Faam via een bedrijfsnaam.

What’s in a name? Shakespeare, zei het al eens.
Als het over een bedrijfsnaam gaat spelen er een aantal dingen mee. Stel dat je weet wat je gaat doen, maar nog een naam moet kiezen. Waar moet je op letten? Een samenvatting van het artikel bedrijfsnaam.nl van Pierre de Winter (sprout nr. 8, september 2007)

1. Wat je doet en vooral wie je bent.
We leven in een belevingseconomie, en onderscheidend vermogen betekent 'weten hoe een bepaalde emotie wordt opgeroepen.' Incassobureau Binnen zonder Kloppen roept een heel ander gevoel op dan Intrum Justitia. De tweede is marktleider maar de eerste heeft veel meer naamsbekendheid weten te genereren. Een ander goed voorbeeld is het managementtijdschrift Slow Management. De naam geeft in één keer weer wat voor artikelen je kunt verwachten.

2. Hoe origineel wil je zijn?
Denk daarbij aan de vragen: voor wie wil je orgineel zijn? Wil je jong en dynamisch of liever gewoon ‘betrouwbaar’ origineel zijn. Exclusief of laagdrempelig. Heb je met mensen te maken die een hoog 2.0 webgehalte hebben of gebruiken ze het web alleen voor mail en vakanties. Dan kan het zijn dat sportschool BloedZweetTranen het beter doet dan Builth@muzzl.

3. Is de naam wel van je?
Bezint eer je begint. Een merkrechtzaak is geen pleziertje. Daarom is een juridische check geen overbodige luxe.

4. Kun je er mee op het internet?
Er is een vuistregel die zegt:”Als je een naam hebt bedacht ,registreer onmiddellijk een gelijknamig internetdomein en liefst nog wat generieke termen er bij. Kijk ook naar .eu, .info etc. Er zijn veel voorbeelden waarbij nieuwe namen werden gepromoot en er later pas een internetadres bijkwam. Helaas, te laat. Dat kostte daarna veel geld.

5. Moet de naam de grens over?
Legendarisch is het verhaal van oud Minister-President Wim Kok en toenmalig voorzitter van de RvB van KPN Wim Dik, die eind jaren ’90 een bezoek brachten aan Bill Clinton. Toe Amerikaans president. Hoe die Amerikanen reageerden is nooit opgeschreven toe mr. Kok en mr. Dik zich voorstelden maar het is moeilijk voorstelbaar dat ze allemaal hun gezicht in de plooi hebben weten te houden. Let daarbij ook op dialecten. Wat te denken van de naam Pajero van Mitsubishi, dat in een Spaans dialect ‘rukker’ betekent.

6. Bescherm je naam.
Laat je naam in het merken en/of handelsregister registreren. Die registratie is tien jaar geldig. Let er op dat die moet worden verlengd. Bij de Amerikaanse zakenbank JP Morgan vergat iemand op tijd 25 dollar over te maken aan de instantie van de domeinnaam. Enkele dagen was de website niet te zien. Schade: enkele miljoenen.

7. Maak evt. gebruik van een commercieel merkenbureau als je niet zeker bent.
Je kunt zelf onderzoek doen bij het handelsregister van de KvK. Een domeinnaamcheck kan via www.who.is. Je kunt ook een commercieel merkenbureau inschakelen. Alhoewel dat prijzig is. Zo’n bureau doet juridisch onderzoek, regelt de registratie en doet ook de administratie. Voor de Benelux kost dat E 1500 – E 2000. Ga je verder Europa in dan ben je zo’n ER 15000,- kwijt.

Bron: Sprout, nr. 8. September 2007. Artikel: bedrijfsnaam.nl. Auteur: Pierre de Winter.