De bevrijdende werking van leren ondernemen voor dieven
Het is zondagochtend. Carnaval is begonnen in het zuiden. In deze ontspannen entourage, het Stasiefestatie-feest in Roermond heeft de toon gezet, logeer ik bij mijn moeder die ik naar een programma zie kijken: Bobby Schullers ‘hour of power’, een combi van religie en positieve psychologie.
Mijn inmiddels 88-jarige moeder, die weliswaar gelovig is opgevoed maar geen kerk meer bezoekt (behalve bij begrafenissen), vindt de oude, overleden Joseph Schuller en diens zoon Bobby Schuller veel plezieriger om naar te kijken en aan te horen dan de verouderde kerkdiensten. Ze vindt ze niet meer van deze tijd.
Dieven en écht ondernemerschap
Nu hoorde ik die Bobby, terwijl ik aan het werk was, een aardig verhaaltje vertellen over dieven en ondernemerschap. Hoe ondernemerschap bevrijdend kan werken van dievendenken als je beseft wat het is. Bobby zei iets in de trant van:
Dieven zijn aanmatigend.
De dief geeft het slachtoffer altijd de schuld. Nooit zichzelf.
“Had ie maar zijn portemonnee beter moeten beschermen”
“Had ie maar zijn deur beter moeten afsluiten”
“Had ie maar niet rijk moeten zijn, dat wat ik meeneem, mist ie toch niet”
“Ze zijn niet van onze groep en een gevaar”
“Ze hebben ons vroeger gekoloniseerd en onze geschiedenis afgenomen, nu hebben wij het recht om hun te bestelen”
“Had ie maar patent moeten aanvragen”
Maar uiteindelijk heeft een dief een probleem met zichzelf. Uiteindelijk kon je vroeg of soms heel laat (tegen het einde van je leven) jezelf tegen.
Van dievenredeneringen naar integriteit
Maar hoe word je van iemand die slachtoffers de schuld geeft, iemand die integriteit centraal zet?
Daar had Bobby ook een tip voor. Door te leren ondernemen. Door de talenten die je hebt gekregen te gebruiken om ZELF van niets iets te maken. Niets iets te stelen maar te leren iets te scheppen, te creëren met je handen of met je hoofd. Vanuit wat jij goed kunt.
Op het moment dat je dat scheppende vermogen ontdekt, en je leert jezelf dit te benutten, niet in de vorm van win-lose maar win-win-win in brede zin (lees: integriteit), verandert je leven. Daar creëer je lange termijn succes mee.
Je hoeft niet meer per se te winnen als persoon. Zeker als daar het besef bij komt dat scheppend ondernemen een leven lang durend proces kan zijn waarbij je degenen die je aanvallen juist als nieuwe informatiebron, als feedbackleverancier gaat zien. Feedback waarmee je, vanuit een voortdurend scheppende instelling, je product kunt verbeteren of vernieuwen…..of elke keer weer met iets compleet nieuws kan komen.
Van loslaten naar toelaten
Daar kan ik aan toevoegen dat, als je ook nog eens het vermogen ontwikkelt om innerlijk een patroon los te laten, je nieuwe inzichten kunt toelaten.
Flitsen van inzicht te krijgen die je, in en vanuit je scheppende vermogens, op heel nieuwe paden kunnen zetten. In je mind en materiële uitdrukkingsvormen het vermogen geven van ‘going where nobody has been before’.
Als je dat scheppende geestelijke niveau in jezelf ontdekt, het vermogen innerlijk iets te kunnen scheppen en naar buiten brengen in de vorm van een product met je handen en/of denkprocessen, dan kun je jezelf en de eigen wereld om je heen fundamenteel vernieuwen.
Besef dat elke slagboom op de weg, een polsstok in je handen is. Met dat besef kun je ook omgaan met de eigen ‘diefachtige’ schaduwkanten en energielekken en met dezelfde vernieuwende scheppende geestkracht benaderen.
Max Herold
Februari 2017
Lees ook:
Ondernemen natuurlijk!
De ondernemerswetten van Wagtmans & Van Dijk. M.mv. Ben Woldring
https://www.managementboek.nl/boek/9789081202220/
ondernemen-natuurlijk-max-herold?affiliate=1910