen in mijn ogen niet noodzakelijk en werkte daarom fulltime. Ze was acht uur per dag ongelukkig (als ze al dan niet aanwezig was of daadwerkelijk werkte) en ging onvoldaan en met te grote opluchting aan het eind van de dag naar huis. Nam geen concrete stappen om haar leven te veranderen. Misschien dacht ze niets anders te kunnen, misschien omdat ze onbewust een broodje poep at.

Nu heb ik het nog niet eens gehad over de fysieke klachten die beide collega’s als gevolg van hun ‘broodje poep leven’ leden. Hoofdpijn, rugpijn, chronische vermoeidheid en daarnaast gewoonweg niet Happy zijn. ‘Niet Happy zijn’ was een onbewust iets, dat moet haast wel, want anders onderneem je toch iets om wel Happy te worden? Ik zeg niet dat we iedere dag gillend en zingend als Julie Andrews van de Zwitserse bergen moeten rennen.  Maar onze innerlijke ziel gebruikt ons lichaam als communicatie middel om te zeggen ‘Je doet nu iets wat niet goed voor je is’ (hoofdpijn, rugpijn, vul maar in).

Wij horen dit niet omdat huidige farmaceutische industrie helemaal ingesteld is op onze ‘Broodje Poep Wereld’ en ontwerpt pijnstillers, rustgevers in pil of poedervorm. Wat ook ‘leuk’ om te weten is, is dat Nederland meer yoga en aanverwante ‘innerlijke rust clubjes’ heeft dan andere Westerse landen, moeten we daar blij mee zijn? Niet dus, het zegt iets over de ongezonde manier van leven die de maatschappij van ons verlangt.

In mijn jonge jaren (niet dat ik nu stokoud ben) kreeg ik de opmerking ‘Als een ander een broodje poep eet, wil jij er dan ook een?’ vaak naar mijn hoofd geslingerd. Later stelde ik mezelf vaak die vraag bij meerdere gelegenheden. Wanneer ik voor moeilijke keuzes stond, wanneer alle signalen van buitenaf het averechtse beweerden, maar ik van binnenuit een ander en veel harder signaal hoorde. Bijvoorbeeld bij het maken van een beroepskeuze. Maar wie zou ik zijn geworden als mijn vader me die ene vraag niet vaak had gesteld?
Wat gebeurt er met een kind als die de vraag niet gesteld krijgt, en in plaats daarvan een dik besmeerd broodje poep van een ouder of ouders voorgeschoteld krijgt?

Zo kijk ik graag naar het kookprogramma Masterchef, een Britse Culinaire wedstrijd waarin amateurkoks met elkaar strijden om de titel Masterchef. Nu ben ik een lekkerbek en is dat de eerste reden om het programma te kijken maar wat mij ondertussen veel meer is gaan fascineren zijn de kandidaten. Een politieagente, een lerares, een marketingmanager, etc. Allen bereid hun huidige beroep op te geven om de carrière verandering te maken. Het verlangen straalt van hun gezicht of druipt in vloeibare vorm van hun voorhoofd af terwijl ze hun culinaire kunsten op de buis vertonen.

Eén persoon is me het meeste bijgebleven. Een man van rond de dertig, getrouwd, twee kleine kinderen, van beroep advocaat. Op de vraag van de jury waarom hij dacht masterchef te worden en daar goed genoeg voor te zijn, antwoordde hij: ‘Ik wilde van kinds af aan al kok worden, maar ik moest van mijn vader advocaat worden. Dat heb ik gedaan, dat is me gelukt, maar ik wil toch chefkok worden.’ Hij won de wedstrijd en Julie Andrews en haar Zwitserse Alpen verbleekten bij het geluk dat hij ervoer op het moment dat hij eindelijk zijn doel had bereikt, tegen alle verwachtingen van zijn vader in.
Als kind kon hij niet anders dan het broodje poep accepteren, als volwassen man heeft hij het eindelijk uit kunnen spugen.

Bij jezelf blijven is niet altijd even makkelijk. Kijk naar Nelson Mandela, die ruim een kwart eeuw in de gevangenis heeft gezeten omdat een stemmetje in zijn binnenste zei dat hij moest blijven vechten tegen de apartheid. Ik bedoel maar, soms lijk je te moeten boeten voor het luisteren naar je innerlijke stem.
Gevangenschap: 1964 – 1990
Presidentschap: 1994 – 1999
Maar ook hij is maar een mens, en werkt af en toe per ongeluk een broodje poep naar binnen, hij is drie keer getrouwd waarvan twee keer gescheiden☺

Er zijn vele momenten waarop men zichzelf de vraag kan stellen ‘Als een ander een broodje poep eet, eet jij er dan ook een?’ Het gaat erom dat je bij jezelf blijft, naar je innerlijke stem luistert. Het stemmetje dat ten onder dreigt te gaan door vele signalen van buitenaf. Afkomstig van ouders, vrienden, collega’s, de media, de marketingwereld die steeds agressiever te werk gaat en ons bij wijze van hersenspoelt met steeds terugkerende reclame, waardoor we gaan denken bepaalde producten nodig te hebben. Ik zeg niet al deze signalen meteen in de wind te slaan. Ik vraag je om het stemmetje in jezelf niet te vergeten, indien nodig weer op te zoeken. Want je innerlijke stem zal nooit ophouden te bestaan, zal er altijd zijn ook al hoor je het even niet.

