Edison over de innovatieve waarde van een ramp.

Als je huis in brand staat, warm je er dan aan. Zo luidt een Spaans spreekwoord. Thomas Alva Edison heeft dat op een iets andere manier in de praktijk gebracht.
Edison (Milan, 11 februari 1847 – West Orange, 18 oktober 1931) was een Amerikaanse zakenman en uitvinder. Als uitvindingen succesvol bleken, perfectioneerde hij ze en nam ze in productie. Edison is nog steeds recordhouder voor het grootste aantal octrooien toegekend aan een persoon (ongeveer 1400).

Zijn grootste bijdrage aan de 'vooruitgang' was misschien wel het onderzoekslaboratorium, dat hij in Menlo Park, New Jersey liet bouwen. Dit was het eerste laboratorium dat speciaal was opgezet om nieuwe dingen te ontwikkelen en technologische vooruitgang te boeken en kan gezien worden als het eerste commerciële researchlaboratorium. Ieder technologiebedrijf heeft tegenwoordig zo'n zelfde soort lab.

In december 1914 werd het laboratorium van Edison vrijwel volledig verwoest. Hoewel de schade in de twee miljoen dollar liep, waren de gebouwen slechts voor $ 238.000,- verzekerd omdat ze verondersteld werden brandbestendig te zijn. Veel van Edisons werk ging in die decembernacht in spectaculaire vlammen op.

Op het hoogtepunt van het vuur zocht Charles, de vierentwintigjarige zoon van Edison, tussen de rook en de puinhopen verwoed naar zijn vader. Eindelijk vond hij hem. Hij zat het tafereel rustig te bekijken, zijn gezicht gloeiend in het weerschijn van de vlammen, zijn witte haar verwaaid door de wind.

Ík had vreselijk met hem te doen,’ zei Charles. ‘Hij was 67 – niet bepaald een jonge man meer – en alles ging in vlammen op. Toen hij me zag, riep hij:”Charles, waar is je moeder?” Ik zei dat ik dat niet wist waarnaar hij zei:”Zoek haar. Breng haar hierheen. Ze zal haar hele leven nooit meer zo iets zien.”
De volgende morgen keek Edison naar de puinhopen en vervolgde:”Rampen zijn heel waardevol. Al je fouten worden verbrand. Godzijdank kunnen we opnieuw beginnen.”
Drie weken later slaagde Edison er in zijn eerste fonograaf te maken.

Bronnen:
Canfield J. & Hansen M.V. Balsem voor de ziel 3: vrolijke, hartverwarmende en inspirerende graven voor iedereen. Uitgeverij Forum, Amsterdam, 1999. 
http://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Edison