The Why Café? Waarom ben je hier?

Ik (Bert van Ravenhorst) maakte kennis met de auteur John Strelecky toen ik in Bern de Duitse vertaling van dit boekje zag. Het stond destijds op nummer één van de Zwitserse bestsellerslijst. Op de achterkant van het boek stond dat het inmiddels in dertig talen was vertaald. Dat maakte mij nieuwsgierig. Wat maakt dat zo’n klein boekje zo’n impact heeft. Het boek lezende begreep ik zijn populariteit. Het verhaal zet de lezer zonder veel omwegen aan uit de eigen patronen te stappen en te onderzoeken waartoe je op aarde bent. Kennelijk voorziet deze oproep in een grote behoefte wereldwijd. De vele reviews die ik heb gelezen bevestigen dit ook.

De auteur John P. Strelecky heeft internationale bestsellers geschreven zoals Life Safari, The big five for life en How to be Rich and Happy. Hij heeft miljoenen boeken verkocht. Hij heeft jaren lang als strategisch adviseur gewerkt voor overheden en bedrijven over de hele wereld. Hij past in het rijtje van Wayne Dyer, Deepak Chopra en Stephen R. Covey.

Meer weten?
The Why Café? Waarom ben je hier?
Auteur: John P. Strelecky.
Uitgever Ankh-Hermes, eerste druk 2008, 132 pagina’s
https://www.managementboek.nl/boek/9789082200430/return-to-the-why-cafe-john-strelecky?affiliate=1910 
Voor een pdf van dit boek, klik op: https://www.bigfiveforlife.nl/wp-content/uploads/Why-Cafe-Christmas-Story.pdf 


John is vast komen te zitten in een stilstaande file zonder uitzicht op doorrijden. Hij heeft geen geduld en besluit om te keren. Hij verdwaalt en dreigt zonder benzine te komen staan. Na lange omzwervingen belandt hij in een klein en afgelegen café. Hij wil even wat eten en bijkomen van zijn teleurstellende reis. In het café vindt hij op het menu drie vragen om te overdenken: 

– Waarom ben je hier?
– Ben je bang voor de dood?
– Ben je voldaan?

Geen vragen die je direct in een café op de menukaart verwacht. Vragen die uitdagen tot zelfreflectie. John is een gestreste manager die lange dagen maakt en dat nadat hij was afgestudeerd vrij automatisch is gaan doen. Hij is druk, verdient goed, is materialistisch ingesteld en richt zich op de volgende stap in zijn loopbaan. Dieper nadenken over levensvragen daar is hij nooit aan toe gekomen.

Met behulp van drie mensen die hij in het café ontmoet, begint John aan een ontdekkingsreis naar zijn eigen Reden van Bestaan. Waar gaat het echt om in het leven? Wat past werkelijk bij mij? Wat wil ik met mijn leven? John gaat de uitdaging aan en komt zo tot meer diepgang in zijn bestaan.

Bert van Ravenhorst,
December 2019