Omdat ik zelf soms nog onbewust de ‘Broodje Poep Wereld’ ingetrokken word, dit soms te laat opmerk, wil ik sterker worden in ‘bij mezelf blijven’. Daarom ga ik deelnemen aan de cursus ‘The real me’. De cursus is bedoeld om jongvolwassenen en volwassenen terug in contact te brengen met hun IK-Kern en te leren trouw te blijven aan zichzelf waardoor ze zich steviger kunnen neerzetten in hun omgeving. De cursus wordt gegeven door The Real Me-coach Simone Muermans in samenwerking met gastdocenten. Simone Muermanns volgde na haar Kunstacademie jarenlang opleidingen en cursussen op vlak van creativiteit en persoonlijke ontwikkeling, gaf les als teken- en schilderdocent en heeft naast de cursus The Real Me haar eigen bedrijf in creatieve communicatie en identiteitsontwikkeling. Voor meer informatie ga naar http://www.therealme.nl/
Als je net als ik weer tot de kern van jezelf wilt komen of makkelijker bij jezelf wilt blijven, en daardoor succesvol in het leven wil staan, dan zie ik je misschien in Roosendaal waar de cursus word gegeven.

Ter afsluiting nog een leuk ‘weet je dat’
Weet je dat in Denemarken men de stempel ‘succesvol’ krijgt opgedrukt, aan de hand van hoe gelukkig men is en niet aan het aantal bezittingen of opleidingen of hoe succesvol men is in huidige baan of carrière? Jaaa…..ik ga de cursus The Real Me doen en hoop na afloop mezelf een echt Deense te mogen noemen.

Geschreven door:
Sandra Grafhorst-Geerst

Interessante boeken
Via Bol.com

Zijn wie je werkelijk bent
Dalai Lama

Via Managementboek.nl
Samenvatting van ‘Zijn wie je werkelijk bent’
Om goed met anderen te kunnen omgaan moet u inzicht hebben in uzelf. In dit boek leert de Dalai Lama hoe u door te oefenen en te mediteren uzelf écht kunt leren kennen. De psychologische inzichten van deze grote spirituele leider zijn onvergelijkbaar. Zijn heldere, eenvoudige en inspirerende woorden getuigen van grote wijsheid. Ze zijn voor elke lezer direct herkenbaar en toepasbaar, wat dit zelfhulpboek een grote meerwaarde geeft. De Dalai Lama biedt aanwijzingen, oefeningen en meditaties om te komen tot ware zelfkennis.

Zijne Heilighied de Dalai Lama Tenzin Gyatso is naast de paus de belangrijkste geestelijk leider in de wereld. Miljoenen boeddhisten volgen zijn woorden en zien in hem een voorbeeld. Ook in Nederland heeft de Dalai Lama een steeds grotere aanhang. Met zijn kritische maar open houding ten aanzien van religie, ethiek, filosofie en wetenschap heeft hij groot respect verworven. Zijn geschriften zijn indringend in hun wijsheid en door de milde en relativerende humor een genot om te lezen.

Inhoudsopgave
Voorwoord
Inleiding: Mijn perspectief
I. De noodzaak van inzicht
1. De basis leggen voor de groei van inzicht
2. Het ontdekken van de bron van problemen
3. Waarom begrip van de waarheid noodzakelijk is
II. Hoe onwetendheid te ondermijnen
4. De impact van onderlinge samenhang voelen
5. De redenering van afhankelijkheid ontstaan begrijpen
6. De onderlinge afhankelijkheid van verschijnselen zien
7. Afhankelijkheid ontstaan en leegte op waarde schatten
III. De kracht van concentratie en inzicht benutten
8. Beoefening van concentratie
9. Je geest afstemmen op meditatie
IV. Hoe een eind te maken aan zelfbedrog
10. Eerst op jezelf mediteren
11. Realiseren dat je niet inherent bestaat
12. De keuzes bepalen
13. Eenheid analyseren
14. Verschil analyseren
15. Tot een conclusie komen
16. Je realisatie testen
17. Dit inzicht uitbreiden naar wat je bezit
18. Kalmte en inzicht in balans brengen
V. Hoe mensen en dingen in werkelijkheid bestaan
19. Jezelf zien als vergelijkbaar met een illusie
20. Opmerken hoe alles afhangt van het denken
VI. Liefde verdiepen met inzicht
21. Empathie voelen
22. Reflecteren op vergankelijkheid
23. Absorptie in ultieme liefde
Aanhangsel: De meditatieve reflecties in vogelvlucht
Leessuggesties
Zie verder:
http://www.managementboek.nl/boek/9789021511016/zijn_wie_je_werkelijk_bent_de_dalai_lama?affiliate=1910 

In mijn eigen woorden
In mijn eigen woorden
Dalai Lama
Via Managemenboek.nl
Samenvatting van ‘In mijn eigen woorden’
Wat is het doel van het leven? Volgens Zijne Heiligheid de Dalai Lama is dat ware vreugde voelen. ‘In mijn eigen woorden’ beschrijft niet alleen zijn eigen ervaringen met spiritueel geluk, maar ook een persoonlijke visie op wat het boeddhisme voor hem betekent – en wat het voor ieder ander kán betekenen.
Met zijn heldere, inspirerende uitleg maakt de Dalai Lama de wijsheid van het boeddhisme toegankelijk en praktisch toepasbaar, zonder de spirituele diepgang te verliezen. Met ‘In mijn eigen woorden’ bewijst de Dalai Lama meer dan eens dat het boeddhisme tijdloos is en nooit zal verdwijnen.
Onder redactie van Rajiv Mehrotra.

