De kunst van het loslaten.

Bevangen zijn door emoties. Gevoelens die als een achtbaan in je ronddraaien. Laag voor laag. Keer op keer. Wat te doen? Vasthouden, wegvluchten, in actie komen? Net zolang tot je je realiseert dat loslaten het beste is. Opdat er ruimte komt voor iets nieuws, energie weer kan stromen en je weet dat je op het goede spoor bent beland.  Een artikel van Ineke Wadman.

Er kunnen momenten zijn dat positief of negatief getinte gevoelens je lijken te overstromen. Soms leiden ze tot een actie die je bij jezelf wegdrijft en ongewenst uitpakt. Bijvoorbeeld een automobilist die zich boos voelt, snelheidslimieten overtreedt en een fikse boete krijgt.
Op zo’n moment kan het handig zijn een methode toe te passen die het proces van loslaten en accepteren bevordert. Want het leven gaat door, ook als jij er even wat minder zin in hebt. 

Er is een snelle, simpele en doeltreffende methode om innerlijke rust te verkrijgen: de Sedona Methode. Deze helpt om jezelf te vermannen, oude emoties een plek te geven en de weg vrij te maken voor innerlijke rust. Handig als je in een onderhandeling zit, vlinders in je buik voelt, irritatie ervaart over een onvriendelijke e-mail of de zenuwen hebt voor een functioneringsgesprek.  

In de Sedona Methode worden emoties beschouwd als een gestapelde laag. Onder elke laag ontstaat er meer vrijheid en rust. De methode onderscheidt opeenvolgend een laag van apathie, verdriet, angst, begeerte, woede, trots, moed, acceptatie en innerlijke rust. Deze emoties worden gevoed door de behoefte aan controle, zekerheid, goedkeuring of anders zijn.  Apathie geeft de meeste beperking van vrijheid om effectief te handelen. En innerlijke rust is de staat waarin je kalm en vol vertrouwen iedere situatie aan kan, aldus de schrijver van het  boek “De Sedona Methode” waarin de methode wordt uitgelegd.
De methode bestaat uit 5 stappen en toepassing duurt slechts een paar seconden. 

  1. Concentreer je op het gevoel dat je hebt.
    Stel jezelf vervolgens de volgende 3 vragen:
  2. Wil ik dit gevoel loslaten?
  3. Kan ik dit gevoel loslaten?
  4. Wanneer (of: onder welke condities) ga ik dit gevoel loslaten?
  5. Herhaal de stappen zo vaak als nodig is om je licht en vrij te voelen.
Hoe vaker je deze methode toepast, hoe makkelijker je los laat en een laagje onder een emotie terecht komt. Een volmondig ja zeggen tegen de vragen werkt het beste, maar de methode werkt ook als je jezelf eerst hoort tegenstribbelen. De vragen stellen geeft al verlichting. Ter illustratie het volgende voorbeeld.

Stel je hebt een opdracht gekregen en moet daarvoor nog wat gegevens uitzoeken. De opdracht is best leuk, maar je voelt weerstand om gegevens uit te zoeken. Ondertussen heb je de uitvoering van de opdracht al 3 dagen uitgesteld wat je humeur danig be?nvloedt. Je concentreert je op het gevoel van weerstand tegen het uitzoeken van de gegevens en bemerkt een gevoel van angst. Je weet namelijk niet precies welke gegevens je uit moet zoeken en waar te beginnen. Ook voel je trots, want je hebt deze opdracht aangenomen en dan hoort dit klusje er ook bij.

Je wilt de gevoelens van angst en trots wel loslaten, maar je kunt het nog niet. Er stribbelt nog een stemmetje tegen dat zegt; bah, ik heb hier helemaal geen zin in. Je stelt jezelf de vraag of je het gevoel van geen zin hebben los kunt laten. Ja, eigenlijk is het best lekker om een uur in alle rust stukken uit te pluizen.

Op de vraag wanneer je het los wilt laten, komt het antwoord NU! en de weerstand is verdwenen. Je besluit een uur in te plannen en alvast wat vragen en informatiebronnen op te schrijven. Je innerlijke rust is teruggekeerd en je krijgt zelfs zin in een uurtje puzzelen op het internet.

In het boek staat beschreven hoe emoties worden gestuurd door behoeften aan zekerheid, goedkeuring, controle of anders willen zijn. In bovenstaand voorbeeld kunnen zekerheid en controle een rol spelen. Bijvoorbeeld omdat iemand plezier in het werk wil hebben en zelf de volgorde van z’n activiteiten wil bepalen. Het vasthouden aan deze behoeften kan, zoals uit het voorbeeld blijkt, soms het tegenovergestelde effect hebben. Voor het loslaten van dwingende behoeften kun je de stappen vervolgens weer doorlopen.

Door gebruik van de methode kunnen doelen verschuiven, voor- en nadelen verminderen en ongewenste gevoelens verdwijnen. Daardoor werk je een stuk relaxter, vrijer en effectiever. Althans dat is mijn ervaring en die van de gebruikers die worden aangehaald in het boek.

De Sedona Methode is in enkele seconden toepasbaar. Daarmee kan het een effectieve pijnstiller zijn op de momenten dat je je in een achtbaan waant, terwijl je liever in een boemeltrein van het mooie uitzicht geniet. 

Wilt u meer weten over deze methode?

“De Sedona Methode, de weg naar innerlijke balans en persoonlijke vrijheid.”
Auteur: Hale Dwoskin
ISBN 9022542254

Voor meer informatie:
Ineke Wadman ,  e-mail: iwadman@zonnet.nl