๐—ฉ๐—ถ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ป๐—ถ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฎ๐˜‚๐˜€ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฒ๐—บ๐—ฝ๐—ฎ๐˜๐—ต๐—ถ๐—ฒ ๐—ฒ๐—ป ๐—ต๐˜‚๐—ป ๐—ถ๐—บ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฐ๐˜ ๐—ผ๐—ฝ ๐—ฟ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜€

Empathie is de afgelopen jaren een modewoord geweest in directiekamers en marketingafdelingen van bedrijven. Dit met als doel het inlevingsvermogen in medewerkers of klanten te verbeteren.
Bijgaand een empathiespectrum dat inzicht verschaft in het begrijpen en doorvoelen wat empathie in de praktijk kan betekenen. De beschreven vier niveaus van empathie – medelijden, sympathie, empathie en mededogen – verschillen in hun diepte van begrip en emotionele reactie op de ervaringen van anderen.


Prof.dr. Nick van Dam van de Universiteit van Pennsylvania beschrijft de vier niveaus als volgt:

Niveau 1: Medelijden
Medelijden is een oppervlakkige reactie op iemands lijden. Het houdt in dat je medelijden hebt met de persoon, maar niet dat je hun situatie echt begrijpt of actief probeert hun pijn te verlichten. Medelijden heeft de neiging om eenย โ€‹โ€‹gevoel van afstand te creรซren tussen de persoon die het ervaart en degene die het ontvangt.

Niveau 2: Sympathie
Sympathie omvat het erkennen en begrijpen van andermans emoties en ervaringen. Het is een oprechte uiting van bezorgdheid en zorg voor iemands situatie. Sympathie stelt individuen in staat om op emotioneel niveau contact te maken met anderen en steun te bieden, maar het hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat men zich in de ander moet verplaatsen of diens perspectief volledig moet begrijpen.

Niveau 3: Empathie
Empathie gaat een stap verder dan sympathie door actief te proberen de emoties en ervaringen van anderen te begrijpen. Het houdt in dat je je in andermans schoenen verplaatst, hun perspectief probeert te begrijpen en hun gevoelens ervaart. Empathie stelt individuen in staat om diep contact te maken met anderen, hun emoties te valideren en ondersteuning te bieden op basis van dit begrip.

Niveau 4: Compassie
Compassie combineert empathie met een verlangen om het lijden van anderen te verlichten. Het gaat verder dan het begrijpen en voelen van de emoties van anderen, het ondernemen van actie om hen te helpen en te ondersteunen. Compassie houdt een oprechte zorg in voor het welzijn van anderen en de bereidheid om hulp of troost te bieden. Het richt zich op het actief tonen van vriendelijkheid, begrip en steun aan mensen in nood.

Hoewel medelijden en sympathie volgens Van Dam misschien meer passieve emotionele reacties zijn, hebben empathie en mededogen een dieper niveau van begrip, verbondenheid en een oprecht verlangen nodig om eenย โ€‹โ€‹positief verschil te maken in het leven van anderen. Het ontwikkelen van empathie en het cultiveren van mededogen kan relaties en welzijn bevorderen en bijdragen aan het creรซren van een meer zorgzame en inclusieve samenleving.

In termen van leiderschap laat onderzoek uitgevoerd door McKinsey het belang van empathie en nederigheid zien bij effectief leiderschap. Daarom is het cruciaal om deze kwaliteiten op te nemen in programma’s voor leiderschapsontwikkeling.

Max Herold (met dank aan prof.dr. Nick van Dam)
Juli, 2023

Bronnen:
1.ย https://www.linkedin.com/posts/nickvandam_pity-sympathy-empathy-activity-7082018992894144515-YhE5?utm_source=share&utm_medium=member_desktopย ย 
2.ย https://lnkd.in/eUzqjRHv

Nieuwste artikelen

๐—•๐—ผ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ถ๐—ท๐—ป en ๐——๐—ฒ ๐—ช๐—ถ๐—ท๐—ธ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐˜€๐—ฝ๐—ฒ๐—น๐—น๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜๐—ผ๐—ฒ๐—ธ๐—ผ๐—บ๐˜€๐˜: ๐—ผ๐—ฝ ๐˜‡๐—ผ๐—ฒ๐—ธ ๐—ป๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜‚๐˜„๐—ฒ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—น๐—ฑ๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ

Boek: Omgaan met ongeschreven regels

Boek: Spiral Dynamics

De spiraal van waarden en denken