Gouden jaren.

“In 1952 deelde ik een stofzuiger met mijn schoonmoeder.”
“In 1961 zond de televisie 24 uur uit – per week.”
“In 1965 moesten we naar de buren om te bellen.”

‘Gouden jaren’ vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid een broodje gezond.

Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Wie had er in de jaren vijftig al gehoord van mondhygiëniste of activiteitenbegeleider? ‘Gouden jaren’ staat vol met herkenbare anekdotes, scherpe observaties en schitterende foto’s. Het laat zien hoe compleet anders ons leven er een halve eeuw geleden uitzag.

Na de Tweede Wereldoorlog is ons dagelijks leven in hoog tempo veranderd op veel terreinen. Hoe snel dat is gegaan hebben we misschien niet eens altijd door gehad omdat we er middenin zaten. De veranderingen blijven bovendien maar voortgaan. Als je het boek ‘Gouden jaren; Hoe ons dagelijks leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd’ van Annegreet van Bergen leest realiseer je je weer eens hoe snel het is gegaan. Enerzijds zijn er prachtige resultaten die we hebben bereikt, anderzijds komt de vraag op hoe het verder gaat als we dit tempo aanhouden. Dat maakt mij nieuwsgierig.

Daarnaast is het vooral ook leuk om vanuit nostalgie naar ‘Gouden jaren’ te kijken. Het is een feest van herkenning. Hoe ouder je bent hoe meer kun je van dit boek genieten! Annegreet van Bergen beschrijft een veelheid van onderwerpen in de categorieën eerste levensbehoeften, opleiding en opvoeding, communicatie en informatie, mobiliteit, gezondheid, comfort en kwaliteit en werk en vrije tijd. Iedereen kan er zijn eigen voorbeelden van herkenning uithalen.

De keuze aan levensmiddelen is enorm toegenomen. Als je vijftig jaar geleden over de markt liep kwam je echt geen avocado’s of ananas tegen. Ook de huishoudelijke apparaten die ons nu ten diensten staan betekenen een wereld van verschil. Vroeger was het huishouden voor veel vrouwen een dagtaak. Nu kan veel werk stukken sneller gedaan worden.

Verder zijn onze huizen veel luxer en comfortabeler dan vroeger. We gaan veel langer naar school en mensen met alleen lagere school zijn er haast niet meer. Vrijwel alle kinderen mogen nu doorleren. Daardoor zijn we economisch een stuk sterker geworden.

Nu hebben we een mobiele telefoon. Vroeger moesten we bij de buren bellen of in een telefooncel. Nu gaan we massaal op vakantie en reizen de wereld rond alsof het niets is. Er rijden nu zesentwintig keer zoveel auto’s als in 1956.

Mannen leven in 2012 gemiddeld 15,3 jaar langer dan in 1950 en vrouwen zelfs 16,7 jaar. Vroeger werd alles hergebruikt omdat er geen geld was. Het hergebruik van nu is vooral een kwestie van mentaliteit, niet van noodzaak.

De manier waarop we werken is onvoorstelbaar veranderd. Er worden nu veel meer machines gebruikt, de arbeidsproductiviteit is veel hoger en de baan voor het leven is niet meer van deze tijd. ‘Gouden jaren’ is vlot geschreven en blijft van begin tot einde boeien omdat het zo herkenbaar is.

In mijn ogen is dit boek een prachtig voorbeeld van een combinatie van gedegen onderzoek en populaire en herkenbaar beschrijven van historische ontwikkelingen. Het boek is geïllustreerd met foto’s en staat vol met anekdotes die deels komen uit de directe ervaring van Annegreet. Dit is ook een boek van vooruitgang, van hoe ons leven gemakkelijker is geworden. Je begrijpt na lezing dat je in één van de landen met de beste leefomstandigheden woont. Het is dan ook terecht een bestseller geworden!

Bert van Ravenhorst
Juni 2015

Meer weten?
Klik op:  https://www.managementboek.nl/boek/9789045023540/
gouden-jaren-annegreet-van-bergen?affiliate=1910