๐— ๐—ถ๐˜€๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ถ๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ผ๐—ฒ๐˜ ๐—ท๐—ฒ ๐—ถ๐—ฒ๐˜๐˜€ ๐—น๐—ฎ๐—ด๐—ฒ๐—ฟ ๐—บ๐—ถ๐—ธ๐—ธ๐—ฒ๐—ป

In het huis waar Milio van de Kamp opgroeit is regelmatig geen licht of warm water en in de buurt waar hij woont is criminaliteit aan de orde van de dag. Toch lukt het hem wat zovelen niet lukt: ontsnappen aan de armoede. Hoewel zijn docent hem adviseert โ€˜iets lager te mikkenโ€™, slaagt hij erin vanuit het vmbo uiteindelijk de universiteit te bereiken. Maar de sociale stijging komt niet zonder offers. De impact van armoede en kansenongelijkheid is groot. Vervreemding van je familie, je nergens volledig thuis voelen, hoge schulden en depressie zijn de belangrijkste gevolgen. Steeds weer loopt hij aan tegen de stigmaโ€™s rondom armoede. Dit boek legt glashelder de complexiteit van maatschappelijke ongelijkheid bloot.

Milio van de Kamp (1991) is socioloog en werkzaam als universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. In 2022 werd hij verkozen tot faculteitsdocent van het jaar.ย  Eerder schreef hij over kansenongelijkheid en armoede in onder andere de Volkskrant en Het Parool.

Meer weten?
Titel: Misschien moet je iets lager mikken: een verhaal over armoede en kansenongelijkheid
Auteur: Milio van de Kamp
Uitgeverij: Atlas Contact, Amsterdam/Antwerpen, 2023
Klik op: https://www.managementboek.nl/boek/9789045045627/misschien-moet-je-iets-lager-mikken-milio-van-de-kamp?affiliate=1910

Opgroeien in armoede in een Amsterdamse volkswijk betekent opgroeien tussen krakers, drugsdealers en sekswerkers. De politie durft zich er nauwelijks te vertonen. Ook een wijk waar meerdere van je vrienden de criminaliteit ingaan en op jonge leeftijd het leven laten. School wordt nauwelijks als uitweg gezien en ook docenten geloven niet dat hun leerlingen verder kunnen komen dan het vmbo. Sociale stijging uit dit milieu lukt weinigen.

Ook thuis zat het Milio niet mee. Zijn vader zat in criminele zaakjes en had thuis losse handjes. Milio moest vaak zijn moeder opvangen als ze weer eens in elkaar was geslagen. Zijn moeder was ziek, maar volgens het UWV niet ziek genoeg om arbeidsongeschikt verklaard te worden. Veel steun om van school iets te maken kon Milio in dit gezin niet verwachten. De financiรซle problemen waren zo groot dat zelfs de elektriciteit was afgesloten.

Armoede doet ook mentaal veel. Een minderwaardigheidsgevoel neem je de rest van je leven mee. De omgeving verwacht niets van je en stimuleert je niet. De verleidingen van criminaliteit zijn groot. Het is een omgeving waarin je geen emoties toont. Ook als je verder komt in de maatschappij voel je je in de andere kringen waarin je verkeert een buitenstaander. Dat ben je ook in de volkswijk waar je uit voort komt. De beschrijving van de uitreiking van zijn master diploma waarbij zijn moeder vol trots aanwezig is, maar zich tegelijkertijd diep ongelukkig voelt tussen alle aanwezigen is schrijnend en vertederend tegelijk.

Milio vocht zich een weg naar boven door hulp van zijn vriendin en haar familie, wilskracht en intelligentie. Op de universiteit spant hij zich in om studenten die een vergelijkbare achtergrond hebbenย  te ondersteunen. Dat is hard nodig want vanuit hun achtergrond hebben ze vaak weinig vertrouwen dat ze verder kunnen komen. Waar je bent opgegroeid neem je immers je hele leven mee ook als je in staat bent daar bovenuit te stijgen.

Milio van de Kamp heeft een persoonlijk verhaal geschreven waarin hij de rauwe dagelijkse werkelijkheid van een leven in armoede heeft getoond. Hij spaart zichzelf niet en dat maakt het boek heel authentiek. Het is een hard bestaan in een samenleving die meedogenloos kan zijn voor wie aan de onderkant ervan leeft. Kinderen worden niet uitgedaagd om verder te komen. Docenten hebben de hoop al opgegeven. Vooroordelen zijn overal of het nu in het onderwijs is of bij de politie. Milio is diep gegaan om uit de wereld van armoede omhoog te klauteren. Zijn beschrijving van dit proces verdient alle waardering. Ondanks dat het onderwerp zwaar is boeit dit boek van kaft tot kaft!

Bert van Ravenhorst
September 2023

 

Nieuwste artikelen

๐—•๐—ผ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ถ๐—ท๐—ป en ๐——๐—ฒ ๐—ช๐—ถ๐—ท๐—ธ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐˜€๐—ฝ๐—ฒ๐—น๐—น๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜๐—ผ๐—ฒ๐—ธ๐—ผ๐—บ๐˜€๐˜: ๐—ผ๐—ฝ ๐˜‡๐—ผ๐—ฒ๐—ธ ๐—ป๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜‚๐˜„๐—ฒ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—น๐—ฑ๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ

Boek: Omgaan met ongeschreven regels

Boek: Spiral Dynamics

De spiraal van waarden en denken