De voorsprong van geluk.

De meeste mensen denken dat geluk het gevolg is van succes. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het andersom werkt! Juist als we gelukkig en positief zijn, zijn we betrokken, creatief, stressbestendig en productief. Shawn Achor stelt dat het gelukkig ook mogelijk is om nieuwe mentale gewoontes aan te nemen en daardoor een betere werknemer of manager te worden. Positieve emoties werken ook op anderen. Onbewust nemen mensen jouw gedrag, lichaamstaal, toon en gezichtsuitdrukking van je over.

Shawn Achor geeft colleges aan Harvard University. Hij is een veelgevraagd spreker en consultant. Hij adviseert bedrijven, scholen en non-profitorganisaties.

Belangrijk is dat wij beseffen dat onze hersenen zijn te beïnvloeden door onze gedachten, gedrag en activiteiten aan te passen. Door dat te doen kunnen we gelukkiger worden. Hij heeft daarvoor zeven adviezen.

Meer weten?
Titel: De voorsprong van geluk: De 7 principes van de positieve psychologie voor succes en prestaties op het werk
Auteur: Shawn Achor
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers B.V., Utrecht/Antwerpen, 2010, 255 pagina’s

Advies 1: De voorsprong van geluk
Richt je aandacht op positieve dingen, emoties en gedachten. Gedraag je bijvoorbeeld bewust vriendelijk, vindt iets om naar uit te kijken en doe dingen die echt bij je passen! Omdat positieve hersenen een voorsprong hebben ten opzichte van neutrale of negatieve hersenen, leert dit principe ons hoe wij onze hersenen opnieuw kunnen trainen.

Advies 2: De hefboom en het draaipunt
Hoe wij de wereld ervaren, en ons vermogen om er succesvol in te zijn, verandert steeds, afhankelijk van onze instelling. Verander je instelling (het draaipunt) zodanig dat je meer kracht (hefboom) kunt uitoefenen. Geloof in je vaardigheden en geloof ook dat je die kunt vergroten!

Advies 3: Het tetriseffect
Zorg ervoor dat je hersenen zich richten op positieve patronen. Onze samenleving richt zich veelal op het negatieve. Draai dit om. Richt je op mogelijkheden! Besef dat daar waar wij onze tijd en geestelijke energie aan spenderen, inderdaad onze werkelijkheid kan worden.

Advies 4: Omhoog vallen
Het leven zit vol met tegenslag. We maken fouten, er gaat van alles mis en we kennen verliezen. Waar het om gaat is dat wij de dieptepunten oppakken en gebruiken om te groeien! Wat de tegenslag ook is, onze hersenen zijn getraind om verschillende paden aan te geven hoe ermee om te gaan.

Advies 5: De Zorrocirkel
De kleine Zorro wilde snel grootse dingen doen, maar faalde steeds. Zijn leermeester Don Diego tekende een cirkel en zei tegen Zorro dat hij binnen deze cirkel moest oefenen tot hij iets nieuws onder de knie had. Pas dan mocht hij een moeilijker taak oppakken. Zo leerde hij dat je grote doelen slechts kunt bereiken door kleine stapjes te zetten.

Advies 6: De twintig seconden regel
Slechte gewoontes veranderen valt niet mee. We beginnen met goede voornemens maar na een tijdje ebt de wilskracht weg en vallen we terug in ons oude gedrag. De weg naar gedragsverandering is elke dag doen, soms met maar kleine veranderingen. Na 20 dagen is het een gewoonte geworden.

Advies 7: Sociale investeringen
Investeren in familie, vrienden en kennissen wanneer dat maar mogelijk is. Een sociaal netwerk is een van de beste voorspellers van geluk. Trek je dus niet terug bij moeilijkheden en stress, maar zoek je sociale netwerk op.

Shawn Achor laat zien dat succes het gevolg is van gelukkig zijn. Een omkering dus van het beeld dat je eerst succes moet hebben voordat je gelukkig kunt worden. Dit is een belangrijk inzicht voor iedereen, maar zeker voor coaches en psychologen. In dit aanstekelijke boek leer je hoe dat gaat. Uitgaan van positiviteit en je eigen kracht helpt je verder. Daarbij maak je gebruik van hoe ons brein werkt. Een mooie en werkbare methode!

Bert van Ravenhorst
September 2018