We hebben veel te veel spullen en hebben daar ook echt last van. We komen om in onze spullen en hebben er geen plezier meer van. Zit geluk in spullen of keren ze zich tegen ons?
Meer weten? Ontspullen: Meer leven met minder
Auteur: James Wallman
Uitgeverij Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen,2016 288 pagina’s
Klik op: https://www.managementboek.nl/boek/9789021561288/ontspullen-james-wallman?affiliate=1910
Spullen vragen immers zeeën van tijd in ordenen, opruimen en schoonmaken. Veel spullen maakt mensen ook echt ongezond, we krijgen er stress van. Opmerkelijk is wel dat mannen daar dan weer minder last van hebben dan vrouwen. James Wallman, journalist en trendwatcher, reikt ons de oplossingen aan. In het kort: verzamel herinneringen en ervaringen in plaats van spullen!
De neiging om spullen te verzamelen is verklaarbaar vanuit de evolutietheorie. In tijden van schaarste was het verstandig om zoveel mogelijk te verzamelen. Nu leven we in tijden van overvloed en keert dit instinct zich tegen ons. Vroeger hing in het kapitalistische systeem geluk af van bezit. Je ontleende er identiteit en status aan. Daar komen we snel van terug, zo lijkt het.
De trend is nu dat steeds meer mensen spullen wegdoen. Ook trends als Uber, Airbnb en Peerby passen hierin. Bereikbaarheid is belangrijker dan bezit. Vraag is natuurlijk wel hoe deze trend het kapitalisme op zijn kop zet. Wallman stelt dat massaproductie leidt tot massaconsumptie en tot massadepressie.
Gaat het nu om een aanpassing van producten naar diensten, kortom: een verschuiving binnen het systeem, of gaat het systeem gebaseerd op economische groei op de helling? De oplossing zit volgens Wallman niet in minimalisme, het hebben van zo min mogelijk spullen. In het tellen van spullen en daarover opscheppen ziet Wallman geen oplossing. Het wegdoen van overtollige spullen is verstandig, maar is iets anders dan het wegdoen van bijna alles wat je bezit.
Wat minimalisten vergeten is dat spullen goed zijn. Ze helpen ons om te functioneren, om beter te worden. Spullen zijn ook nodig om onze identiteit en overtuigingen te uiten. Veel mensen willen eenvoudig leven. Dat trok mensen in het verleden aan en dat doet het nog steeds.
Ervaringen leren dat mensen dat voor een tijdje leuk vinden, maar dat het geen serieuze optie is voor veel mensen voor langere tijd. De oplossing zit niet in eenvoudig leven, maar een deel van de oplossing kan wel zitten in eenvoudiger leven. Minder wedijver, minder materialisme, meer het leven en niet het bezit op de eerste plaats.
Als het dan niet op te lossen is door radicale veranderingen als minimalisme of eenvoudig leven dan is het verstandig om te onderzoeken of het niet beter is de oplossing te zoeken binnen het systeem zelf. Wallman ziet de oplossing bij de experiëntialisten. Ervaringen opdoen, dingen beleven, daar gaat het om. We doen het al! We vertellen alles over onze ervaringen op social media. En omdat we het al doen is het geen alles of niets verandering.
Wallman adviseert ons om meer tijd te steken in ervaringen, belevenissen en in sociale contacten. Ook een overzichtelijk huis met ruimte voor mensen en ideeën hoort bij zijn advies. Eigenlijk niet zo ingewikkeld, doen komt centraal te staan, hebben is op zijn retour!
James Wallman heeft een uitdagend boek geschreven. Met een strekking die je aan het denken zet. Verzamelen was zo gewoon. Na lezing van ‘Ontspullen’ is dat nooit meer zo! Een inspirerend, vlot geschreven boek. De vele voorbeelden, vragenlijstje en anekdotes verlevendigen en illustreren zijn werk, maar je krijgt op een gegeven moment de neiging om stukken over te slaan. Dat neemt niet weg dat de boodschap helder binnenkomt. En daar gaat het toch om.
Bert van Ravenhorst,
2016