Alexander von Humboldt: de uitvinder van de natuur.

Hij legde hij de grondslag voor wetenschappen zoals de fysische geografie en meteorologie. De man die als expert werd beschouwd in ‘het meten van de wereld.  Maar hij deed nog zoveel meer. Bijvoorbeeld in de astronomie en niet te vergeten zijn diepgaande culturele en politieke beschouwingen die mede bijdroegen aan de onafhankelijksoorlogen van Zuidamerikaanse landen. Met religie had hij niet veel maar zijn antislavernij-houding, die hij zijn hele leven had en uitdroeg, droeg bij aan de grote erkenning die hij kreeg (en tegenwerking). De Humboldtstroom, de belangrijkste oceaanstroom van Zuid-Amerika, die door hem werd ontdekt en bestudeerd, kreeg zijn naam. En in zowel Noord- als Zuidamerika is het nog steeds een door menig burger gekende en gerespecteerde naam: Alexander von Humboldt

Meer weten?
De uitvinder van de natuur. Het avontuurlijke leven van Alexander von Humboldt.
Auteur: Andrea Wulf
Uitgever: Atlascontact, 2017

Klik op: https://www.managementboek.nl/boek/9789045035413/de-uitvinder-van-de-natuur-?affiliate=1910

Een van de meest indrukwekkende schilderijen uit de 19de eeuw: Heart of the Andes. Een combinatie van poetische schilderkunst en wetenschappelijk details. De waterval in het midden van het doek is zo levensecht dat mensen de opspringende nevel bijna kunnen voelen. Bomen, bladeren en klanten zijn zo precies weergegeven dat botanici ze kunnen deternineren.

Meer dan enige andere schilder had Frederic Edwin Church gehoor gegeven aan de oproep van Alexander von Humboldt om kunst en wetenschap met elkaar te verenigen. Het was een eerbetoon aan de beroemste, letterlijk over de hele wereld bekende geleerde, die zijn ongelooflijke hoeveelheid uniek wetenschappelijk onderzoek verbond met poezie, aangereikt door Johan Wolfgang von Goethe, een vriend die hem leerde door poezie ‘het totaal in zijn samenhangen’ in woorden uit te drukken, zoals treffend beschreven door Andrea Wulf in haar magistrate boek over deze man. Dat deed Humboldt zelfs in zijn allerlaatste woorden.

“Die middag om halfdrie, toen de zon de muren van zijn slaapvertrek met haar stralen liefkoosde, opende Humboldt nog een keer zijn ogen en sprak zijn laatste woorden: ‘Wat verrukkelijk, deze zonnestralen! Ze lijken de aarde naar de hemel te roepen! Hij was 89 toen hij stierf en de grootste inspiratiebron voor Charles Darwin die op diezelfde dag de eerste zes hoofdstukken van zijn ‘The Origin of The Species’ (evolutietheorie) naar zijn uitgever bracht. In de decennia na Humboldts dood bleef zijn faam groeien. Op 14 september 1869 werd zijn honderdste geboortedag in de hele wereld door tienduizenden met allerlei feestelijkheden gevierd – in New York en Berlijn, in Mexico-Stad en Adelaide, en in ontelbare andere steden. Meer dan twintig jaar na zijn dood noemde Darwin hem nog steeds de grootste ontdekkingsreiziger en natuurwetenschapper die ooit had geleefd. Voor velen was Humboldt, zoals de Pruisische koning Frederik Willem IV had gezegd, gewoon ‘de grootste geleerde sinds de zondvloed’.”
Pag. 348-350.

Wat een fenomenaal boek heeft deze Andrea Wulf geschreven! Alexander von Humboldt: de uitvinder van de natuur. Een absolute aanrader!
Zie deze 4 minuten video over het schilderij van Church en de relatie met Alexander von Humboldt:
https://www.youtube.com/watch?v=Wf4WBlZsnv8&feature=share&fbclid=IwAR3-KmiBHmTYUhhrQDu2cMmLYA7896ttn6XI9sjiiSEru4GPdotarzwk_eU