Liefde’s logica III: eten, gezondheid & geestelijke ontwikkeling

Boek: Liefde’s Logica van Helena Klitsie.

Enkele passages uit het boek aan elkaar geregen.De hindoeïstische opvatting van het lichaam als tempel van God begon meer inhoud voor me te krijgen. Ik begon te zien dat het lichaam een belangrijk werktuig is in de ervaring van het Goddelijke. Het Goddelijke is alleen in en door het lichaam te ervaren. Ik begon te begrijpen wat echte zinnelijkheid inhield. Ik zag hoezeer de christelijke leer het lichaam onderschat en verwaarloosd had.

Ik kan iedere keer weer verbaasd staan over de precisie waarmee de Hindoe zijn lichaam verzorgt. En over de enorme kennis die de Hindoe heeft van de werking van bepaalde soorten voedsel op lichaam en gezondheid., van bepaalde soorten oliën op de huid. Over de werking van warmte en kou, vocht en droogte, zon, regen en schaduw. Om nog maar te zwijgen van de invloed die gemoedstoestanden op het lichaam hebben. Het heeft een diepte en omvang waar wij nog veel van kunnen leren.

Ik begon na te denken over de invloed van eten op de geest en kwam tot de slotsom dat (relatieve) honger minder erg is dan je te overeten. Ik heb wel eens twee weken gevast. Het enige wat ik tot me mocht nemen was een glas sinaasappelsap in de ochtend, voor de rest van de dag mocht ik alleen maar water drinken. Ik deed dat op aanraden van een Duitse arts die ik ontmoette. Ik had amoeben en voelde niets voor weer een antibiotica kuur. Ik had een mooie plek uitgezocht voor mijn vastenactie: een alleenstaand hotel op het strand van Diu, een schiereiland in Gujurat. Helaas was er nog maar één kamer vrij, en die lag naast de keuken. Twee weken lang heb ik gevast in de geuren van gebakken visjes en andere lekkernijen.

Achteraf ben ik wel eens verbaasd over het doorzettingsvermogen dat ik toen had. Maar wat ik merkte tijdens deze twee weken vasten was dat het een heel speciaal effect heeft op je geest. Het maakt de geest steeds lichter.
Je krijgt ook enorm veel energie, hoewel je niet de kracht hebt deze energie in daden om te zetten. Zo had ik wel de energie om het eiland rond te fietsen, maar bij steile heuvels had ik niet de kracht om ertegenop te komen. Ik was verbaasd over het onverwachte effect.

Verwonderlijk is dit niet. Ik had van de yogi’s geleerd dat 75% van de beschikbare energie opgaat in de spijsvertering, terwijl je 80% van je energie krijgt uit de ademhaling. Een wanverhouding dus. Verschillende soorten eten hebben ook een verschillend effect op de geest: van opwekkend tot slaapverwekkend. Ook dat hebben de hindoes haarfijn uitgewerkt. Zo bestaat er een speciaal dieet voor mensen die zich volledig op het spirituele pad willen begeven.