Stopregels (bij o.a. investeringen).

De Amerikanen Kathleen Eisenhardt en Donald Sull hebben een interessant boekje geschreven met de titel ‘Simple Rules’. Daarin stellen ze dat makkelijke regels in bepaalde situaties superieur zijn aan uitgebreide reglementen omdat ze de informatieverwerking – een van de meest tijdrovende processen die er bestaan – verkorten.

Meer weten?
50 succesmodellen
Auteurs: Mikael Krogerus, Roman Tschäppeler
Uitgeverij Podium | 1e druk, 2017
Klik op: https://www.managementboek.nl/boek/9789057598807/50-succesmodellen-mikael-krogerus?affiliate=1910

Een voorbeeld: hoe weet ik wanneer ik een beslissing moet herzien? De stopregel is een bindend, bijna universeel principe, dat het moeizame proces van het situationeel afwegen vervangt. Gerard Loeb, de legendarische investeerder, formuleerde in 1935 zo’n simpele maar invloedrijke stopregel voor de vraag die alle investeerders eeuwig bezighoudt: wanneer moet ik verkopen? Loebs regel: als een investering 10% van zijn waarde verliest, verkopen! Zonder mitsen en maren.

De schoonheid van dit soort stopregels ligt in hun onvoorwaardelijkheid. Ze besparen je hoofdbrekers – en kunnen levens redden, want ook bij iedere bergbeklimming worden stopregels opgesteld om de terugtocht veilig te stellen. Bijvoorbeeld: als we om 14.00 h de top niet hebben bereikt, keren we om. Toen in 1996 op de Mount Everest een dergelijke stopregel werd genegeerd, kostte dat aan acht mensen het leven.

“Het is een grote kunst de grens tussen lafheid en waanzin te herkennen”
– Reinhold Messner –