De zwerende wethouder en andere verhalen.

In deze bundel, ter ere van het tienjarig bestaan van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), presenteert integriteitsonderzoeker Christiaan Kooman een aantal fictieve verhalen over integriteit. Fictief, maar realistisch! Oftewel: dicht bij de dagelijkse praktijk van de integriteitsonderzoeker.

Bestuurders zitten in een glazen huis, maar zijn tegelijk ook mensen van vlees en bloed. Soms gaan ze over de schreef. Zo nu en dan gaan ze willens en wetens over de schreef. Interessanter zijn de voorbeelden waarin ze geleidelijk een grens over gaan of ten onrechte beschuldigd worden.

“Integriteit bepaalt iemands geloofwaardigheid en is daarmee ook zijn of haar achilleshiel”, schrijft voormalig wethouder van Amsterdam en Den Haag, Frits Huffnagel. Verhalen gaan over het bevoordelen door een wethouder van een familielid voor een vergunning, een griffier die verliefd wordt op een raadslid, een ambtenaar die geld wegsluist, lekken van vertrouwelijke informatie, gewekte verwachtingen die een burgemeester in problemen brengen, een stiefdochter die op wraak zint, een blowende wethouder, enz.

Herkenbare verhalen voor wie in het openbaar bestuur werken. Ook vaak heel menselijke verhalen van mensen die in de problemen zijn geraakt en uit wanhoop te ver gaan, met doorgaans gevolgen die hen nog verder van huis brengen.

Interessant is de afsluiting van de directeur van BING, Emile Kolthoff. Hij geeft aan dat de meeste onderzoeken gaan over belangenverstrengeling in de breedste zin van het woord. Ook waarschuwt hij voor doorslaan. Oftewel: “Waar wordt integriteit integritisme?” het blijkt dat de conclusie van veel onderzoeken is dat betrokkene niets te verwijten valt.

Kolthoff stelt dat ethisch leiderschap één van de key issus is om bij leidinggevenden in te investeren. De verhalen zijn boeiend, herkenbaar en vlot geschreven. Een prima overzicht van de breedte van het speelveld en een origineel idee om een jubileum luister bij te zetten. Een belangrijk onderwerp omdat er veel over in de publiciteit verschijnt en het van groot belang is om er zorgvuldig mee om te gaan. Dit boek legt de dilemma’s bloot.

Bert van Ravenhorst,
April, 2016

De zwerende wethouder en andere verhalen,
Auteur: Christiaan Kooman
Boom Lemma Uitgevers, Den Haag, 2015, 125 pagina’s.
Klik op: https://www.managementboek.nl/boek/9789462365094/
de-zwerende-wethouder-en-andere-verhalen-christiaan-kooman?affiliate=1910