Inhoudsopgave
Inleiding
1 Over geluk
2 Wat is boeddhisme?
3 Essentiële boeddhistische leerstellingen
4 De wet van karma
5 De transformatie van de geest
6 Over mediteren
7 De ontwakende geest
8 Acht verzen voor gedachtetraining
9 Zinvol leven en sterven
10 De leegte begrijpen
11 Universele verantwoordelijkheid
12 De wetenschap op en tweesprong
Dankbetuiging
Verantwoording copyright
Foundation for Universal Responsibility.
Zie verder:
http://www.managementboek.nl/boek/9789021540863/in_mijn_eigen_woorden_de_dalai_lama?affiliate=1910

Via Bol.com
Eenvoudig gelukkig
Eenvoudig gelukkig
Bosveld, K. & Bosveld, Karin
Via Managementboek.nl
Samenvatting van ‘Eenvoudig gelukkig’
U kunt uw leven als te vol en te druk ervaren. U rent heen en weer tussen thuis, werk, sport, hobby’s, familie, vrienden en sociale verplichtingen. U wilt overal bij zijn, overal een waardevolle bijdrage leveren en een zo goed mogelijk leven creëren voor uzelf, uw partner en kinderen. Er lijkt nauwelijks tijd te zijn om even tot uzelf te komen.
Kan het leven niet eenvoudiger en rustiger?
De meeste ballast in uw leven zit in uw eigen hoofd. Om meer rust te krijgen hoeft u uw leven niet 180 graden om te gooien. In 8 simpele lessen kunt u leren de juiste keuze te maken, zelf aan het roer te staan in plaats van geleefd te worden en overbodige ballast los te laten. Leer ontmoeten, kiezen, loslaten, accepteren, lachen, ademen en leer te zijn wie u bent.
– Met veel herkenbare voorbeelden, lijstjes en tips
– Een spiritueel en vrolijk zelfhulpboek
– Kleurrijk en inspirerend vormgegeven
– Gebaseerd op mindfulness-principes
Inhoudsopgave
Inleiding – Ontsnap aan de gekte
Les 1
LEER ont-moeten
Les 2
LEER kiezen
Les 3
LEER loslaten
Les 4
LEER accepteren
Les 5
LEER lachen
Les 6
LEER ademen
Les 7
LEER de les
Les 8
LEER te zijn wie u bent
Boeken en websites
Overzicht oefeningen
Zie verder:
http://www.managementboek.nl/boek/9789058778468/eenvoudig_gelukkig_karin_bosveld?affiliate=1910

Via Bol.com
Deluxe
Deluxe
Thomas, D
Samenvatting via Bol.com
Er was een tijd dat luxe alleen maar bereikbaar was voor koningshuizen en aristocraten. Luxe was meer dan een product: het was een stijl, die stond voor superieure kwaliteit en traditie. Die tijd is voorbij; de markt wordt nu gedomineerd door grote ondernemingen die uitsluitend bezig zijn met groei, zichtbaarheid, merkbewustzijn, reclame en, boven alles, winst.
Dana Thomas heeft de wereld rondgereisd en gesproken met directeuren en fabrieksarbeiders, met gewone consumenten en met de wereld van oud geld en oude luxe. In dit boek onthult ze alle duistere geheimen over de luxe-industrie die Prada, Gucci en Burberry liever verborgen zouden houden.
Dana Thomas is cultuur- en modeverslaggever voor Newsweek. Ook schrijft ze over lifestyle voor o.a. The New York Times Magazine, The Washington Post en Vogue. Ze woont met haar man en dochtertje in Parijs.

Merkenmoe: hoe ik leerde leven zonder logo’s.
Auteur: Neil Boorman.
Bonfire Of The Brands
Bonfire Of The Brands
Neil Boorman

(Bol.com, Engels)
Of
 Merkenmoe
Merkenmoe
Neil Boorman
(Bol.com, Nederlands)
Of Managementboek.nl:

Boorman beschrijft niet alleen op een ontwapenend openhartige manier zijn eigen merkenverslaving en zijn pogingen om af te kicken. Hij vraagt zich ook af of je tegenwoordig überhaupt zonder merkspullen een normaal leven kunt leiden en legt de sociale, historische, economische en psychologische achtergronden van de huidige merkengekte bloot.
http://www.managementboek.nl/boek/9789029078818/merkenmoe_neil_boorman?affiliate=1910