Dat had niet zo gemoeten! – Fouten en falen van de overheid onder het vergrootglas

In maart 2020 verscheen het boek ‘Dat had niet zo gemoeten! van Roel Bekker. Voormalig topambtenaar Roel Bekker schrijft in de eerste zin van het voorwoord: ‘Ik ben verknocht aan de overheid’. Maar hij heeft zorgen over het functioneren van de overheid en daar gaat zijn boek over. De subtitel luidt: ‘Fouten en falen van de overheid onder het vergrootglas’. Bekker bestudeerde 98 cases waarin er door de overheid wezenlijke fouten zijn gemaakt. Niet omdat hij dat nog eens wil inwrijven, maar om er het nodige van te leren. Hij hoopt vooral dat zijn boek een bijdrage zal leveren aan een sterkere overheid.

Meer weten?
Dat had niet zo gemoeten!
Auteur: Roel Bekker
Uitgever: Boombestuurskunde
Klik op: https://www.managementboek.nl/recensies/9789462361225#artikel-10325?affiliate=1910

Bij het lezen van dit goed leesbare boek bekruipen je uiteenlopende gevoelens en gedachten.
Hoewel zowat alle voorbeelden die Bekker behandelt heel herkenbaar zijn (de media besteedden er immers ruime aandacht aan), raak je toch enigszins verbijsterd wanneer dit allemaal op een rij wordt gezet. Dat komt ook omdat Bekker telkens weer de vinger op de zere plekken weet te leggen, hij windt er geen doekjes om. Maar je wordt er wel een beetje somber van. Ook al omdat hij niet schroomt om nog lopende actuele kwesties mee te nemen, zoals de gevolgen van de aardgaswinning in Groningen en de uitvoering van het toeslagenbeleid door de Belastingdienst.
Tegelijkertijd roept het ook een soort bevrijdend gevoel op: eindelijk eens iemand van binnen de overheid die zegt waar het op staat en bovendien richtingen aangeeft waar verbeteringen kunnen worden gevonden.
Klik voor de volledige recensie van Peter van Hoesel bij Beleidsonderzoekonline op:
Recensie Peter van Hoesel van ‘Dat had niet zo gemoeten!’