– Charles Darwin –
1. Inleiding
5. Interdependent Economy: een nieuw economisch paradigma.
6. Nieuwe denkfundamenten, nieuw leiderschap
1. Inleiding
Dit artikel gaat in op de noodzaak nieuwe paradigma's in te zetten voor het oplossen van tegenstellingen en conflictsituaties van deze tijd. Wij allen hebben daarmee te maken – soms als benadeelde, soms als verantwoordelijke. Maar toeschouwer zijn wij allen die toegang hebben tot informatie over de ontwikkelingen in de wereld – en zo zijn wij ook betrokken.
Spiral Dynamics onderzoekt de ontwikkelingen in denkfundamenten van de mens. Het presenteert een systeem dat ons helpt mensen en hun handelen te interpreteren in de eigen context. Het levert een methode van verandermanagement die mensen begeleidt bij het effectiever omgaan met nieuwe omgevingsfactoren. Echter, in dit artikel voegen de auteurs daar nog iets toe. Zij gaan op zoek naar een antwoord op de economische uitdagingen van deze tijd, met Spiral Dynamics als leidraad. Het bewustzijn dat recente ontwikkelingen in de economie de mens in andere contexten hebben geplaatst waarin nieuwe problemen zijn ontstaan, is alom aanwezig. Maar de vraag of huidige denkfundamenten adequaat zijn en de benodigde oplossingen kunnen bieden, wordt nog niet door iedereen gesteld. Spiral Dynamics doet dat wel, juist omdat het laat zien dat nieuwe problemen die voortkomen uit nieuwe contexten vragen om nieuw probleemoplossend vermogen. Nieuwe denkfundamenten ontstaan uit de interactie tussen mens en omgeving.
Het opkomende denkfundament van deze tijd legt meer en meer de nadruk op waarden zoals de eigen identiteit van ieder mens, de verbondenheid tussen mensen, en op tolerantie voor verschillen. Vanuit de economie gezien betekent dit dat economische empowerment van de mens een eerste doelstelling moet zijn; en wel van alle mensen zonder onderscheid van cultuur, ras, klasse of geslacht. Dit is een doelstelling die complexer is dan het paradigma van nu, te weten: economische groei. Deze laatste is een simpel, lineair proces. Daarentegen is empowerment een zijnstoestand die tot stand komt door een circulair proces tussen een groot aantal factoren. Economische empowerment betekent dat iemand productief en consumptief actief kan zijn en tegelijkertijd de verwerkelijking van zijn wezen – dat wat hij in essentie is - bevordert. Slavernij is een extreem voorbeeld van het tegengestelde. Deze zelfverwerkelijking gebeurt echter in een collectief-ecologische context. Het is de geharmoniseerde wederkerigheid tussen deze beide aspecten die leidt tot een duurzame economie; dat wil zeggen een economie die zichzelf steeds regenereert en dus zorgt voor zijn eigen voortbestaan.
Wil men de problemen van deze tijd oplossen, dan is het noodzakelijk nieuwe leidende denkfundamenten te onderzoeken, althans zo zeggen de conclusies uit onderzoek door Spiral Dynamics. Denkfundamenten zijn om de zoveel tijd aan vervanging toe; ze zijn uitgewerkt en niet meer effici?nt. Dat geldt ook voor economische denkwijzen en structuren. De uitwassen en conflicten die overleefde denkfundamenten veroorzaken, kunnen pas echt worden getransformeerd als nieuwe denkfundamenten ?mainstream' worden.
2. Een eerste inzicht in de denkfundamenten van Spiral Dynamics
De denkfundamenten die Spiral Dynamics onderscheidt worden aangeduid met kleuren en twee letters. Deze laatste verwijzen naar de omgevingscondities (1e letter) en het geactiveerde neurologische systeem in die condities (2e letter). Het is een open ended systeem. Voortdurend ontstaan nieuwe contexten met complexere problemen. Dit leidt tot het ontstaan van nieuwe denkfundamenten die deze kunnen oplossen. De denkfundamenten die zich zo voortgaand in de tijd ontwikkelen vloeien steeds organisch voort uit dat wat voorafging.
Lees nu eerst het overzicht 'Denkfundamenten en Spiral Dynamics' (link opent in nieuw venster).
3. Spiral Dynamics en economie.
Hieronder volgt een overzicht waarin iedere kleur van Spiral Dynamics is gekoppeld aan drie economische kenmerken: (1) normen van persoonlijk economisch gedrag, (2) kenmerken van de economische context en (3) economische paradigma's die de specifieke problemen van het denkfundament moeten oplossen.
Lees nu eerst het overzicht 'Spiral Dynamics en economie' (link opent in nieuw venster).
Standaardisatie en de ondernemersmentaliteit van DQ/Blauw en ER/Oranje zijn, naast het ontstaan van een steeds duidelijker onderscheid tussen publiek en privaat bezit, de belangrijkste denkfundamenten die verantwoordelijk waren voor de snelle economische ontwikkelingen vanaf de 17e en 18e eeuw tot in onze tijd. Met name doelen we op ontwikkelingen die werden gedreven door technologisering, industrialisatie en kapitaalconcentratie. Deze denkfundamenten hebben veel goeds gedaan om de materi?le welvaart te verhogen en voor grotere delen van de bevolking toegankelijk te maken. Echter, ieder denkfundament, iedere nieuwe benaderingswijze van de mens om de problemen in zijn omgeving het hoofd te bieden, brengt na verloop van tijd niet meer alleen oplossingen maar ook weer complexere omgevingsfactoren met nieuwe problemen. Er komen meer variabelen in het gezichtsveld waarmee rekening moet worden gehouden. De bestaande denkfundamenten zijn daartoe niet uitgerust. Zoals de tabel hierboven laat zien hebben economische paradigma's of stelsels een lifecycle. Ieder paradigma kan slechts bepaalde complexiteitsniveaus aan. Wordt de complexiteit te groot dan moeten ze vervangen worden door nieuwe, complexere paradigma's. Bestaande denkfundamenten worden eerst nog voortgezet, maar chaos en conflict nemen toe. Tenslotte groeit het bewustzijn dat nieuwe benaderingswijzen nodig zijn en gaat de mens op zoek.
