De voedselzandloper: over afvallen en langer jong blijven.

Duurzame inzetbaarheid is ‘hot’. Wat je eet helpt daarbij.

Het tempo waarin we verouderen wordt in hoge mate bepaald door wat we eten. De meeste ziekten die het Westen plagen zijn verouderingsziekten.

Zo zijn hart- en vaatziekten, dementie, hoge bloeddruk, wegkwijnen van de spieren, toenemen van het vetpercentage in essentie verouderingsziekten. Verandering van het voedingspatroon kan de kans op veel van deze ziekten drastisch verminderen. Zo bepaalt onze voeding voor ruim de helft het risico op kanker.

We zouden dus minder vertrouwen in de geneeskunde en meer vertrouwen in een gezonde levensstijl moeten stellen. Tot deze inzichten komt Kris Verburgh, arts en onderzoeker. Verburgh baseert zich op betrouwbare studies en een degelijke kennis van de biochemie en de werking van het menselijk lichaam.

De Voedselzandloper is inmiddels een bestseller. Een goed en gezond dieet is een dieet dat nooit eindigt. Het is een levensgewoonte die aangeleerd wordt en die het hele leven volgehouden wordt, zodat de lange termijn gezondheidseffecten zich ook daadwerkelijk kunnen voordoen. Het enige goede dieet is een voedingspatroon dat een levenswijze wordt.

Zo’n dieet heeft geen gewichtsverlies als doel, maar het is wel een automatisch gevolg. Verburgh is aanhanger van het paleodieet, een visie die stelt dat we vooral moeten eten zoals onze voorouders honderdduizenden jaren aten. De lichamen waarin we vandaag de dag rondlopen zijn immers nog dezelfde als toen. Het paleodieet bestond uit veel groente, fruit en noten, met wat vlees.

In zijn ogen is het niet zo dat vegetariërs ouder worden. Dat komt omdat er in vlees tal van stoffen zitten die we nodig hebben. We moeten wel vlees eten, maar veel minder dan in onze samenleving de gewoonte is. Van oudsher kennen we de voedseldriehoek en de voedselschijf als richtlijnen voor een gezond dieet. De inhoud van deze benaderingen is volledig achterhaald.

Verburgh komt met de voedselzandloper. Het moedigt ons aan om hiermee om te gaan in termen van meer en minder. De voedselzandloper kan gemakkelijk gedownload worden op de bijbehorende website: www.voedselzandloper.com Verburgh geeft zeven basisregels:

  1. Geen (of zo weinig mogelijk) brood, aardappelen, pasta en rijst.
  2. Havermoutpap (gemaakt met sojamelk) als broodvervanger. Aardappelen, pasta en rijst vervangen door (extra) groente, peulvruchten, paddenstoelen, tofoe en quorn.
  3. Melk of yoghurt vervangen door plantaardige melk (zoals sojamelk) en sojayoghurt of sojapap. Kaas en eieren mogen.
  4. Weinig rood vlees (varken, rund, schaap, paard). In plaats daarvan vette vis (zalm, makreel, haring ansjovis en sardines) en gevogelte (kip, kalkoen).
  5. Groente en fruit als basis van het menu.
  6. Veel water, enkele koppen groene thee per dag en minstens één glas vruchten- of groentesap. Koffie (maximum drie koppen per dag) en alcohol mogen (maximum twee glazen per dag).
  7. Innemen van ‘intelligente’ voedingssupplementen (jodium, magnesium, vitamine D, selenium, B-vitamines).

Er zijn drie basisprincipes voor een langer en gezonder leven:

  • Principe 1. Suikers (koolhydraten) zijn niet ongezond: ze zijn zéér ongezond
    Suikers leiden tot versnelde veroudering en een verhoogde kans op kanker. Dit betekent niet dat we zonder suiker kunnen. Verburgh vergelijkt het met zuurstof. We hebben zuurstof nodig om in leven te blijven, maar zuurstof zorgt er tevens voor dat we van binnen verroesten en verouderen. Als tip voor snel afvallen noemt Verburgh: geen brood, rijst, aardappelen of pasta meer eten!
  • Principe 2: Kijk uit met proteïnen (en proteïnerijke diëten)
    Het lijkt misschien op het eerste gezicht gezond om veel proteïnerijke maaltijden te eten, vooral als je er sterk of stevig wilt uitzien, maar dat is niet zo. Proteïnen betekent groei en groei betekent veroudering. De opstapeling ervan vormt uiteindelijk onze ondergang.
  • Principe 3: Vetten zijn gezonder dan gedacht
    De meeste vetten spelen geen belangrijke rol in hart- en vaatziekten. Bovendien is de rol van vetten bij overgewicht veel minder belangrijk dan die van suiker.

Een interessante vraag is waar je nu eigenlijk dood aan gaat als je gezond zou eten. Volgens Verburgh zou iemand die gezond eet vooral sterven aan intrinsieke ouderdom.

Dat is ouderdom die in onze genen is vastgelegd. Je sterft dan op hoge leeftijd, tachtig-negentig jaar, na een korte periode van ziekte en aftakeling. Deze personen leven optimaal tot tegen het einde, en dan gaat het vrij snel bergafwaarts.

Dit is een groot verschil met mensen die niet gezond eten. Zij sterven vooral aan externe veroudering. Veroudering opgelegd door factoren van buitenaf, voornamelijk ongezonde voeding. Zij sterven heel wat vroeger en meestal na een lange periode van ziekte en aftakeling.
|
Tot slot nog enkele tips om gewicht te verliezen:

  1. Verwijder de verleidingen.
  2. Eet veel kleine tussendoortjes.
  3. Eet ’s avonds een kleine maaltijd en ’s morgens een flink ontbijt.
  4. Weet waarom je eet.
  5. Maak een noodkit voor eetaanvallen.
  6. Houd een eetdagboek bij.
  7. Eet traag en bewust.

De Voedselzandloper is een informatief boek. De argumentaties zitten helder in elkaar en worden toegelicht vanuit wetenschappelijke bronnen. De theorie is logisch. Het is zonder meer een eye-opener als voedingsmiddelen waarvan je altijd dacht dat ze gezond waren, nu toch minder gezond blijken te zijn.

Ik denk dat iedereen ze wel tegenkomt in het boek. Voor mij waren er in ieder geval voldoende redenen om een aantal vast gewoonten aan te passen. Nu moet ik toch zeker oud worden…….

Bert van Ravenhorst, 
januari 2014

Meer weten?
Verburgh, K.
De voedselzandloper: Over afvallen en langer jong blijven.
Amsterdam: Uitgeverij Bert Bakker, 2012, 367 blz.
Klik op: https://www.managementboek.nl/boek/9789035140196/
de-voedselzandloper-kris-verburgh?affiliate=1910