Mijn Amerika.

In ‘Mijn Amerika’ beschrijft Mart Smeets zijn ervaringen in Amerika en geeft hij zijn ongezouten mening over wat hij tegenkomt. We kennen Smeets natuurlijk als sportverslaggever en auteur van boeken die voornamelijk over sport of muziek gaan. In dit boek gaat hij dieper in op de geschiedenis en de gewoonten van het land. Smeets beschrijft diverse regio’s waar hij geweest is en combineert reiservaringen met wetenswaardigheden en analyses. Daardoor wordt het een heel gevarieerd boek. Een mooie kennismaking met Amerika of verdieping voor de echte liefhebber.

Meer weten?
Mijn Amerika
Auteur: Mart Smeets,
4e druk, 2017, Uitgeverij De Kring, 384 pagina’s
https://www.managementboek.nl/boek/9789462971332/mijn-amerika-mart-smeets?affiliate=1910

Indrukwekkend is zijn eigen ervaring als jongste speler van een Nederlands basketbalteam toen hij tegen een selectieploeg van het Amerikaanse leger moest spelen. Toen het nieuws bekend werd van de moord op president Kennedy lieten de Amerikanen de wedstrijd stilleggen en waren totaal ontdaan. Het ongeloof was groot. Spelers lieten hun tranen de vrije loop. Smeets beschrijft hoe een haast sacrale stilte ontstond in de sporthal.

Smeets is geen bewonderaar van Amerika pur sang. Hij is eerder gefascineerd en nieuwsgierig. Zo is hij heel kritisch op de rassendiscriminatie die hij tegenkomt. Hij constateert bijvoorbeeld bij de grensovergang met Canada dat twee blanke mannen, waaronder hijzelf, van middelbare leeftijd een voorkeursbehandeling krijgen als ze Amerika in willen. Ook beschrijft hij de ervaringen van Andrew Young, de zwarte burgemeester van Atlanta, de geschiedenis van de Ku Klux Klan en de extreme verschillen in Miami.

Zijn beschrijving van de lange cola-oorlog tussen Pepsi en Coca-Cola is ook alleszins de moeite waard. Een concurrentiestrijd met een lange geschiedenis en nog steeds actueel. In dit gevecht worden beroemdheden uit sport, muziek en politiek ingezet. Wereldwijd is het een strijd tussen reclamebureaus en tekstschrijvers. Wie schreef de beste oneliners of slogans? Wie maakte de beste spotjes?

Uiteraard kunnen de sportverhalen niet ontbreken. Zo beschrijft hij zijn gesprekken met Lance Armstrong, de wielrenner uit Texas die alles won wat er te winnen viel en die uiteindelijk van zijn troon viel omdat hij dat deed op basis van een sluw dopingprogramma. Ook vertelt Smeets over Jan van Beveren, Nederlands beste keeper ooit, die uiteindelijk in Texas belandde en veel te vroeg overleed.

En vanzelfsprekend ook de muziekverhalen. De opkomst en ondergang van Elvis mag niet ontbreken, maar ook de Eagles en Neil Diamond komen voorbij.

Al met al een interessant boek door de grote diversiteit aan onderwerpen en de prettige verhalende schrijfstijl van Smeets. Door alles klinkt fascinatie en nieuwsgierigheid. Dat werkt aanstekelijk en houd je geboeid van kaft tot kaft.

Bert van Ravenhorst
Januari 2021