Calimeromarketing 2.0

Aardig boek heeft ze geschreven, die Karen Romme. Haar eigen 17-jarige ervaring als zelfstandig ondernemer, en vooral de marketing en verkoop kant daarvan, heeft ze daarin verwerkt. Dat maakt dat het een bijzonder praktisch boek is geworden. Met dank ook aan Wolter Tjeenk Willink van Traffic Builders (expert in zoekmachineoptimalisatie / e-commerce, zie www.traffic-builders.com ) die als gebruikelijk feilloos aanvoelt wat ik nodig heb, en me op een spoor zet, als ik me weer een klein stapje verder dien te ontwikkelen in de wereld van internet en social media.

Slim combineren.
Door een uitgekiende combinatie in te zetten van online en offline marketingmiddelen kun je als kleine ondernemer en ZZP-er, want dat is de doelgroep waar ze zich op richt, je leven vrijer maken, tijd besparen én met een klein budget meer (potentiële) klanten vinden en aan je binden dan met welke traditionele mediamix ook. Vanuit haar Calimeromarketing gedachte werk je er volgens haar filosofie en vertaling daarvan in je mediamix naar toe dat klanten zélf willen dat uitgerekend jouw bedrijfhun behoeftes invult.

Vijf basisprincipes
Calimeromarketing heeft vijf basisprincipes en die zijn:
1. Stel jezelf vragen en durf te kiezen.
2. Doe de dingen die je doet beter en professioneler dan anderen.
3. Zet jezelf actief in als boegbeeld van je bedrijf.
4. Ontwikkel een marketingstrategie die dicht bij jezelf staat.
5. Ga voor relaties in plaats van klanten.

Tien spelregels
Daarnaast zijn er tien spelregels in haar denken.

1. Stel jezelf vragen en durf te kiezen.
Deze regel is hetzelfde als een van haar basisprincipes.
Door niet alles voor iedereen te willen doen, geef je jezelf de kans om heel goed te worden in dat ene ding waarvoor je kiest. Je creëert de tijd om je er echt in te kunnen verdiepen en zo een deskundige te worden op dat gebied. Besef dat ondernemers klanten moeten (blijven) zoeken maar dat deskundige (ondernemers)  worden gezocht. In dat laatste geval hoef je er alleen maar voor te zorgen dat mensen jou en je bedrijf kunnen vinden. Als je deze lijn volgt wordt het ook gemakkelijker om dat ene ding beter en professioneler te doen dan anderen. Net zoals jezelf inzetten als een (deskundig) boegbeeld. Voor het ontwikkelen van een marketingstrategie die dicht bij jezelf staat en het gaan voor relaties in plaats van klanten heeft Karen meer dan voldoende tips.

2. Zorg voor goede ondersteunende middelen.
Dat zijn in ieder geval een goed visitekaartje (waarvoor Karen de nodige tips geeft), een ondersteunende website en andere promotiemiddelen persoonlijke contacten te ondersteunen.

3. Bouw continue aan je zakelijke netwerk.
Bedenk dat bij ieder contact dat je legt met een onbekende, je persoonlijke netwerk groeit in kwantiteit. Stel je de vraag wat voor mensen jij in je netwerk wilt? En bij ieder bestaand contact dat je aanhaalt, intensiveer je een relatie als gevolg waarvan je netwerk in kwaliteit groeit. Als je zoals velen, geen actie onderneemt om een contact te onderhouden en te intensiveren, is de periode dat je in iemands voorhoofd zit kort. Ga met linkedin, facebook en twitter aan de slag als ondersteunende social media.

4. Ga actief je boodschap verkondigen!
Met je boodschap verkondigen wordt bedoeld: je kennis, ervaring en visie met mensen delen. Veruit de meest makkelijke en minst tijdrovende manier om dat te doen is op internetfora en weblogs van anderen.
Bedenk voordat je beslist waar je online gaat discussiëren dat het vanuit marketingoogpunt het meest effectief is als je dat doet bij voorkeur op plaatsen waar veel mensen van je doelgroep komen. Ook op websites van ondernemersverenigingen wordt vaak de mogelijkheid geboden ergens over te discussiëren en vragen te stellen.

Bedenk ook dat de kunst van online discussiëren is de berichten die je plaatst inhoudelijk zó goed te laten zijn dat mensen benieuwd worden naar de schrijver. Met als mogelijk gevolg dat ze een bezoek brengen aan je website. Of beter nog, dat ze je naam kennen, weten wat je kunt én jou onthouden voor het geval zij iemand ontmoeten voor wie jij wellicht wat kunt betekenen.
Uiteraard is publicatie van artikelen, colums of boeken ook een uitermate effectieve strategie.

Daarnaast is bij vele bijeenkomsten, congressen etc. er bijna altijd aan het einde een vragenrondje of mag je tussendoor vragen stellen. Maak gebruik van die gelegenheid. Het zijn uitstekende kansen om in een minuut het aanwezige publiek te informeren over je bedrijf.  

5. Gebruik de media voor je bedrijf!
Ga daarvoor eerst na WAT je wilt bereiken. Zorg dat je die media doelstellingen helder hebt. En welk medium je wilt inschakelen. De pers inschakelen betekent niet alleen dat je netwerk sneller groeit, maar bouw je ook makkelijker een goede reputatie op. Uiteraard wil de pers nieuwswaarde. Mogelijkheden om dat te doen zijn:
– Iets op touw zetten.
– Iemand of een groep in het zonnetje zetten.
– Meedoen aan wedstrijden of verkiezingen voor bijv. ondernemers of websites.

