Luisteren

Tekst met kleine bewerkingen uit 'flexibel omgaan met veranderingen'  van Jacquelin Wonder en Priscilla Donovan.'Professionele luisteraars', zoals rechters, adviseurs en therapeuten ontwikkelen speciale vaardigheden om informatie te verzamelen. Zelfs als je wordt beschouwd als iemand die goed kan luisteren, kunnen de volgende techniekjes nuttig zijn. Je te helpen je vermogen om informatie in te winnen te verbeteren en je intu?tie te versterken.

1. Vertel mensen waar je naar luistert en waarom. Als ze weten wat belangrijk voor je is, zullen ze meer tegemoetkomend zijn. De kans is groter dat zij behulpzaam zijn en andere en andere bronnen van informatie aanduiden.
2. Luister naar wat er niet wordt gezegd. Wat betekent het dat een klant je niet terug belt. Wat kun je er uit opmaken als een concurrent een toespraak houdt en de nieuwste ontwikkelingen op je terrein niet noemt.
3. Luister er naar hoe je vragen worden beantwoord: op een boze toon, met tegenzin, enthousiast, op een saaie of stompzinnige manier. Niet verbale aanwijzingen en intonatie zeggen doorgaans meer dan de inhoudelijke woorden.
4. Luister oprecht. Wees ge?nteresseerd in de persoon naar wie je luistert – of op zijn allerminst in het onderwerp. Aanmoedigende woorden en lichaamstaal werken er aan mee dat degene die spreekt zich op zijn gemak voelt en vertrouwen krijgt.
5. Luister actief. Als je wat er gezegd wordt opnieuw formuleert, help je de spreker daadwerkelijk zijn of haar gedachten duidelijk te maken. Verder geef je daarmee aan, erken je, dat je de boodschap gehoord hebt en dat hij begrepen is.
6. Doe zo gauw mogelijk iets met de informatie die je hebt gekregen. Vertel het aan iemand, schrijf het op, breng het in een gesprek te berde. Je zult m??r ervan langer onthouden en er een beter begrip van hebben.