Micro Positive Thinking.

In de jaren 30 werd aan een aantal jonge Katholieke nonnen gevraagd om persoonlijke essays over hun leven te schrijven.
Ze beschreven stichtelijke gebeurtenissen in hun kinderjaren, de scholen ze bezochten, hun religieuze ervaringen en de invloeden die hen leidde tot het klooster.
Hoewel de essays in eerste instantie werden gebruikt om het carrièrepad van elke non te bepalen werden de documenten gearchiveerd en uiteindelijk grotendeels vergeten. Meer dan 60 jaar kwamen essays van de nonnen weer boven water toen drie psychologen aan de Universiteit van Kentucky ernaar keken als onderdeel van een grotere studie over veroudering en de ziekte van Alzheimer.
Deborah Danner, David Snowdon en Wallace Friesen lazen de opgeschreven ervaringen van de nonnen en scoorden ze op criteria als positieve emotionele inhoud, gevallen van geluk, interesses, liefde en hoop. Wat ze vonden was opmerkelijk. De nonnen met de meest positieve gedachten en emoties leefden 10 langer dan degenen met minder positiviteit. Deze winst in levensverwachting bleek aanzienlijk groter dan de jaren die je langer leeft door te stoppen met roken.

Bron: http://www.americanscientist.org/libraries/
documents/20058214332_306.pdf
 

Nu is positief denken en daardoor een positiever gevoel in jezelf creëren niet altijd even gemakkelijk. Toch als ik om me heen kijk, zie ik verschillende manieren waarop mensen dat (pogen) te doen. Drie voorbeelden:

 1. Omdenken, positief herkaderen
  Een goede vriendin van me is daar meester in. Als ik wel eens iets moeilijks laat zien, kadert ze er gelijk zinnen omheen die twee kenmerken hebben:
  * Het valt altijd mee.
  * Jij zelf kunt er een resultaat in boeken. Dat doet ze ook zelf met alles dat ze onderneemt. En dat laatste met succes
 2. De praktijkfilosofen
  Positief denken kun je ook zien als een gedrag waaronder een filosofie ligt. Napoleon Hill die bijna een eeuw geleden veel succesvolle ondernemers onderzocht, ontwikkelde op basis daarvan een praktijkgerichte filosofie die hij mensen leerde toepassen op situaties in hun leven. Met succes.
 3. Context veranderen
  Een derde variant is dat mensen een aangename omgeving om zich heen scheppen ‘die goed voelt’. Dat kan via de inrichting van een kamer maar ook bewust leuke films zien of muziek luisteren.

Wat me verder recentelijk opviel, is dat mensen positief denken als een vorm van ‘positief redeneren’ zien vanuit positieve grondstellingen. Maar daarmee blind zijn voor hun schaduwzijden die voortdurend opspelen. Het ‘je MOET positief zijn’ is dan een absolutisme dat je blind maakt voor jezelf. Bovendien is er niks positiefs aan ‘Je MOET……’. Daarnaast is ‘positief redeneren’ niet altijd gemakkelijk’.

Kan het simpeler?
Dat noopte me tot de vraag: kan positief denken simpeler, beter en effectiever? u zie je tegenwoordig ook mindfulness populair worden. Dat leidde voor mij tot een 2de vraag leidde: “Kunnen meditatie en positief denken simpel aan elkaar worden gekoppeld waarbij ze elkaar positief beïnvloeden?” Dat leidde bij mij tot een eenvoudige methode die je voor jezelf ook eens kunt uittesten of die voor jou werkt. Er zitten enkele vooronderstellingen onder.

Zinnen beïnvloeden als ‘energiepillen’ letterlijk de gezondheid van lichaam en geest. Ze kunnen je gezond én ziek maken. Meditatie richt de blik naar binnen waarbij je eigenlijk gedachten zou moeten waarnemen, deze benoemen en verlangzamen en ‘in zen gaat’……. maar helemaal stoppen met denken gaat niet. En die gedachten, in de vorm van zinnen, roepen gevoelens op. Maar als zinnen je kunnen beïnvloeden, kunnen ‘losse woorden’ als dat ook als energiepillen.

Dan is de vraag wat er gebeurt als je mediteert en bewust op een rustige manier alleen woorden denkt die goed en genezend aanvoelen? Ik heb dat Micro Positive Thinking genoemd en kwam er een voorbeeld van tegen in Joseph Murphy’s ‘Miracles of your mind’.

 1. Maak eens een basislijst van woorden die voor jou genezend en helpend zijn. Denk bijvoorbeeld aan woord als: zuiver, natuur, rein, licht, zon, schoonheid, het goede, loslaten, genezend, helend, gezond makend, soepel etc.

 2. Ga in meditatie en laat losse woorden gewoon als ‘woord-gedachten’ in je opkomen, zoals ze zich aandienen.

 3. Krijg je ergens een minder positief gevoel in je lijf of voelt iets niet gezond, bijv. stijfheid in schouders, stuur er dan een mooi woord naar toe zoals ‘soepel’ als genezing.

 4. Doe dit zo’n 10-15 minuten.

Je kunt ook gedurende dag gewoon af en toe van die losse positieve woorden denken of gewoon in je op laten komen. Gewoon voor een voordurend positief gevoel in jezelf. Wil je echt de diepte in, begin dan eens de cursus te volgen van Charles F. Haanel waarbij je tussendoor regelmatig luistert naar Murphy’s ‘Miracles of your mind’.

Charles F. Haanel, the Master Key System
https://www.youtube.com/watch?v=2M4KWqDj2Ks
Murphy’s ‘Miracles of your Mind’
https://www.youtube.com/watch?v=5AWqnKLF7oc&list=PLQAxRZV3qoYN-PhiiP0BSYjQpD89GKf0J

Succes ermee.

Max Herold
Februari 2017