In dit tweeluik onderzoek ik (Jan Paul van Soest) hoe gevestigde belangen veranderingen belemmeren, in dit geval veranderingen naar een meer duurzame energiehuishouding. Het beeld is misschien verrassend, wellicht zelfs schokkend. Lobby 1.0 – op herkenbare wijze specifieke belangen behartigen – is sluipenderwijs vervangen door lobby 2.0: private belangen beïnvloeden in toenemende mate het publieke denken. Opvattingen over klimaat en energietransitie die bestaande belangen goed uitkomen worden gemeengoed, waarheidsvinding delft het onderspit.
Of zoals hoogleraar Jan Rotmans, transitiemanagement Erasmusuniversiteit, het kernachtig in een tweet uitdrukte: ―Op het slagveld van een transitie sneuvelt de waarheid als eerste. Macht prevaleert boven waarheid.”
Niet alleen private belangen zijn de drijvende krachten hierachter, de utopische varianten van het vrijemarktdenken, zoals beschreven door Hans Achterhuis in zijn prijswinnende boek ‗De Utopie van de Vrije Markt‘, zijn dat eveneens, misschien zelfs nog wel meer dan belangen sec. De combinatie van een neoliberale utopie en private belangen zetten zo de toon in het politieke en publieke discours, waaruit dan ook nog amper maatregelen voortkomen die een transitie naar een duurzame energiehuishouding bevorderen.
Klik op:
Klompen in de machinerie:
Bewuste en onbewuste sabotage van de transitie naar een duurzame energiehuishouding