Er is veel onderzoek gedaan naar wegen die topsporters hebben afgelegd om op het mondiale toppodium te komen. Kenmerkend is dat die weg lang is en niet over een rechte lijn verloopt. Die weg gaat nooit over rozen. Maar er zijn wél een aantal fundamentele principes die als leidraad behulpzaam kunnen zijn. Niet alleen voor sporters maar ook voor de ontwikkeling van medewerkers in organisaties
Nederland wil bij de beste topsportlanden van de wereld behoren en de basis daarvoor is de doorstroom van talentvolle sporters. Het boekje ‘De weg naar het podium’ biedt aan de hand van zeven praktische principes de belangrijkste bouwstenen voor een succesvol opleidingsprogramma.
Daarbij staat niet één concept, methode of model centraal, maar juist alle aspecten die invloed hebben op de ontwikkeling van jonge sporters. In dit boekje worden zeven principes besproken waarmee je als talentcoach je eigen opleiding- en trainingsprogramma kunt verbeteren. Bijgaand samenvattend de hoofdlijnen. Maar er staan veel meer detailtips in dit slimme boekje die de moeite waard zijn om te bestuderen. Ook voor de werving, selectie en talentontwikkeling in organisaties zijn deze principes nuttig en zelfs noodzakelijk om als leidraad te benutten.
Meer weten?
De weg naar het podium – talentherkenning en -ontwikkeling in de Nederlandse topsport
Auteur: Kayan Bool van TeamNL
Klik op: https://www.managementboek.nl/boek/9789054724094/de-weg-naar-het-podium-?affiliate=1910
Wat is talent?
Daarbij gaat het enerzijds om aanleg. Een van de kenmerken van aanleg, is het gemak of de snelheid waarmee iemand zich op jonge leeftijd ontwikkelt in iets. Bijvoorbeeld motorisch, fysiek of intellectueel. Tegelijkertijd spelen de omgeving en de sporter zelf een rol als het er om gaat die aanleg om te zetten in vaardigheden om uit te gaan blinken op een specifieker domein zoals tafeltennis, turnen, tekenen of technische wetenschappen.
Principe 1: Leer van de buren / blijf nieuwsgierig!
Er is altijd wat te leren van de concurrent of buren of een aanpalend (werk of sport)terrein. Wat kunnen ze beter? Wat doen ze anders. Op welke details onderscheiden ze zich? Kortom benchmark, analyseer, test uit en integreer de opgedane inzichten in je eigen traningsprogramma.
Principe 2: Een goed begin is het halve werk
Ben je een jeugdcoach van de kadetten, besef dat je iemand ‘doorsluist’. Dat betekent dat je een fundament legt waarop de sporter zelf kan bouwen. Dat varieert van het helpen ontwikkelen van mentale vaardigheden zoals geduld opbouwen tot aan bewust je eigen ontwikkeling en verbeterprogramma weten vorm te geven in kleine stapjes. Tien keer succes beleven door kleine stapjes heeft een grotere impact op je prestatieontwikkeling dan hopen op een megasucces in één keer.
Principe 3: Ook een sporter (of werknemer) heeft niet voor niets zijn eigen hersens gekregen
Jongeren willen graag nieuwe dingen ontdekken. Als coach organiseer je dit ‘ontdekkingsproces’ en leert ze vaardigheden aan om zichzelf en hun sportprestaties te analyseren en te verbeteren. Bedenk dat een coach ook een onderzoekcoach is op zijn of haar terrein en voorwaarden creëert waardoor sporters beter en slimmer leren.
Principe 4: Obstakels zijn noodzakelijk
Er is geen betere les dan je laatste fout. Als coach ontwerp je hindernissen waarmee sporters kunnen leren omgaan. Ook hier geldt: “Zonder wrijving geen glans.”
Principe 5: Weet waarnaar je moet kijken als het over talent gaat
Enerzijds is dat de vraag beantwoorden: “Wat zeggen de feiten en cijfers?” Maar kijk ook verder dan alleen de resultaten van vandaag bij talentscouting. Begin eens een analyse te maken van wie er nu op de hoogste podia staan? Wat kenmerkt hen? Denk ook eens een paar jaar vooruit. Hoe gaat de sport (of de markt) er dan uitzien? Sneller, anders? In welk opzicht. Als je anticipeert op de toekomst, waarop dan te letten? Hoe dat te vertalen naar de scouting van nu en opleidingsprogramma’s?
Principe 6: Een goed voorbeeld krijgt vele volgers
Of het nu het Nederlandse damesvoetbal betreft, Ireen Wust, Kiki Bertens of hockey. Sporters die topprestaties boeken stimuleren andere talenten tot ontwikkeling en de aanwas in de sport. Zorg dus voor zichtbare toppers en breng ze in contact met ontplooiende talenten. Ook het constant zoeken naar nieuwe, excellerende talenten, en deze een kans geven in een opleidingsprogramma, hoort daarbij.
Principe 7: Zoek voor grote vraagstukken een oplossing als ze nog klein zijn
Vaak zijn het kleine problemen (zoals reistijden) die nog gemakkelijk kunnen worden opgelost. Door er echter geen aandacht aan te besteden ontstaan er vaak andere problemen zoals overbelasting en uitval. Het zijn vaak de kleine problemen die multiplier effecten veroorzaken in een later stadium.
(Terzijde: principe 7 wordt stelselmatig door de politiek en overheid genegeerd)
Max Herold
Juli, 2019