Nadat eerst bovengenoemde onderscheiding is gemaakt kan vervolgens het tweede uitgangspunt, te weten: de werkelijke doelstelling van de macro-economie opnieuw worden gedefinieerd. Participatie van alle mensen aan het economische proces op duurzame wijze is de werkelijke doelstelling van de macro-economie, en dus de taak van de beleidsmaker. Als zodanig vervangt het de doelstelling die tot nu toe geldt: groei met optimale stabiliteit als randvoorwaarde.
Fundamentele onderscheiding van economische doelstellingen in Interdependent Economy |
|||
economisch veld |
handelend subject |
doelstelling |
dynamiek |
macro-economie | beleidsmaker; overheid | participatie van alle mensen aan de economie op duurzame wijze | circulair; onderlinge afhankelijkheid en integriteit van alle economische factoren |
micro-economie | micro-eenheid, b.v. consument, ondernemer | groei met stabiliteit als randvoorwaarde | lineair; exploitatie van alle economische kapitaalfactoren. |
Verder is het totale gebied van ?de economie' complexer en breder bij Interdependent Economy dan die bij het groeiparadigma. De nieuwe visie sluit alle activiteiten en systemen in die voorzien in de levensbehoeften van de mens: dus ook sociale opvangsystemen, vrijwilligerswerk, werk in het huishouden, zelfvoorziening, ruilhandel en – last but not least – de informele economie. Economisch beleid moet al deze aspecten in ogenschouw nemen en, zonodig, hier sturing aan geven. In de verschillende culturen en op de diverse niveaus van economische ontwikkeling vari?ren vorm, noodzaak en intensiteit van beleid voor of overheidsbemoeienis met ieder van deze aspecten van de economie.
Enkele fundamentele inzichten van Interdependent Economy | |
Economische indicatoren | De indicatoren die Interdependent Economy introduceert brengen Mens en Kwaliteit in de economische formule. Het groeiparadigma meet slechts hoeveelheden productie uitgedrukt in geld. Mens/Kwaliteit indicatoren worden ook cultuur (context)gevoelig vastgesteld. Daarentegen doet de wereldwijd uniforme BNP indicator geen recht aan de economische cultuurverschillen. |
Wat is economie? | Alle levensgebieden/menselijke activiteiten die direct voorzien in onze levensbehoeften behoren tot ?de economie', dus b.v. ook huishoudelijk werk of werk in de informele sector. Deze (en andere) relevante aspecten worden in het economisch denken van het groeiparadigma niet herkend. |
Culturen en hun economie | Interdependent Economy erkent het bestaan en de waarde van cultuurverschillen in de economie. Het groeiparadigma daarentegen gaat uit van de universele dominantie van zijn kenmerken (b.v. geldeconomie en vrijhandel). |
Lees nu het overzicht 'Vergelijking Interdependant Economy paradigma vs. Groeiparadigma' (link opent in een nieuw venster).
Overtuigd van de noodzaak van een nieuwe visie en bewust van de geldigheid van nieuwe denkfundamenten, staan we vervolgens voor de vraag: hoe voeren we de nieuwe visie uit en wie gaat dat doen? Nieuwe organisatorische structuren die onder nieuw leiderschap staan moeten worden gevormd. De zich steeds breder opende spiraal van menselijke mogelijkheden die Spiral Dynamics ons leert zien, geeft aan dat niet alleen de inzichten nieuw zijn, maar ook de mens een transformatie ondergaat. Willen wij verandering en vernieuwing bewust sturen, dan is bewust leiderschap nodig. Coachers van verandermanagement kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.
Kijken wij naar een organisatie zoals Pentascope dan geeft ons dat een inzicht in de mogelijkheid tot veranderingen op micro-niveau. Het is noodzakelijk dat die samen opgaan met de transformatie van de macro-structuren. Pentascope is een adviesbureau voor verandermanagement met veel kenmerken van FS/Groen en ook wat GT/Geel. De organisatie stelt mensen en de menselijke ontplooiing centraal, opereert open en direct en kent geen hi?rarchie van functies. Eenieder kan meerdere rollen vervullen. Een greep uit de Pentascope filosofie in hun eigen woorden illustreert dat.
- "Mensen" is het eerste woord uit de tien geboden van onze zakenfilosofie
- Iedereen heeft LSD nodig (Liefde, Scheppen, Delen)
- Wij zijn Open, Eerlijk, en Integer (OEI)
- Wij laten ons leiden door Bezieling, Inspiratie, Ontplooiing (Zelfontplooiing)
- Wij werven geen mensen. Wij vragen hen zich bij ons netwerk aan te sluiten om ons netwerk te helpen groeien.
- Iedereen heeft meerdere competenties en kan daardoor meerdere rollen spelen; daarom staat er op ons visitekaartje niet ??n rol, maar alleen onze naam.