๐—ฉ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—น๐—ฎ๐—ฎ๐—ณ๐—ฑ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ผ๐—ป๐˜€ ๐—ฒ๐—ถ๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—ด๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ

Tien jaar geleden brak filosoof Lammert Kamphuis met pijn en moeite los uit zijn streng religieuze milieu. Hij hoopte daarbuiten een wereld te vinden waarin mensen minder zwart-wit denken. Tot zijn verbazing ziet hij juist het tegenovergestelde gebeuren: onze samenleving gaat meer en meer lijken op de dogmatische kerk waaruit hij zich bevrijd heeft. Er is weinig aandacht voor nuance en steeds minder begrip voor andersdenkenden.
In ‘Verslaafd aan ons eigen gelijk’ stelt Kamphuis filosoferen voor als training om de wereld vanuit meerdere invalshoeken te bekijken. Met onverwachte experimenten, verrassend praktische tips en toegankelijke oefeningen laat hij zien hoe je geest leniger kan worden. Een must-read voor iedereen die met minder krampachtigheid en meer nieuwsgierigheid in het leven wil staan.
Meer weten?
Verslaafd aan ons eigen gelijk: pleidooi voor perspectivistische lenigheid
Auteur: Lammert Kamphuis
Uitgeverij: De bezige bij, 2023

Klik op: https://www.managementboek.nl/boek/9789403128351/verslaafd-aan-ons-eigen-gelijk-lammert-kamphuis?affiliate=1910

Matthijs van den Berg vatte de kernpunten van dit boek als volgt samen. ‘We moeten onszelf en onze jongeren leren dat de woorden ‘ik weet het niet’ de belangrijkste aanjagers zijn achter elke innovatie, achter elk onderzoek.’

๐Ÿ“˜ Met veel plezier en herkenning las ik het boek ‘Verslaafd aan ons eigen gelijk; Pleidooi voor perspectivistische lenigheid’ van Lammert Kamphuis.

๐Ÿ“˜ Het boek staat boordevol mooie citaten, praktische tips, en originele woordvondsten. Hieronder staan een paar quotes die bij mij bleven hangen:

๐Ÿ‘‰ ‘Er is ruimte tussen jouw kennis over de werkelijkheid en de werkelijkheid zelf. Laat het besef van die ruimte je bescheiden maken, nieuwsgierig houden en nooit te rigide doen vasthouden aan jouw overtuigingen.’

๐Ÿ‘‰ Over wijsheid:
‘Het hele probleem van de wereld is dat idioten en fanatici zo zeker zijn van zichzelf, en wijze mensen zo vol van twijfel.’ (Russell)
‘Wijsheid is de mogelijkheid om iets op een andere manier te zien.’ (Oluwole)

๐Ÿ“˜ In een van de laatste hoofdstukken geeft Lammert Kamphuis acht tips voor meer perspectivistische lenigheid, die ik hier graag nog even op een rijtje zet:

1. Sta open voor de mogelijkheid dat meningen soms naast elkaar kunnen bestaan
2. Bedenk dat iemand met een andere mening niet per definitie een kwaadaardige idioot is
3. Leer verveelzijdigen [Mooi woord!]
4. Stel vragen: om je eigen kennis te vergroten of om de ander te verleiden anders te kijken
5. Presenteer het standpunt van de tegenpartij zo sterk mogelijk
6. Wees transparant over je eigen belang en toon aan dat je standpunt daarboven uitstijgt
7. Ga op zoek naar de wens achter de sneer
8. Presenteer je ideeรซn en argumenten op zo’n manier dat ze weerlegbaar zijn

Matthijs van den Berg
Directeur Kennis bij de Inspectie van het Onderwijs
Bron: Post | Feed | LinkedIn

Nieuwste artikelen

๐—•๐—ผ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ถ๐—ท๐—ป en ๐——๐—ฒ ๐—ช๐—ถ๐—ท๐—ธ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐˜€๐—ฝ๐—ฒ๐—น๐—น๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜๐—ผ๐—ฒ๐—ธ๐—ผ๐—บ๐˜€๐˜: ๐—ผ๐—ฝ ๐˜‡๐—ผ๐—ฒ๐—ธ ๐—ป๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜‚๐˜„๐—ฒ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—น๐—ฑ๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ

Boek: Omgaan met ongeschreven regels

Boek: Spiral Dynamics

De spiraal van waarden en denken