๐—ช๐—ฒ๐—น๐—ธ (๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜‚๐˜„) ๐˜‡๐—ฒ๐—น๐—ณ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฒ๐—น๐—ฑ ๐˜‡๐—ผ๐˜‚ ๐—ท๐—ถ๐—ท ๐˜„๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ฒ๐—ป?

Vrijwel iedereen poogt zijn imago naar buiten toe te koesteren. Want stel je voor dat daar een smet op komt!

Toch is dat niet wat รฉcht telt. In menige situatie die problematisch is, mag je stellen dat wat je dan overkomt in je beleving een reflectie of resultante is van je diepere innerlijke zelf-beeld of dieptepsychologische imago. Dat bepaalt, als een soort grondhouding, je voelen en omgaan met talloze situaties. Van daaruit het volgende.

Een blik in de spiegel dat je een ander ‘zelf-gevoel’ geeft
Menigeen vindt dit kat-leeuw plaatje geweldig als h/zij zijn zelf-beeld wil transformeren. Het is ook mooi, krachtig en straalt onoverwinnelijkheid uit. Maar ‘elk voordeel heeft zo zijn nadeel’.

Bedenk bijvoorbeeld dat leeuwen dikwijls onderling een voortdurend onrustig aanvallen (heersen) – verdedigen – verliezen gedrag hebben. Dan komt vroeg of laat de vraag of er niet mooiere zelf-beelden zijn te creรซren, als je je bewust wordt van je minder bewuste innerlijke zelf-beeld met zijn plus- en mogelijke aandachtspunten.ย Welk zelf-beeld past bij jouw diepere geluksgevoel?

Associatieve zelfreflectie
Voor degenen die een stapje verder willen zetten, is de onderliggende vraag: ‘Hoe ontdek je jouw minder bewuste zelf-beeld, jouw dieptepsychologische zelf-imago?’ย 
Een eenvoudige manier is associatieve zelfreflectie, door elke dag op probleem- of positieve gevoelens te associรซren. Dat gaat als volgt:

1. Neem een situatie die zich die dag heeft voorgedaan.

2. Ga naar binnen in jezelf. Waar in je lichaam zit dat gevoel over die situatie?

3. Geef er enkele trefwoorden aan. Bijvoorbeeld ‘spanning’, ‘klem’ ‘dubbel’, ‘ongemak’ etc.

4. Associรซer op elk trefwoord door na de gaan HOE je dat in jezelf creรซert.

Bijvoorbeeld bij het trefwoord ‘spanning’:

…..door mezelf te willen bewijzen.
…..door mezelf te zien als degene die moet…
etc.

5. Kijk opnieuw bij elk trefwoord, wat je hebt opgeschreven naar de ‘…door…’ ‘s. Formeer de kern van de ‘…door…’s bij รฉlk van de trefwoorden in รฉรฉn enkele zin.

Bijvoorbeeld bij het trefwoord ‘spanning’:

‘Ik creรซer spanning doordat ik vind dat mensen precies moeten doen voor mij wat ik vind.’

6. Kijk eens wat je bij elk trefwoord hebt opgeschreven. Wat is de rode draad? Welk ‘beeld van jezelf’ drukt dat uit? En wat zijn daarvan de consequenties?

7. Indien je op zoek wilt naar een nieuw zelfbeeld, formuleer het vindproces daarvan op een positieve manier als volgt:

‘Hoe kan ik een zelfbeeld vinden dat…..creรซert? Hoe kan dat zelfbeeld er mogelijk uitzien?

Tot slot
Als je deze oefening elke dag doet, zul je merken dat je emotionele, mentale en spirituele vitaliteit aan diepgang winnen.

Succes!

Max Herold
Februari, 2023

 

 

Nieuwste artikelen

๐—•๐—ผ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ถ๐—ท๐—ป en ๐——๐—ฒ ๐—ช๐—ถ๐—ท๐—ธ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐˜€๐—ฝ๐—ฒ๐—น๐—น๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜๐—ผ๐—ฒ๐—ธ๐—ผ๐—บ๐˜€๐˜: ๐—ผ๐—ฝ ๐˜‡๐—ผ๐—ฒ๐—ธ ๐—ป๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜‚๐˜„๐—ฒ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—น๐—ฑ๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ

Boek: Omgaan met ongeschreven regels

Boek: Spiral Dynamics

De spiraal van waarden en denken