Het lijkt een beetje op ‘vier vragen die mijn leven veranderen’ van Byron Katie, maar is toch nét effe anders. Een mooi proces uit ‘the mindgym’ dat je helpt belemmerende overtuigingen om te vormen.
- Welke overtuiging heb ik?
Als het gaat over een probleem, zit er doorgaans een pessimistisch aspect in verdisconteerd. - Welk bewijs is er om dit standpunt te weerleggen (de argumenten van de openbare aanklager)?
Doe goed je best om al het bewijs voor het weerleggen van je standpunt boven tafel te krijgen. Stel je voor dat je Columbo, V.I Warschawski en Sherlock Holmes tegelijk bent. - Als het bewijs niet goed genoeg is, welke alternatieve verklaringen zijn er dan voorhanden?
Er zijn vrijwel zeker andere redenen. Bedenk zoveel alternatieve verklaringen en kies daarna degenen die hoogstwaarschijnlijk kloppen. - Als de alternatieve verklaringen en het bewijs niet voldoenden zijn, wat zijn dan de werkelijke consequenties als mijn overtuiging inderdaad klopt? (Nou en?).
Het kan heel goed zijn dat je dit in je hoofd hebt opgeblazen. Toets het aan de realiteit om het weer in perspectief te zetten en doe dat zo gedreven dat het er eigenlijk helemaal niet meer toe doet. - Als ik nog steeds vasthoud aan mijn oorspronkelijke overtuiging, wat schiet ik er dan mee op om bij dit standpunt te blijven?
Zelfs als alle andere argumenten niet hebben geholpen, is de kans klein dat het je echt iets oplevert om zo negatief te blijven denken. Je kunt het beter anders zien, bijv. als een goede basis om iets op te bouwen. - Wat heb ik naar aanleiding van deze discussie met mezelf nodig om de situatie te verbeteren?
Meestal kun je een hele boel doen om de situatie te verbeteren. Het kan helpen om die allemaal op te schrijven (en er dan nog meer te verzinnen) voordat je besluit wat je gaat doen.
Doe je dat niet, dan ga je waarschijnlijk weer ongeveer net zo te werk als de vorige keer. Aangezien het toen niet werkte, zal het de volgende keer ook niets opleveren. - Wat zal ik doen en wanneer?
Met welke van alle mogelijkheden ga je echt iets doen en wanneer?
Bron: The mindgym: denken buiten de kaders.
Auteur: staat niet vermeld.
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers B.V., Utrecht 2006