6. Leidt actieve zoekers naar je bedrijf.
Wat je ook doet, er is altijd een groep mensen die zelf op zoek gaat naar een (vergelijkbaar)  product, naar je bedrijf of naar jou. Die actieve bezoekers naar je bedrijf leiden is makkelijker en kost minder tijd, geld en frustratie dan zelf actief nieuwe klanten te verwerven. Daarbij spelen een rol dat je bewust gebruik maakt van zoekmachines als Google. Die kijken naar de hoeveelheidinteressante informatie op je site, of veel andere sites naar je verwijzen, of je vaak nieuwe teksten aan je site toevoegt en of die helder zijn. Daarnaast doe je bewust aan reputatiemanagement (o.a. je deskundigheid zichtbaar maken) maar ook nagaan hoe je onaardige dingen die over je worden geschreven kunt neutraliseren door bijv. positieve zoekresultaten of je eigen website boven aan de ranking te krijgen, maar ook integere, niet commerciële inhoudelijke tegenreacties plaatsen als dat mogelijk is.

7. Geef bestaande klanten voorrang (in o.a. aandacht).
Loop je eigen leveranciers eens af. Hoe vaak tank je bij dezelfde pomp? Hoe lang heb je al dezelfde tandarts, boekhouder etc. Bestaande klanten leveren een ondernemer meer winst op dan nieuwe klanten. 99 % van de omzet wordt gegenereerd uit bestaande klanten. Bestaande klanten zijn makkelijker te overtuigen van een nieuw product. Daarnaast zorgen zij voor de mond-op-mond reclame.

8. Werf nieuwe klanten op persoonlijke wijze.
Daarbij beantwoord je de volgende vragen:
– Wie zijn je meest interessante potentiële klanten?
– Hoe leg je contact met die potentiële klanten?
– Waar leg je contact met mensen uit die doelgroep?
– Hoe wil je doelgroep worden aangesproken?

De drie meest ideale plaatsen zijn:
– Commerciële netwerkbijeenkomsten.
– Beurzen: de plaats om potentiële klanten te ontmoeten.
– Shows en evenementen: de kans om andermans netwerk te gebruiken.

9. Wees trots op je status van kleine ondernemer!
De explosieve stijging van het aantaal kleine bedrijven is vooral te danken aan het steeds strakkere keurslijf in grote organisaties, de verdergaande individualisering en onze hang naar vrijheid.  In meer dan 80% van die bedrijven werken maximaal vijf personen. Internet heeft vele mogelijkheden gegeven waarbij je echt niet meer hoeft onder te doen voor grote bedrijven. Bedenk ook: als jij dat vertrouwen en kracht in jezelf voor je bedrijf voelt, gaan anderen die ook voelen.

10. Plan, balanceer, evalueer en floreer!
Balanceer: als je hebt besloten met welke spelregels je aan de slag wil, is het zaak die activiteiten te integreren in je werkweek.
Evalueer: gebruik Google Analytics om gegevens over je website te analyseren. Zoek naar aanvullende manieren om je marketinginspanningen te evalueren.

Plan: daarvoor geeft Karen Romme een 11 – stappen plan:
1. Bedenk waar je met je bedrijf naar toe wilt.
2. Onderzoek je startpunt, doelgroep en kansen.
3. Kies je positie in de markt.
4. Bepaal wat je op internet wilt gaan delen.
5. Kies de ondersteunende middelen die je gaat inzetten.
6. Beslis welke netwerksites en andere zaken je gaat inzetten om je netwerk (online) uit te bouwen, te onderhouden en te 
    optimaliseren.
7. Bedenk wanneer en hoe jij je boodschap online gaat verkondigen.
8. Bedenk wanneer en hoe jij de media erbij gaat betrekken.
9. Bedenk wanneer jij je website optimaliseert en je reputatie in beeld brengt en begint met het actief managen daarvan.
10. Bedenk hoe en welke bestaande klanten jij wilt veranderen in relaties en ambassadeurs.
11. Bedenk wanneer, waar en op welke persoonlijke manieren jij potentiële klanten wilt gaan verwerven.
En tot slot slot: floreer!

Conclusie
Naast de bovenstaande info bevat het boek een waar scala aan verdere concretiseringen en voorbeelden. Het lezende bemerkte ik zelf bepaalde allergieën voor een enkele  spelregel. Een allergie die ik me nooit zo had gerealiseerd. Het boek van Karen Romme stemde me in dat kader tot zelfreflectie. Daarnaast bemerkte ik dat na het lezen van dit boek er meer bewustzijn is ontstaan voor concrete marketingmogelijkheden. Kortom, zoals Wolter ook al aangaf, de moeite van het lezen waard.

Een uitgebreide samenvatting van Max Herold
Augustus 2011

Meer weten?
Via Managementboek.nl

'Calimeromarketing 2.0' is het langverwachte vervolg op de bestseller 'Calimeromarketing' uit 2004. Sindsdien is het internet geëvolueerd van een statisch medium tot een interactief platform. Die ontwikkeling (web 2.0) biedt kleine ondernemers, freelancers en zzp'ers nieuwe mogelijkheden en kansen om klanten naar hun bedrijf te leiden.
Behoort u tot de ondernemers die geloven dat de strijd om de klant de komende decennia in de digitale wereld wordt gestreden? Dan is dit boek voor u geschreven. Ook als u zelf nog niet zoveel hebt met internet, kan dit boek u winst opleveren. De kans is namelijk groot dat uw (potentiële) klanten er wél iets mee hebben. Door op internet optimaal vertegenwoordigd en actief te zijn, kunt u met tijd, creativiteit en een beperkt budget de strijd om de klant winnen van uw grotere concurrenten.
Zie verder: http://www.managementboek.nl/boek/9789076846101/
calimeromarketing_2.0-karen_romme?affiliate=1910