De excellente leerkracht: omgaan met allochtone jongeren.

Een uitstekende modeling van Ton Langelaan en Willem Plomp. Zo is het boek 'de excellente leerkracht: de fundamenten van zijn succes' te omschrijven. Een aanrader voor iedereen die wil gaan doceren of na wil gaan m.b.t. wat en hoe zijn doceerstijl kan worden verbeterd.
Als je wilt leren hoe je orde moet houden, veiligheid creëren, aansluiten op de leerlingen geeft dit boek je talrijke praktische tips. Ook de vele verhalen bieden je een andere kijk op probleemsituaties.

De auteurs maken gebruik van neuro-linguïstisch programmeren (NLP). Bij NLP is excellent gedrag geen gevolg van karaktertrekken of talenten, maar een vorm van aan te leren gedrag. Het boek begint met een model dat een consistente verklaring geeft voor de werkwijze van docenten. Aan de hand hiervan kun je het eigen gedrag inzichtelijk maken en verbeteren. Het model wordt gebruikt bij de overige onderwerpen in het boek, zoals: de relatie met de ander, orde en structuur, gespreksvoering, doelen bereiken en doelen stellen, et cetera. Het boek bevat veel voorbeelden, reflectievragen en opdrachten.

Mijn favoriete verhaal uit dit boek gaat over contact maken met en meer in het bijzonder ‘omgaan met allochtone jongeren’.

Een goede kennis van me was in de Schilderswijk in Den Haag met zijn fiets naar een afspraak gegaan. Toen hij terugkwam had zijn fiets geen zadel, geen stuur en platte banden. Een groep allochtone jongeren stond verveeld toe te kijken en wat verderop speelden een paar kinderen. Dat was balen en hoe zou hij er mee omgaan? Eigenlijk was hij boos dat ze hem die streek geleverd hadden. Hij dacht echter:"Dit zijn gewoon jongens en ik kan ze zien als prima jongens." Hij besloot de verantwoordelijkheid volledig in eigen hand te nemen. Hij zou hen "niet fout" maken.

"Heeft iemand van jullie gezien wat er met mijn fiets gebeurd is?" vroeg hij.
"Waarom vraag je dat aan ons?" kwam er nogal agressief uit.
Hij dacht 'oei', 'uitkijken'
en vlak daarna 'gewoon jongens'. Hij vroeg toen duidelijk:"Willen jullie mij helpen?"
"Hoezo?"
"Nou ja, jullie staan hier in de buurt en misschien hebben jullie iets gezien?"
"Nee hoor. Vraag maar aan die jongetjes die daar aan het voetballen zijn."
"Oké, dank je wel, dat is een goed idee."
"Hoi, weten jullie misschien waar mijn stuur gebleven is" vroeg hij vriendelijk aan de kinderen.

Eerste keken ze hem wazig aan en toen wees één van hen naar een schuin dak waar het stuur op lag. Hij zag dat hij
niet op het dak kon komen en op dat moment kwam een van de jongeren aangelopen. De kennis vroeg aan de jongen of hij naar boven wilde klimmen.
Soepel en snel klom de jongen langs de ramen en de regenpijp omhoog. Hij pakte het stuur en de kennis bedankte hem. Samen liepen ze terug naar de lantaarnpaal waar de fiets aan vast zat en waar de anderen nog stonden.

"Daar ben ik hartstikke blij mee. Nu moet ik mijn zadel nog vinden."

Voordat hij dat gezegd had kwam er al een kind met het zadel aanlopen. De groep jongeren stond het tafereel wat aan te kijken.
Toen kwam één van de grote jongens met een tang aanlopen. Waarschijnlijk was het dezelfde tang waarmee het stuur en het zadel losgemaakt waren.

"Hier, kan je ze vastzetten."
"Geweldig, nog even en ik kan gewoon weer op mijn fiets naar mijn afspraak."
"Willen jullie misschien ook naar mijn ventielen zoeken?"

Een van de kinderen liep een paar meter weg, frommelde in zijn broekzak, draaide zich ineens om en zei:"Ik heb ze gevonden meneer." Een andere jongen wees naar de goot:"Als je je zadeltasje nog zoekt, dat ligt hier onder de auto."

Nu moet ik alleen nog mijn banden oppompen en dan ben ik klaar."
"Ik haal wel even een fietspomp", zei een jongen uit de oudere groep.
"Fantastisch. Ik ben wel wat later maar ik heb weer een complete fiets."

Mompelend hoorde de kennis een jongen zeggen:
"Ja, je moet ook niet zo achterlijk zijn  om met je fiets in deze rotbuurt te komen."
"Hoezo rotbuurt? Ik zal iedereen vertellen hoe geweldig deze buurt is en hoe iedereen onwijs behulpzaam is geweest. Ontzettend bedankt."

De jongeren keken elkaar trots aan. De kennis sprong voldaan op de fiets en reed zwaaiend weg.

Meer weten?

De excellente leerkracht / druk 3
Ton Langelaan & Wim Plomp