De broedfactor: broedplaatsen in organisaties.

Samenvatting van het boek ‘De broedfactor – Betrokkenheid aanwakkeren in organisaties en samenleving’ van Peter Camp; uitgeverij Business Contact, Amsterdam 2010. Genomineerd voor managementboek van het jaar 2010. Inleiding en samenvatting door Bram Castelein.

Een interessant boek waarin aandacht wordt gevraagd voor de belangrijke toegevoegde waarde van plaatsen in organisatie
en samenleving waarin op een anders dan andere wijze wordt gezocht naar nieuwe oplossingen voor relevante vraagstukken.

Deze plaatsen worden broedplaatsen genoemd en zijn vitale bronnen van verandering. Er zijn negen factoren waaraan moet worden voldaan om als broedplaats succesvol te zijn en drie randvoorwaarden om broedplaatsen te consolideren. Mooi natuurlijk als je die ruimte voor vernieuwing kunt benutten, maar niet vanzelfsprekend. Verandering roept namelijk altijd weerstand op! Eis daarom keiharde steun van de top.

Het boek leest prettig, ondanks dat de uitwerking van de onderscheiden factoren en randvoorwaarden soms in elkaar overvloeien, waardoor het gevoel ontstaat van ‘dat heb ik eerder gelezen’. Aangezien het boek een belangrijke bijdrage levert aan het in de spotlights zetten van het belang van vrijplaatsen voor vernieuwing, heb ik dit gevoel graag geïnterpreteerd als de kracht van de herhaling. Zie verder: De broedfactor

Meer weten?
Via Bol.com

De broedfactor
Peter Camp

Via Managementboek.nl?
Samenvatting van 'De broedfactor'

Veel mensen willen hun verlangens en frustraties over hun organisatie en omgeving delen met anderen en omzetten in werkbare oplossingen. Ze vormen – bewust of onbewust – een broedplaats; een (virtuele) plek waar nieuwe, creatieve ideeën ontstaan over werk en samenleving. Dat loopt van 'communities of practice' en denktanks tot straatfeesten, buurtcomités en internetgroepen. Maar managers en bestuurders drukken deze initiatieven vaak de kop in; door hun behoeften aan planning en controle weten ze er niet goed mee om te gaan. Peter Camp laat in dit boek met stellingen, inspiratiebronnen, praktijkvoorbeelden en interviews zien hoe u broedprocessen kunt faciliteren en consolideren. Ook toont hij aan waarom dat belangrijk is, voor elke organisatie.
'De broedfactor' biedt een constructieve kijk op broedplaatsen en broedprocessen in onze organisaties en samenleving. Het is een praktisch onderbouwd, informatief én inspirerend boek voor ondernemende mensen die een verschil willen maken.

Inhoudsopgave
Woord vooraf
Deel 1 De noodzaak van broedplaatsen
1 Broedplaatsen zijn noodzakelijk
2 Broeinesten en broedplaatsen
3 De broedfactor
Deel II Broedplaatsen faciliteren
4 Onderzoek verschillende opties
5 Organiseer op een andere manier
6 Laat mensen vrijbuiten
7 Schep informele ontmoetingsplaatsen
8 Verbind mensen met elkaar
9 Laat mensen creëren
10 Ga op ontdekkingstocht
11 Wissel kennis en ervaring uit
12 Stimuleer gezonde bemoeizucht
Deel III Broedplaatsen consolideren
13 Houd de zachte en harde kant in balans
14 Integreer de broedplaats in de organisatie
15 Bescherm broedplaatsen

Zie verder:
http://www.managementboek.nl/boek/9789047002772/de_broedfactor_peter_camp?affiliate=1910